Groeten uit Israël – Het is weer zo ver

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Eerlijk gezegd waren wij niet echt verbaasd, toen gisteren om 18 uur een volgende confrontatie tussen de terroristen in Gaza en Israël werd ingeluid. Op Hamas kunnen we tenminste rekenen. Het door hen gestelde ultimatum zou gisteren om 18 uur aflopen. Als de Israëlische veilig­heids­troepen de Tempelberg en de wijk Sheikh Jarrah dan nog niet zouden hebben verlaten, zou dat gevolgen hebben.

Dat klinkt behoorlijk zelfverzekerd, dacht ik. Maar dat zou ons eigenlijk ook niet meer hoeven te verbazen. De terroristen van Hamas hebben, na verscheidene schermutselingen in de afgelopen jaren, ingezien dat Israël niet echt een bedreiging voor hen vormt. Uitein­delijk zullen de Egyptenaren en de Europeanen zich melden om te komen bemiddelen. Zo is het de afge­lopen periode steeds gegaan na alle gewapende handelingen over en weer tussen Hamas en Israël. Wel zijn er nu in de media berichten verschenen over het treffen van voorbereidingen, voor het geval de situatie gaat escaleren.

Ik was dan ook niet verbaasd toen ik om 18 uur precies een aantal explosies in de verte hoorde. Het voelde meer als doffe dreunen in mijn hoofd, mijn hele lichaam vibreerde mee. Ik zette onmiddellijk de radio aan, en mijn gsm begon ook non-stop te trillen. ‘Raketalarm in Jeruzalem’ was de eerste kop die ik las, daarna volgden er meer explosies. Onze hoofdredacteur Aviel stuurde ons een video vanuit zijn moshav, het raketalarm ging daar ook af. Heel vreemd…

Tijdens de viering van de Jeruzalemdag klonken de sirenes . Zo zag het er uit.

Ondanks dat we niet echt verrast werden door deze gewelds-escalatie, was ik dat wel door de raketten die helemaal in Jeruzalem neerkwamen. Ik kan me in het verleden maar twee gevallen herinneren waarbij de sirenes in Jeruzalem afgingen.

Hier in Modi’in bleef het gisteren rustig, gelukkig zijn wij waarschijnlijk niet belangrijk genoeg voor Hamas en dat is maar goed ook.

Maar hoe nu verder?

Waarschijnlijk net zoals altijd, denk ik. Een paar dagen lang zullen er over en weer explosieven naar elkaar worden gegooid. Hier en daar wordt een huis geraakt, de media doen ter plaatse live verslag van de inslagen, en over de daaropvolgende reacties van het Israëlische leger. En daarna zullen de Europeanen en de VN met oproepen komen, gericht aan beide partijen, om het geweld te stoppen. Er zullen besprekingen plaatsvinden in Egypte. Qatar zal de terroristen in Gaza meer dollars beloven als zij instemmen met een tijdelijke wapen­stilstand, en ook Israël zal iets moeten toegeven om een nieuwe periode van rust te verkrijgen. En dan zal iedereen in de wereld weer gelukkig zijn. Tot de volgende ronde.

Corona behoort nu echt tot het verleden. Dat dacht ik, toen gisteren op TV instructies werden gegeven aan de kijkers. Maar deze keer was het niet de vertegen­woor­diger van het Ministerie van Volks­gezond­heid, maar een woordvoerder van het Israëlische Thuisfrontcommando, Pikoed Ha’Oref genaamd in het Hebreeuws.

Nu krijgen we weer instructies vanuit het leger. (Foto: Dov Eilon)

Ik hoop dat deze ‘ronde’ niet te lang zal duren. Omdat er uiteindelijk toch geen winnaars zullen zijn. En onder­tussen wachten we nog steeds op een nieuwe regering. Vóór het raketalarm af ging werd door de media gemeld, dat een nieuwe regering mogelijk volgende week al zou kunnen worden beëdigd, maar ik denk dat dat nu niet meer aan de orde is. Het zou mij verrassen. En daarom kunnen we het in plaats daarvan nu maar beter over het weer hebben.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder en wat lagere temperaturen. Maar in het binnenland en in de bergen zal het vandaag opnieuw warmer zijn dan gemiddeld. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,195 meter beneden de zeespiegel, 39,5 centimeter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, ondanks alles, een prettige maandag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov