Groeten uit Israël – Het mondkapje hoort erbij

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag had ik mij voorgenomen om Corona te negeren en te schrijven over andere zaken waarmee we ons hier in Israël bezig houden. Maar ik kon niets bedenken. Helaas lijkt er momenteel niets in ons dagelijks leven te zijn, dat niet beïnvloed wordt door de Corona-crisis.

Je hoeft je huis maar uit te gaan, en je wordt direct aan Corona herinnerd. Inderdaad moet ik toegeven dat ik er niet eens meer aan denk, zelfs niet als ik mensen tegenkom die beschermende mondkapjes dragen. Deze aanblik is een deel van het dagelijks leven geworden. Het heeft dus geen zin te proberen, om alles wat met het Coronavirus te maken heeft, te negeren. Je kunt het niet negeren omdat Corona deel uitmaakt van ons dagelijks leven.

Het mondkapje is een consumptieartikel voor het dagelijks leven geworden, ondanks dat sommige mensen zich er nog steeds tegen verzetten, om hun neus ermee te bedekken. Gisteren zag ik op de televisie een reportage over de prijzen van mondkapjes. In het begin van de crisis waren ze nog vrij duur, 10 normale maskers, de blauwe, kostten ongeveer 6 euro. Vandaag kunt u 50 maskers kopen voor slechts 8 euro. Het kapje is een massa­consumptie-product geworden dat je koopt zoals eieren en melk.

Maar weet u wat me irriteert? Ik vind het storend om gebruikte mondkapjes op de grond te zien liggen. Ik begrijp niet dat het een probleem is om ze in de dichtstbijzijnde afvalbak te gooien. Ook dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.

En dan nog iets anders over het thema mondkapjes. In de media is het een gewoonte geworden om elke dag recente video’s te tonen van politie­acties tegen burgers die, nadat ze een boete hebben gekregen voor het niet dragen of niet correct dragen van een mondkapje, weigeren zich te identificeren en weigeren een mondkapje op te zetten, zoals het behoort. Helaas komt het dan vaak tot onaangename taferelen, die vervolgens door voorbijgangers met hun mobiele telefoons worden vastgelegd. Wat zijn we een wonderlijke maatschappij geworden!

Gisteren in Malcha Shopping Mall in Jeruzalem.

Elk verhaal heeft natuurlijk een achtergrond. De vrouw die hier wordt aangehouden, en die door velen als het slachtoffer van buiten­proportioneel politie­geweld zou kunnen worden gezien, weigerde zichzelf te identificeren en had voordat dit werd opgenomen al meerdere keren een politieagente beledigd, met diverse onaan­gename scheldwoorden en het tablet uit haar hand geslagen, terwijl ze bezig was de boete uit te werken. Het viel me trouwens op dat de politievrouwen hier zelf geen mondkapjes droegen, op zichzelf ook wel grappig.

Helaas zijn er ook gevallen waarin de politie de situatie volledig verkeerd heeft ingeschat, wat dan natuurlijk door de critici graag gebruikt wordt om de politie in een kwaad daglicht te stellen. We zijn allemaal mensen, de situatie is voor ons allemaal nog nieuw en vergissen is menselijk.

De politie deelt boetes uit in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het is jammer dat we onze energie verspillen aan dit soort dingen. Niemand heeft voor deze situatie gekozen, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Corona maakt nu eenmaal onderdeel uit van ons dagelijks leven, we moeten dat accepteren en er mee proberen te leven. En eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld, althans dat is mijn mening.

Het is me dus vandaag opnieuw niet gelukt Corona te negeren, ik zal moeten accepteren dat het bijna onmogelijk is. Maar ook met Corona gaat ons dagelijks leven hier door, we moeten leren er het beste van te maken.

En nu over naar een bijzonder heet onderwerp:

Het weer in Israël voor vandaag
Vooral in het binnenland en in de bergen wordt het erg warm, en aan de kust benauwd. Ook in de andere regio’s wordt een heel warme dag verwacht.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,345 m onder de zeespiegel, 54,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens mijn lieve collega’s van Israel Today wens ik u een prettige maandag, maak een goed begin met de nieuwe werkweek en blijf gezond.

Shalom uiit Modiin,

Dov