Groeten uit Israël – Het gewone leven na Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is verbazingwekkend hoe snel we weer gewend zijn geraakt aan een normaal dagelijks leven hier in Israël. Terwijl ik nog maar enkele weken geleden voortdurend verbonden was met allerlei nieuwsdiensten om op de hoogte te blijven van de laatste corona-cijfers, let ik er tegen­woordig bijna niet meer op. Behalve het mondkapje, dat we na Onaf­hanke­lijk­heids­dag waarschijnlijk buiten niet meer hoeven te dragen, krijg ik eigenlijk bijna niets meer mee van Corona. Zelfs in de nieuws­uitzendingen heeft het onderwerp Corona nu plaats gemaakt voor de andere, normale nieuws­berichten en wordt het slechts terloops vermeld.

Het enige wat me nog rest van het Corona-jaar is het feit dat ik momenteel, behalve op maandag, nog steeds thuis werk. Ik heb u al eerder geschreven over de voordelen van het thuis­werken. Ook onze dochter brengt nog steeds het grootste deel van haar studie­tijd thuis door, achter haar laptop. Maar dat zal waarschijnlijk langzaam veranderen, want deze week gaat ze al weer drie keer naar praktijk­lessen aan de universiteit.

Kortom, het alledaagse leven is bij ons thuis weer teruggekeerd. Meteen na het schrijven van dit artikel, zal ik mijn dochter naar het trein­station brengen en dan doorrijden naar ons kantoor in Jeruzalem, waar we onze wekelijkse redactie­vergadering zullen houden. Op dit moment ga ik liever met de auto naar Jeruzalem dan dat ik de bus neem, maar ook dat zal binnenkort wel gaan veranderen. Ook is ons beloofd dat de spoorlijn van Modi’in naar Jeruzalem tegen het einde van dit jaar zal worden geopend. Als dat zover is, zal het me slechts 20 minuten kosten om naar Jeruzalem te reizen. Verkeers­opstop­pingen interesseren me dan niet meer. Overigens is het feit dat de spoorlijn eerder klaar zal zijn dan gepland één van de positieve effecten van Corona.

Qeshet Modi’in, de Boog van Modi’in, een aansluiting op de treinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem, met royale P+R. Hier vandaan kan men hopelijk spoedig de trein naar Jeruzalem nemen.

Het station in Modi’in, waar vandaan de trein naar Jeruzalem zal vertrekken, is reeds gerenoveerd en uitgebreid. Er zijn nu twee extra perrons, een nieuw parkeerterrein voor 700 auto’s, en een nieuwe ondergrondse metro. Echter, ik ben er nog niet zeker van dat de lijn inderdaad al aan het eind van het jaar in bedrijf zal gaan. De ervaring heeft ons geleerd dat dergelijke grote projecten altijd enige vertraging oplopen. Dat weet men in Duitsland ook, bijvoorbeeld bij de bouw van de luchthaven in Berlijn. Ik hoop dat het hier sneller gaat.

Het dagelijkse leven in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu moet ik opschieten, want onze dochter mag de trein naar Tel Aviv niet missen. Ik benijd haar dat ze de trein kan nemen. Hopelijk duurt mijn reis naar Jeruzalem vandaag niet te lang, want helaas zijn tezamen met het einde van Corona (ik ben optimistisch) de immense verkeersopstoppingen ook teruggekeerd.

En nu nog het weerbericht, eindelijk wordt het weer warmer. Op de komende Onafhankelijkheidsdag, waarop het land zich nu voorbereidt (zoals u kunt zien op de foto in de kop), zal het mogelijk zelfs warmer worden dan gemiddeld.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en gemiddeld nog te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. In het noorden van het land kunnen verspreide lichte regenbuien vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,11 meter beneden de zeespiegel, 31 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne maandag en een spoedige terugkeer naar uw dagelijkse routine. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov