Groeten uit Israël – Het dagelijkse leven, zoals altijd

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

En weer begint een nieuwe dag. De week is nog maar net begonnen, althans zo voel ik het, of we moeten ons al weer gaan voorbereiden op het weekeinde. Als u een regel­matige lezer van deze artikelen bent, dan weet u dat het weekeinde voor ons een heel bijzondere betekenis heeft. En niet alleen voor ons. Het weekeinde staat in het teken van het gezin. Nadat ieder van ons de hele week druk bezig is geweest met de dagelijkse verplichtingen, hebben we in het weekeinde eindelijk tijd om met het hele gezin samen te zijn.

En dat is voor ons heel belangrijk, vooral na dit Corona-jaar, waarin we vaak verplicht thuis moesten blijven en onze oudste zoon alleen via Zoom konden ontmoeten. Daarna kwamen nog de 11 dagen van Operatie ‘Bewakers van de Muren’, gedurende welke wij ons zorgen maakten over onze zoon, telkens wanneer er een luchtalarm afging in Tel Aviv, aangezien er geen bomvrije ruimte in zijn appar­tement aanwezig is.

Nu we dat achter de rug hebben, schakelt het hele land weer over op het normale leven. Wij Israëli’s schijnen daar bijzonder goed in te zijn. Als je nu door de straten loopt, kun je je moeilijk voorstellen dat er een paar dagen geleden nog raketten om onze oren vlogen.

Wij Israëli’s schakelen altijd weer heel snel terug naar het leven van alledag. Tel Aviv, gisteren. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De media hebben zich ook snel aangepast aan de omslag naar het normale leven. Verslag­gevers die enkele dagen geleden nog verslag deden van raket­aanvallen en lynch­pogingen tussen Joden en Arabieren, leggen ons vandaag live in een supermarkt uit, waarom we dit jaar veel meer moeten betalen voor een water­meloen en ander fruit, in vergelijking met het vorige jaar.

Maar in het dagelijks leven gebeuren er helaas ook trieste dingen. De afgelopen dagen werden over­schaduwd door de tragedie met de kabelbaan in Italië, waarbij bijna een heel Israëlisch gezin om het leven kwam. Alleen de vijfjarige zoon overleefde het tragische ongeluk. Over deze catastrofe werd niet alleen in ons land, maar over de hele wereld verslag gedaan. Wat erg, op een of andere manier worden wij, Israeli’s, niet met rust gelaten. Helaas gebeuren er ook in het normale dagelijkse leven dus trieste dingen.

In het Corona-jaar zaten we allemaal thuis, dus gebeurden er veel minder ongelukken en andere tragedies. Maar dat wil niet zeggen dat we deze tijd zouden willen missen, natuurlijk niet. Maar we moeten waakzamer zijn, dan kunnen we er misschien voor zorgen dat sommige van deze onge­lukken voor­komen hadden kunnen worden. Ik denk nu aan de Meron-tragedie en het instorten van een tribune bij een bruiloft, en nu dit ongeluk met de kabelbaan.

We beginnen vandaag weer met de voorbereidingen voor het weekeinde. Ik heb de boodschappen al gedaan, nu moet het appartement nog worden schoongemaakt, want de komende shabbat komt ons hele gezin eindelijk weer bij ons op bezoek.

De zomer staat voor de deur. Het strand in Tel Aviv met Jaffa op de achtergrond. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en het wordt nog wat warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 209,29 meter beneden de zeespiegel. Dat is 49 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Blijf gezond en het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov