Groeten uit Israël – Het onmogelijke proberen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Op veel plaatsen in Israël worden nu grote Chanoekah kandelaars opgesteld. De eerste kaars of lamp wordt aanstaande donder­dag­avond aange­stoken (Foto: Gershon Elinson/Flash90).

Er gebeuren heel spannende dingen in het Torah-gedeelte voor deze week, genaamd Wajischlach (en Hij stuurde). Jacob ontmoet zijn broer Esau weer, die hem nadert met 400 gewapende mannen. In de nacht vecht Jakob met een Engel van wie hij de naam Israël krijgt, en uiteindelijk lost alles zich op in gelukzaligheid, is er een gelukkig einde en nemen de twee broers in vrede afscheid van elkaar.

Bij al deze gebeurtenissen wordt vaak een bescheiden vers over het hoofd gezien, dat een hele filosofische wereld opent. Als Esau naar Jacob’s kamp komt en zijn vrouwen en kinderen ziet, stappen deze naar voren en buigen zich voor hem neer:

‘Toen kwamen de slavinnen naar voren, zij en hun kinderen, en zij bogen zich neer. Ook Lea en haar kinderen kwamen naar voren en bogen zich neer; daarna kwamen Jozef en Rachel naar voren en zij bogen zich neer.’ (Genesis 33:6-7 HSV)

Als je goed leest, zie je dat de dienstmeisjes, dat wil zeggen Bilha en Zilpa, vóór hun kinderen worden genoemd, net als Lea. Bij Jozef en Rachel wordt echter eerst Jozef genoemd. De interpretatie is niet moeilijk, Jozef plaatste zich voor zijn moeder tijdens de voorstelling, wat in het geval van een oom als Esau een gebaar van bescherming was. De bijbelcommentator Rashi beschrijft deze scène als volgt:

In alle gevallen zouden de moeders voor hun zonen verschijnen, maar in het geval van Rachel zou Josef als eerste gaan. Hij zei: ‘Mijn moeder is mooi, misschien zal deze boze man zijn ogen op haar richten; ik zal voor haar staan en voorkomen dat hij naar haar kijkt’.

Jozef was toen nog maar zes jaar oud, en hij reikte waarschijnlijk tot aan zijn moeders middel, zodat hij Esau’s uitzicht nauwelijks kon blokkeren. Hij heeft het echter geprobeerd, en de wijzen van Israël geven hem daarvoor de eer.

We zien een soortgelijk principe in de Chanoekah geschiedenis, die we vanaf aanstaande vrijdag zullen vieren. Nadat de Makkabeeën de Grieken uit hun land en uit de Tempel hadden verdreven, vonden ze in de Tempel slechts één fles van de noodzakelijke zuivere olie voor de Menorah. Deze fles bevat meestal voldoende olie voor één dag, maar op wonderbaarlijke wijze bleek deze fles voldoende olie te bevatten voor, in dit geval, acht dagen, evenveel tijd als nodig was voor het bereiden van nieuwe olie. Dit en de militaire overwinning op de oppermachtige Grieken zijn de wonderen die we tijdens Chanoeka vieren.

In de kleuterscholen leren de kinderen over het Chanoekah feest, dat over een week begint. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Echter, net als Jozef bij zijn moeder Rachel, vertrouw­den de Makkabeeën er toen ook op dat het goed was om de kandelaar in de Tempel aan te steken, en dat het de moeite waard was om nieuwe olie te bereiden. Ze deden wat ze konden.

Dit zijn twee voorbeelden van het Joodse principe dat luidt: ‘De mens moet zich inspannen, maar het resultaat ligt in Gods hand’.

Dit principe kun je op veel terreinen van het leven toepassen en het geeft moed. Want je zegt tegen jezelf: ‘Ik doe wat ik kan, en als God het wil, zal ik slagen, zo niet, dan niet’. Ik mag niet verstijven van angst, en ik mag ook niet immoreel handelen om mijn doel te bereiken. Ik doe mijn best en hoop en bid dat het gewenste resultaat tot stand komt.
In deze gezindheid: Shabbat Shalom!

En nu het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en nauwelijks verandering van temperatuur. In het noordoosten kan het een beetje regenen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,945 m. beneden de zeespiegel, 114,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom uit Bet Shemesh,

Michael