Groeten uit Israël – Het goede, zware land

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Toen ik na mijn studie in 1997 een paar weken in Kibboets Meggido in Galilea doorbracht, stortte mijn romantische kijk op Israël en zijn bevolking enigszins in.
Er waren natuurlijk veel mooie momenten, maar ik werd ook bedrogen door taxichauffeurs, beledigd door anderen en vervolgens weer bedrogen door taxichauffeurs.
Teleurgesteld keerde ik terug naar Duitsland en dacht: ‘Israël is een land net als alle andere landen’.

Maar voor de seculiere zionisten zou dit een compliment zijn geweest, want het was hun expliciete doel om de Joodse Staat tot een normale Staat op te bouwen, temidden van alle andere staten. Voor religieuze zionisten is dit doel niet aan de orde. Zij volgen de Bijbel, die van het volk Israël een volk van priesters wil maken, om de mensen in de wereld te laten zien hoe goed de Bijbelse wetten zijn en hoe ze in de dagelijkse realiteit in hun eigen land moeten worden toegepast. Zoals de Bijbel hen opdraagt:

‘Neem ze in acht en doe ze; want dat zal uw wijsheid en uw inzicht zijn voor de ogen van de volken, die al deze verordeningen horen zullen en zullen zeggen: ‘Werkelijk, dit grote volk is een wijs en verstandig volk’ (Deuteronomium 4:6)’

De seculiere zionisten mogen dan wel instituties in Israël hebben opgericht, net zoals in veel andere landen, maar onze lezers weten heel goed dat Israël geen land is zoals alle andere landen. De Talmoed somt het ‘leven in Israël’ op als een van de zaken, die alleen door hard werken kunnen worden bereikt. Degenen die uit Europa zijn geëmigreerd, kunnen deze wijsheid alleen maar bevestigen. Niet alleen zijn de salarissen lager en de kosten van levens­onder­houd hier hoger, maar het klimaat is vaak moeilijk te verdragen en ondanks alle levensvreugde in het land heerst hier ook een zekere spanning. Toch zou bijna niemand die ‘Aliyah’ (letterlijk ‘opgang’, de dagelijkse betekenis is: ’emigreren naar Israël’) heeft gemaakt een ‘Yeridah’ (afdaling) willen doen en teruggaan naar het buitenland.

En aangezien ik het al over het klimaat heb:

Het weer voor vandaag in Israël
Vroeg in de ochtend bewolkt, daarna zonnig met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209.035 m onder de zeespiegel, 23,5 centimeter onder de bovengrens!

Jeruzalem deze week (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

In het Torah-gedeelte voor volgende week, Shelach Lecha, Stuur voor jezelf, lezen we in Numeri 13 en 14 over de verspieders die naar ‘Eretz Israel’ werden gestuurd en die met een negatief verslag terug kwamen. Tien van de twaalf verspieders verklaarden dat het onmogelijk was om dit land te veroveren. Dit viel in vruchtbare aarde, want het volk zei:
‘En ze zeiden tegen elkaar: Laten wij een hoofd aanstellen en naar Egypte terugkeren’ (Numeri 14: 4).

Wilden ze echt terug naar de slavernij van Egypte? Hadden ze kort geleden niet gezien hoe God de Egyptenaren, de technologische en militaire supermacht van die tijd, versloeg? De weigering van Israël had diepe psychologische oorzaken, en er waren deels goede redenen, maar dit was geen excuus om de Goddelijke Weg af te wijzen.

Evenzo zijn er ook nu veel goede redenen voor een Jood om niet naar Israël te emigreren, maar vreemd genoeg wil degene die hier eenmaal woont niet meer terug. Men moet niet luisteren naar de negatieve berichten van de diverse verspieders, maar de sprong wagen.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom vanuit Bet Shemesh,

Michael