Groeten uit Israël – Het Corona Kansspel

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We zitten nu al midden in de derde week van de landelijke lockdown en ik moet u zeggen dat je aan zoiets kunt wennen. Mijn familie en ik vinden het niet erg om thuis te zijn, zelfs vóór de lockdown behoorden wij niet tot degenen die graag iets buitenshuis wilden ondernemen. Wij ‘zitten niet op doornen’, zoals het Hebreeuws het zegt (‘Lashevet al kotzim’), wat betekent dat we het fijn vinden om onze vrije tijd thuis door te brengen.

Vooral in deze tijd zijn we hiermee erg tevreden. Onze jongste zoon heeft voor het Loofhuttenfeest, dat vrijdagavond begon, verlof gekregen van het leger. Nu kunnen we de feestdagen samen kunnen doorbrengen. En dat is nog niet alles. Vanwege de huidige situatie met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus, wordt er op de legerbasis weer gewerkt in zogenaamde cellen. Dat betekent dat er een week lang maar één groep soldaten op de basis aanwezig is. Na de vakantie van onze zoon is het de beurt aan een groep waartoe onze zoon niet behoort, wat betekent dat hij volgende week ook thuis zal zijn! Het had niet beter uit kunnen komen. Het is alleen jammer, dat we onze oudste zoon alleen via Zoom of WhatsApp kunnen zien.

We zijn graag thuis, ontbijten op de Shabbat (Foto: Dov Eilon)

Maar we zijn blij dat we onze ‘soldaat’ bij ons hebben, zeker nu het aantal met het coronavirus besmette soldaten steeds groter wordt. Ondertussen heeft Corona helaas ook de directe vriendenkring van onze zoon bereikt. Een schoolvriend van hem werd voor de basis­training opgeroepen, net alsof Corona niet bestaat. Hij volgt nu een studie vóór hij in het leger gaat en wordt pas daarna, dus over 4 jaar, opgeroepen. Dit studietraject is vooraf afgestemd met het leger. Het leger draagt zelfs bij aan het collegegeld. In ruil daarvoor moet hij een langere periode na het vervullen van zijn basisdiensttijd in het leger blijven. Zo profiteren dus beide partijen. Alleen de basistraining moet wel voor die tijd worden gevolgd, tijdens de komende school­vakanties. Maar waarom dan uitgerekend nu?

En wat schiet het leger er nu mee op? Gisteren testte hij positief voor Corona en moet de komende tijd in een zogenaamd ‘Corona Hotel’ doorbrengen. Hoe het nu verder moet met zijn basisopleiding is niet duidelijk. Dit nieuws is bij mij hard aangekomen. Ten eerste omdat ik de vriend van mijn zoon heel goed ken, maar ook omdat ik me realiseerde dat onze zoon eigenlijk alleen maar geluk heeft, dat hij tot nu toe voor besmetting met het virus gespaard is gebleven.

Het leger zou zich meer moeten bekommeren om de gezondheid van zijn soldaten (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Het leger zou er zich echt meer over moeten bekom­meren hoe het zijn soldaten beter kan beschermen. De vriend van mijn zoon werd eigenlijk alleen maar opgeroepen om besmet te raken, vreselijk.

Zojuist zijn bijna 6000 nieuwe Corona besmettingen vastgesteld, de lockdown zal tot 21 oktober van kracht blijven. Daarna zien we wel hoe het verder gaat.

En nu het weer voor vandaag in Israël
De zomer weigert te vertrekken. De temperaturen zullen vandaag weer gaan stijgen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,795 m beneden de zeespiegel. Dat is 99,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prachtige dinsdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Modiin,

Dov