Groeten uit Israël – Het dagelijkse leven in en buiten Jeruzalem

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Voordat ik vanmorgen mijn laptop aanzette om deze regels aan u te schrijven, bracht ik mijn dochter met de auto naar het treinstation. Over een paar weken rondt zij haar eerste studiejaar af, waarvan zij het grootste deel thuis heeft doorgebracht. Alle colleges en zelfs de workshops werden via Zoom gehouden. Iets meer dan een jaar geleden, zouden we niet geloofd hebben dat dit mogelijk was.

Mijn dochter studeert textielontwerp aan een van Israëls meest prestigieuze design-academies. Ik verbaasde me er echt over dat het mogelijk is om dit zeer praktische onderwerp vanuit huis te leren. Om de grond­beginselen van het weven te leren, stuurden ze zelfs een weefraam met alle toebehoren naar ons huis. Ik was echt onder de indruk. Maar we moeten ook niet vergeten dat wij elke maand veel geld betalen voor deze studie, ook al vond het eerste studiejaar bijna uitsluitend bij ons thuis plaats. Onze woning ziet er dien­over­een­komstig uit, er liggen overal draadjes en restjes wol, hier en daar stap ik op een vergeten naald.

Maar sinds korte tijd rijd ik mijn dochter steeds vaker naar het treinstation, vanwaar zij dan naar de universiteit in Ramat Gan reist. Dit is een voorproefje voor het aankomende academische jaar, dat onze dochter waarschijnlijk geheel aan de universiteit zal doorbrengen. Behalve sommige colleges die via Zoom uitgezonden zullen blijven worden. De goede dingen, die we tijdens het afgelopen Corona-jaar hebben geleerd, moeten we zeker in stand houden.

Maar wat ik u eigenlijk wilde vertellen is, dat we nu echt terug zijn in ons normale dagelijkse leven. Deze terugkeer zal worden voltooid met een volledig afscheid van het mondkapje, wat aanstaande dinsdag zal gaan gebeuren. Dan moeten we erover nadenken wat we kunnen doen met alle mondkapjes die zijn overgebleven. Misschien heeft onze dochter een idee hoe we ze in iets anders kunnen veranderen.

Nadat ik mijn dochter op het station had afgezet, ging ik door naar het busstation, om naar onze wekelijkse redactie­vergade­ring in Jeruzalem te gaan. Ik vind het nu weer leuk om met de bus te gaan, vooral omdat er nu speciale vrijlig­gende bus­banen zijn aangelegd, wat een absoluut voordeel is ten opzichte van het rijden in mijn eigen auto tijdens lange files.

Een vrije busbaan langs de file, dat maakt het rijden in de bus prettig. (Foto: Dov Eilon)

Het zou natuurlijk nog veel beter zijn als ik met de trein zou kunnen gaan, maar daar moet ik nog even op wachten. Aan het einde van dit jaar zou de eerste trein van Modi’in naar Jeruzalem kunnen gaan rijden, als alles volgens plan verloopt.

Na ongeveer 45 minuten kwam ik aan in Jeruzalem en daarna liep ik, zoals in de goede oude tijden, naar de redactie. Het is altijd erg leuk om mijn collega’s weer te zien. Tegen het middag­uur ging ik natuurlijk weer even de stad in, om weer wat van de sfeer in Jeruzalem te proeven. En dat is iets wat u ook, samen met mij, kunt doen. Ga met me mee als ik door de Nachalat Shiva Straat loop, in de schaduw van de paraplu’s (zie de foto aan het begin van dit artikel), verder door de Jaffa Straat naar de Oude Stadsmuur:

Jeruzalem, maandagmiddag (Video: Dov Eilon)

Wat ik nog steeds mis, dat zijn de toeristen op straat. Maar dat kan binnenkort veranderen. Zondagavond is de eerste Duitse reisgroep in Israël aangekomen. Op dit moment mogen alleen nog georganiseerde groepen Israël bezoeken, maar dit is het begin. Mocht alles goed verlopen wat Corona betreft, dan zullen zeker ook individuele toeristen Israël binnenkort weer mogen bezoeken. We moeten gewoon geduldig zijn. Maar ik kijk nu al uit naar komende zondag, wanneer ik de Duitse reisgroep op onze redactie zal ontvangen. Ik heb mijn collega Rami al gezegd dat hij ervoor moet zorgen dat er genoeg koffie klaar staat. We hebben al zo lang geen bezoeker meer gehad op de redactie. Ik kijk er naar uit. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee en een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,40 meter beneden de zeespiegel, dat is 60 centimeter onder de bovengrens.

Zoals u ziet, heb ik ook vandaag de politiek en andere zaken links laten liggen. Voorlopig wacht ik even af en wil eerst zien wat er verder gebeurt. Zoals altijd vindt u alle belangrijke informatie op onze website. En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een fijne dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov