Groeten uit Israël – Het wordt weer erg warm

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u welkom in deze nieuwe week. Ja, het weekend is al voorbij, hier bij ons in ieder geval wel. U geniet vandaag nog van de zondag. Ik had nogal wat problemen om aan de zondag te wennen, toen ik precies 32 jaar geleden in Israël kwam wonen. Ik kon niet begrijpen waarom de Israëli’s op de zaterdagavond zo goed gehumeurd uitgingen. Alsof de volgende dag een vrije dag zou zijn, zoals ik in Duitsland gewend was. Natuurlijk, de zaterdagavond is DE avond om uit te gaan. Maar hier in Israël? Het kostte me nogal wat tijd om er aan te wennen. Hier in Israël kennen we in de week twee ‘uitgaansavonden’, de zaterdagavond na de Shabbat en de donderdagavond, omdat veel mensen op vrijdag niet hoeven te werken. Zelf zou ik nog steeds de voorkeur geven aan donderdagavond. Maar wat kan ik eraan doen? Het gevoel van een vrije zondag zit nog steeds in me.

Onze zoon denkt natuurlijk veel meer Israëlisch en gisteren kwam hij pas kort na middernacht thuis, ook al moest hij vanochtend vroeg alweer naar zijn legerbasis rijden. Vanwege Corona is het ‘uitgaan’ van onze zoon beperkt tot een rit naar het strand en het bezoeken van restaurants, alles zoals de Corona-instructies het voorschrijven.

Het leger is nu definitief gestopt met het verzorgen van busdiensten voor militairen, de soldaten moeten er nu zelf voor zorgen om weer naar de basis te reizen.
Het Corona-tijdperk lijkt voorbij te zijn, althans in het leger. En dit met meer dan 2000 nieuwe besmettingen per dag. Daarom heb ik heb mijn zoon vanmorgen naar het busstation gebracht, hij moet één keer overstappen om op de basis te komen. Deze tweede buslijn vormt het probleem., omdat die vaak niet meer stopt bij de tweede halte omdat hij dan al te vol is. Daarom gaat hij naar de eerste halte om op te stappen.

We zullen het zelf weer moeten regelen. Soldaten op weg naar de bus in Jeruzalem. (Foto:Olivier Fitoussi/Flash90)

Het is eigenlijk komisch dat voor het leger de Corona-crisis voorbij lijkt te zijn, hoewel er steeds meer soldaten in quarantaine worden gestuurd, wat tot gevolg had dat onze zoon wegens personeelsgebrek bijna het weekend op de basis moest blijven.

Corona verlengde ook bijna onze wasmachine-crisis, waarover ik woensdag heb geschreven. Maar gelukkig heeft men een technicus gevonden die afgelopen vrijdag onze nieuwe wasmachine heeft aangesloten. Je kunt je niet voorstellen met hoeveel vreugde we deze technicus hebben verwelkomd. Hij heeft ons gered van een week zonder wasmachine. Zo stond het hele weekend, naast het bezoek van onze oudste zoon, in het teken van onze gloednieuwe wasmachine. Hij staat bijna non-stop te draaien en dat geeft ons een heerlijk gevoel. Ik weet dat ik overdrijf, maar het leven zonder wasmachine is moeilijk, vooral als je zoon in het leger dient.

Daarom is het dagelijkse nieuws grotendeels aan ons voorbijgegaan. Er is überhaupt weinig nieuws. De vuurballonnen vanuit Gaza, die de velden in het zuiden in brand blijven zetten, demonstraties die Netanyahu’s ontslag eisen (zie hoofdfoto) en de vragen over hoe we nu verder moeten met Corona.

Iedereen praat nu over het begin van het nieuwe schooljaar, over twee dagen. En dat kan inderdaad problematisch worden. Toen de lessen op de scholen in mei werden hervat, lag het niveau van het aantal nieuwe besmettingen in de dubbele cijfers. Kort daarna groeide het aantal besmettingen, de zogenaamde tweede golf was begonnen. En op dit moment? Vandaag de dag worden er dagelijks ongeveer 2000 Israëli’s besmet met het coronavirus. Wat zal er gebeuren nu het nieuwe schooljaar gaat beginnen?

En nu over naar het weer. Eigenlijk zou de zomer langzaam ten einde moeten lopen. Vorige week stond er ‘s avonds al vaak een aangenaam koel briesje. Maar dat is nu voorbij. Het was afgelopen nacht erg warm en we staan aan het begin van een nieuwe lange hittegolf. Onze airco’s draaien bijna continu en zorgen voor een aangename afkoeling, tot we de elektriciteitsrekening krijgen, dan zal ik vrijwel zeker weer gaan zweten.

Verfrissing in het Meer van Galilea. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt erg warm, vooral in het binnenland en in de bergen. Aan de kust zal het benauwd worden. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 38 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, Dode Zee 41 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,53 m beneden de zeespiegel, 73 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag toe, geniet u van het weekeinde, terwijl bij ons de nieuwe werkweek weer is begonnen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov