Groeten uit Israël – ‘Hoe gaat het in Jeruzalem?’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Dagelijks ontvangen wij vragen van onze bezorgde lezers of alles goed gaat met ons in Jeruzalem. Gisteren nog stuurde ik een e-mail naar Zwitserland om uit te leggen, dat wij hier in Jeruzalem niet eens zoveel merken van de 3.000 raketten, die vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd. Vorige week ging hier een enkel raketalarm af, maar dat heb ik niet eens gehoord vanwege het geluid van onze aircon­di­tioning, en de daarom gesloten ramen.

Video: Tzeva adom, raketalarm in het centrum van Jeruzalem, vorige week.

Dat de situatie veranderd is, merken we vooral aan de ‘verdwenen Arabieren’. Sinds vorige week rijden er bijna geen bussen meer, omdat veel buschauffeurs Arabieren zijn. Ook onze boodschappen, die we bij de super­markt­keten Rami Levy besteld hadden, kwamen vorige week laat aan. Mijn man vroeg aan de chauffeur waarom dat kwam, hij stak zijn hand op en zei ‘Ramadan, onze Arabische werknemers zijn met vakantie’. Vandaag zijn onze bood­schappen helemaal niet afgeleverd. De chauffeur belde ons en zei dat hij niet in onze woonwijk in Noord-Jeruzalem kon komen, omdat hij met stenen zou worden bekogeld, want er was een oproep tot ‘verzet’ uitgegaan. Dit is wat we nu meemaken, omdat we zo gewend zijn geraakt aan het online bestellen, vanwege Corona.

Mijn dochter is eergisteren op bezoek geweest bij mijn ouders in een nederzetting, en zij zegt dat de Israëlische soldaten met getrokken wapens bij de ingang van de neder­zetting in een ‘alerte’ positie stonden, zodat zij onmiddellijk zouden kunnen reageren als zij zouden worden aangevallen. Dat is gewoonlijk niet zo.
Toen ik vandaag van de redactie naar huis reed, passeerde ik de Oude Stad van Jeruzalem. Er waren veel meer soldaten en politie op de been dan burgers. Ze zijn voort­durend gereed voor actie. Op dit moment kun je in de woonwijken, waar Joden met de Arabieren als buren samenleven, vanuit elke hoek een aanval ver­wach­ten.

De Grenspolitie in de buurt van de Oude Stad van Jeruzalem. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Dit alles is niet meer normaal te noemen. Maar ik moet u zeggen dat ‘deze keer’ (we hebben al heel wat zinloze ‘rondes’ met de Gazastrook achter de rug) de berichtgeving in Europa inhoudelijk totaal anders is dan daarvoor. Ik las berichten in de trant van: ‘Israël heeft Gaza in 2005 ontruimd – dus de land-tegen-vrede tactiek werkt niet’ of ‘Welke Europese stad zou 3000 raketten gericht op haar beschaving dulden?’ De mensen in Europa lijken het conflict hier nu een beetje beter te begrijpen! En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend helder met een lichte stijging van temperatuur, vooral in het binnenland en in de bergen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 209,25 meter beneden de zeespiegel, 45 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Hanna