Groeten uit Israël – Het wordt een hete week

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Een nieuwe week is weer aangebroken. Het is meteen ook de warmste dag van de week, maar daarover later meer. Maar zelfs los van de temperaturen die vandaag worden verwacht, hebben we een ‘hete’ week voor de boeg. Eigenlijk is het hier de afgelopen week ook al een verhitte boel geweest. En dat is waar­schijn­lijk gedeel­te­lijk te wijten aan het feit dat we nu weer volledig terug­keren naar onze normale routines.

Ook op de wegen gaat het er verhit toe. Vanmorgen, toen ik mijn zoon naar de bus­halte bracht, besefte ik waarom de files hier in het buiten­gebied nu nog erger zijn dan vóór Corona. Nog niet alles is terug­ge­keerd naar de normale situatie. Er verblijven momenteel veel meer Israëli’s in ons land dan gewoonlijk, want tot nu toe zijn er slechts enkele inwoners naar het buiten­land gevlogen voor een vakantie. Dus nu hebben we tien­duizenden mensen meer op de straten van Israël. En dat is waarschijnlijk waarom het nu niet meer leuk is om auto te rijden. Het is in ieder geval niet leuk meer voor mij. Ook vandaag al zijn er al enorme verkeers­op­stop­pingen gemeld op de wegen naar Jeruzalem.

Ook al valt het me niet altijd gemak­kelijk, ik blijf glimlachen. Keep smiling!

Rellen in Jeruzalem
Maar ook op andere plaatsen gaat het er verhit aan toe. Er zijn nog steeds rellen op de Tempel­berg en bij de Damascus­poort. In het weekeinde gooiden Arabieren en Joden opnieuw stoelen naar elkaar. Gisteravond zijn er zelfs stenen van het Tempel­plein naar beneden gegooid, naar het plein voor de Westelijke Muur. De situatie is erg gespannen. U zult hierover een verslag kunnen lezen op onze website. Ik ben bezorgd over deze gespannen situatie, ook omdat onze zoon vandaag door Samaria moet reizen, op weg naar zijn leger­basis. En het is juist daar dat er in de afgelopen dagen verschillende aanvallen op Joodse burgers hebben plaatsgevonden.

Het gaat er verhit aan toe op de Tempelberg. Er zijn geen Corona-beper­kingen meer. (Foto: Jamal Awad/Flash90)

Af en toe denk ik dat het nog niet zo slecht was toen Corona nog over ons dagelijks leven heerste. Daarmee doel ik natuurlijk op de rust die we hadden en de lege straten. En ik geef toe dat ik die rustige dagen wel eens mis. Maar dat bedoel ik niet serieus. We koesteren de vrijheden die we herwonnen hebben.
En nu zitten zelfs de voetbalstadions weer vol. Vanavond worden 30.000 toeschouwers verwacht bij een topwedstrijd in de Israëlische Premier League tussen Maccabi Tel Aviv en Maccabi Haifa. Dat zijn meer toeschouwers dan het toegestane aantal supporters bij de Champions League finale van dit jaar!

In het weekeinde vierde Hapo’el Jeruzalem samen met hun supporters hun promotie naar de Premier League. (Foto: Flash90)

Toen ik deze twee laatste foto’s met elkaar vergeleek, moest ik glimlachen, en dacht bij mezelf: wat een verschil. Begrijpt u wat ik bedoel?

En nu weer terug naar de hitte en naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zal het in alle delen van het land bijzonder warm worden. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 35 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde met anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 209,19 meter beneden de zeespiegel. Dat is 39 centimeter onder de bovengrens.

Is het u opgevallen dat ik met geen woord heb gerept over de pogingen om een regering te vormen? Het kan me zo langzamerhand niet meer schelen (maar dat is niet echt waar). Wie er ook in de regering komt, ik wens hen het beste toe.

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige zondag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov