Groeten uit Israël – Hoe lang duurt die lockdown nog?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik geef toe, dat toen de eerste lockdown in maart werd ingesteld, ik er zeker van was, dat we een half jaar later met een glimlach op die maatregel zouden terugkijken. Toen wisten we nog niet waar we mee te maken hadden. Er werd gezegd dat het coronavirus de hitte van de Israëlische zomer niet zou overleven, en dat na Pesach alles weer achter de rug zou zijn. En met veel optimisme werd de eerste lockdown beëindigd, de scholen gingen weer open met het zogenaamde cellen-systeem, alleen kleine groepjes gingen gezamenlijk leren.

Maar door ons ongeduld en misplaatst optimisme, hebben we ook deze maatregelen snel afgeschaft. De ‘dam van zorgen’ was verdwenen en alles zou snel weer normaal worden. Ook onze premier was waarschijnlijk té optimistisch, toen hij ons opriep om eropuit te gaan en plezier te gaan maken. En daardoor schoten de cijfers van het aantal mensen dat besmet was met het coronavirus weer omhoog. Dat gebeurde als eerste bij een middelbare school in Jeruzalem, toen ongeveer 170 leerlingen besmet bleken te zijn. Dat was het begin van de huidige tweede golf.

Op dit moment hebben we in Israël een van de hoogste besmettingspercentages ter wereld (25.600 per miljoen inwoners, ter vergelijking Nederland 6857, België 9942, VS en Brazilië 22.250, volgens Worldometer) we staan weer aan de top, alleen deze keer in negatieve zin. Herinnert u zich nog de nieuwsberichten over het indrukwekkende succes van de Israëlische regering in de strijd tegen de verspreiding van het virus? Daar kunnen we nu alleen nog maar om lachen. Bijna 15 procent van alle Coronatesten in Israël zijn positief, een heel slecht cijfer. Om hier grip op te krijgen, is nu alles weer op slot in Israël. Jongstleden vrijdag startte de aangescherpte landelijke lockdown. Is dit de oplossing? Ik denk dat het ervan afhangt van hoe we ons gaan gedragen na deze lockdown. Ik ben helaas niet al te optimistisch.

Lockdown duurt minstens een maand
Overigens zal deze lockdown veel langer duren dan aanvankelijk aangekondigd. Twee weken? Vergeet het maar. Minstens een maand of nog langer, dat was Benjamin Netanyahu’s antwoord tijdens een vragen­uurtje op zijn Facebook-pagina. Zelfs deskun­digen geloven dat het nog lang kan duren voordat we terug kunnen keren naar het normale dagelijkse leven. Naar school? Misschien pas met Chanoeka. De universiteiten hebben gisteren laten weten dat ze het nieuwe academisch jaar voorlopig alleen via afstands­onderwijs, via zoom, zullen opstarten. Mijn dochter vond dit helemaal geen leuk nieuws, ze wacht nu al ongeduldig op het begin van haar studie.

Alles is op dit moment wat ingewikkelder. Toen ik een paar dagen geleden naar de bank moest om een document op te halen, kon ik niet naar binnen. Ik klopte op de voordeur, die op een kier stond. Er werd mij gevraagd of ik een afspraak had gemaakt. Nee, zei ik, ik kom alleen wat documenten ophalen. Ik zei mijn naam en kreeg toen te horen dat ik moest wachten. De deur werd weer gesloten. Na een paar minuten werd de deur op een kiertje geopend en werd mijn enveloppe erdoor geschoven. Het bankfiliaal bevindt zich in ons winkel­centrum, waar het meestal vrij druk is. Je zou het het hart van onze stad kunnen noemen, want we hebben in Modi’in (nog) geen echt stadscentrum met winkels, Modi’in is een jonge, nieuw gebouwde stad.

Een triest gezicht, ons lege winkelcentrum (Foto’s: Dov Eilon).

Het gaf me een vreemd gevoel om door de verlaten gangen te lopen. Wat een trieste tijd. Hier zijn nog enkele foto’s:

Bijna apocalyptisch. Wanneer zal de leven­digheid weer terugkeren? (Foto’s: Dov Eilon)

Maar er zijn ook positieve ervaringen in deze vreemde tijd. Sinds het begin van de lockdown zijn wij, mijn vrouw, onze dochter en ik, elke avond in onze buurt gaan wandelen. Je mag tot 1000 meter van je eigen huis gaan, maar als je wat aan sport doet, geldt deze beperking niet. Dus gaan we elke avond naar buiten, gekleed in sportkleding en sportschoenen, en ontdekken onze wijk opnieuw. Daar hebben we veel plezier in. En daarbij komt dat we altijd interessante gesprekken voeren.

Ontdek je wijk opnieuw. Het stadsdeel Moriah in Modi’in. (Foto: Dov Eilon)

En met dit lichte optimisme komen we nu bij het weer. De zomer heeft nog geen afscheid genomen, maar ‘s avonds kun je al wel af en toe een herfstbriesje voelen.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder. In het binnenland en in de bergen wordt het iets koeler, maar toch blijft het iets te warm voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,745 m beneden de zeespiegel. Dat is 94,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov