Groeten uit Israël – Het wachten op meer normaliteit

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het kostte me vandaag enige tijd om een geschikte kop te vinden voor mijn ‘Groeten uit Israël’ artikel. Ook is het mij tot op dit moment nog niet duidelijk waar ik eigenlijk over wil gaan schrijven. Het afgelopen uur heb ik wanhopig geprobeerd een onderwerp te bedenken waar we op dit moment interesse in hebben hier in Israël, en dat niets te maken heeft met het coronavirus, maar ik kon niets bedenken.

Het lijkt erop dat ik zal moeten accepteren dat nu alles draait om Corona en de daaruit voortvloeiende crisis in ons land en in de wereld. Al het andere is op dit moment niet belangrijk, dat is de realiteit. We moeten gewoon wachten tot we misschien op een gegeven moment weer enige normaliteit kunnen ervaren, hoe dat er ook uit zal zien.

Ik zou kunnen proberen verslag te doen van de zware regen- en hagelbuien die gisteren in sommige delen van het land zijn gevallen, om elkaar af te leiden van de Corona-kwestie, maar daarmee zou ik u en mezelf alleen maar voor de gek houden. Maar waarom eigenlijk niet? Ik ga het toch doen! Kijk naar wat er gisteren gebeurde in de woestijn in het zuiden en in Eilat, de stad van de eeuwige zon:

Opnamen van de eerste winterstorm met regen hen hagel in Eilat, vliegveld Ramon, נחל רחם wadi Nachal Racham in het Eilat gebergte, en פארק תמנע de Timna vallei, 25 km ten noorden van Eilat.

Precies op 1 november lijkt de winter te zijn inge­vallen. Maar uitgerekend in het zuiden van het land en met zo’n intensiteit? Dat was inderdaad een grote verrassing. Ook in Jeruzalem regende het gister­avond hevig. Hier in Modi’in daarentegen vielen slechts enkele druppels, vergezeld van wat bliksem aan de hemel. En nu we het toch over het weer hebben, om u af te leiden van de minder aangename werkelijkheid, is hier nu het weerbericht:

Het weer voor vandaag in Israël
Plaatselijke regenbuien in de meeste delen van het land, die gepaard kunnen gaan met onweer. In de wadi’s in het zuiden en oosten bestaat gevaar voor blikseminslag. Het wordt koeler.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een centimeter gedaald en ligt nu op 209,985 m beneden de zeespiegel, dat is 118,5 centimeter onder de bovengrens!

Nu, dat klinkt toch goed. De komende dagen zullen naar verwachting nog meer ‘winters’ weer brengen, met maximale temperaturen beneden de 20 graden in Jeruzalem. Dit is eigenlijk normaal voor de tijd van het jaar.

Buiten dat, is hier helaas niets anders normaal. Om dit te ervaren is een bezoek aan ons winkelcentrum, waar een gapende en trieste leegte heerst, voldoende.

Een triest gezicht, ons winkelcentrum in Modi’in (Foto: Dov Eilon)

De komende week zullen de winkels die aan de straten gelegen zijn, weer open mogen gaan. Maar de winkeliers hebben geen geduld meer. Hoe kun je dat ook van hen verlangen, als velen van hen op de rand van de financiële afgrond staan? Hoe komt het dat de kappers sinds gisteren weer klanten mogen ontvangen, maar de eigenaars van de kleding­winkels niet? Een antwoord zou kunnen zijn, dat wanneer alle winkels nu open zouden gaan, er veel mensen direct weer de stad in zouden gaan. En dat wil men voor­komen, men wil langzaam uit deze lockdown komen. Toch is de wanhoop van de winkeliers begrijpelijk.

Zo is het, beste lezers, we zullen gewoon geduld moeten oefenen tot de komst van een vaccin, dat hopelijk ergens in 2021 beschikbaar zal zijn. Trouwens, als alles volgens plan verloopt, zou het Israëlische vaccin hopelijk in de zomer van 2021 gereed kunnen zijn. Gisteren zijn de eerste twee vrijwilligers gevaccineerd, waarmee de klinische tests op mensen zijn begonnen. Israël heeft ook veel geld betaald om als eerste vaccins uit het buitenland te kunnen krijgen, zo gauw als die beschikbaar komen. We zullen moeten wachten en geduld oefenen, hoe moeilijk dat ook is. En de winkeliers moeten voldoende worden gecom­pen­seerd door onze overheid, misschien ligt hier het grootste probleem in deze crisis.

Winkeliers protesteren tegen de Corona beperkingen, gisteren in Rishon leZion (Foto: Flash90)

Ik ben nu op weg naar Jeruzalem om aan onze redactie­vergadering deel te nemen. Voor de zekerheid heb ik mijn paraplu al klaargelegd.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov