Groeten uit Israël – Het schooljaar begint – of niet

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De laatste dag van de zomervakantie is aangebroken. In het verleden, dat wil zeggen tot twee jaar geleden, was het voor ons altijd een spannende en enigszins stressvolle gebeurtenis. Ik herinner me de stress van het op tijd verkrijgen van de schoolboeken voor alle kinderen voor de eerste schooldag nog heel erg goed. Maar het was mijn eigen schuld, want ik stelde het kopen van de schoolboeken altijd uit, ik weet eigenlijk niet waarom. En dan, een paar dagen vóór de eerste schooldag, was de stress natuurlijk nog groter, want ik was niet de enige ouder die het nieuwe schooljaar zo lang mogelijk voor zich uit schoof. En dat had zijn consequenties. Eindeloos lange rijen voor de boekwinkels. Vaak wachtte ik alleen maar om te moeten horen dat een bepaald boek momenteel niet te leveren was, en dat ik het volgende week opnieuw kon proberen.

Ik ben eindelijk van deze stress verlost: de aankoop van nieuwe schoolboeken, gisteren in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En net zoals elk jaar aan het einde van de zomer­vakantie, is het ook nu nog steeds niet zeker of het nieuwe schooljaar morgen wel zal beginnen, omdat de vakbonden van de leraren nu een staking hebben aangekondigd. Er is daarvoor geen betere dag, dan de dag vóór het begin van het schooljaar. Deze keer gaat het onder andere over de arbeids­omstandig­heden van leraren, die tot de Corona-risicogroep behoren, want zij kunnen nu niet gaan lesgeven. Maar ook los van dit probleem, weet niemand echt hoe het nieuwe schooljaar eruit zal zien.

Ja, ik ben blij dat onze kinderen niet meer naar school gaan, wat natuurlijk niet betekent dat alles nu gemakkelijker is geworden. Nu maken we ons er zorgen over hoe we met het collegegeld voor onze dochter moeten omgaan. Ergerde ik mij vroeger altijd aan de zogenaamde ‘ouderbijdragen’ voor de scholen, de kosten voor het studeren aan een universiteit is een heel ander verhaal. Het is niet goedkoop om in Israël te studeren. De universiteiten en hogescholen rekenen ongeveer 12.000 shekel (ongeveer € 3000) voor een academisch jaar. En als je aan een privé-universiteit wilt studeren, moet je meer dan twee keer zoveel betalen.

Het coronavirus heeft veel plannen in de war geschopt. Normaal gesproken zou onze dochter een half jaar in de bioscoop hebben kunnen werken om haar deel van de studiekosten te kunnen sparen, maar de bioscopen zijn sinds het begin van de corona-crisis gesloten. En een andere baan krijgen is vrijwel onmogelijk in deze tijd, waarin bijna een miljoen mensen zonder werk zitten. Maar er is een sprankje hoop, want ondertussen zijn alle winkels weer open en kan onze dochter mogelijk als proefperiode in een kledingwinkel werken, in ieder geval tot haar studie over twee maanden begint. De studenten kunnen maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen tijdens deze Corona-periode. Maar we blijven optimistisch en we verheugen ons op het begin van de studie van onze dochter.

Hittegolf
Minder blij zijn we met de hittegolf die gisteren begon, ondanks dat de zomer ten einde loopt. Nu wordt het pas echt warm. Niet minder dan 36 graden werd gisteren hier in Modi’in gemeten, we hebben het huis nauwelijks verlaten en de airco draait bijna non-stop. Maar ik zal me niet beklagen over het weer. ‘Je wilde toch zo graag in dit land wonen’, zei mijn moeder altijd als ik over de telefoon klaagde over de hitte. Ze had gelijk, en ik heb er geen seconde spijt van dat ik naar Israël ben gegaan, hoe heet het hier soms ook is.

Nog één dag op het strand, vlak voor het einde van de zomervakantie, het Zikim-strand in het zuiden van Israël, nabij de Gazastrook. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dus alles is zoals het altijd was. De zomer is heet en de leraren dreigen een dag voor het begin van de school te gaan staken. Alleen Corona maakt leven voor ons wat moeilijker, maar we redden het wel. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Heet en droog in het binnenland en in de bergen, benauwd aan de kust. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 38 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 44 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,53 m beneden de zeespiegel, 73 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag toe en een goede start van de nieuwe werkweek. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov