Groeten uit Israël – Herwonnen vrijheid genieten

 

Door Dov Eilon |

Afbeelding: Een blik op het strand in Bat Yam (Video: Dov Eilon)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De donderdag is weer aangebroken. U weet zeker wel wat dat betekent. Het is tijd om ons klaar te gaan maken voor het weekeinde en de Shabbat. En dit weekeinde wordt vast en zeker heel speciaal, een weekeinde waarin we vrij zijn, want dit is het eerste weekeinde na het einde van de lockdown, die zes weken geduurd heeft.

En waarom schrijf ik u dit zo enthousiast? Omdat we morgen eindelijk onze oudste zoon weer zullen zien, in levende lijve en dus niet op het scherm, zoals we dat de afgelopen weken hebben gedaan. Ik weet zeker dat u zich kunt voorstellen hoe blij we zijn om hem morgen weer te kunnen zien. Het is de derde keer dat we zoiets meemaken, een reünie na een lockdown. Ik hoop dat dit de laatste zal zijn. Wie had een jaar geleden kunnen denken dat we dit soort situaties zouden moeten meemaken, dat we gedicteerd zouden worden om onze zonen niet te kunnen ontmoeten.

Gisteren hebben we er tot laat in de avond aan gewerkt om alles gereed te hebben voor onze ‘familie-reünie’ morgen. De koelkast is gevuld, het appartement is schoongemaakt, we zijn er klaar voor.

In deze eerste week na de lange lockdown hebben we twee dagen geleden een kort uitstapje gemaakt naar zee, dat misten we we erg. Pas als iets verboden is, besef je hoe erg je het mist. Wist u dat?

Dus gingen we spontaan naar Bat Yam, een stadje ten zuiden van Tel Aviv, dat nog niet door het toerisme is ontdekt. Het strand is daar erg mooi. En er zijn geen parkeerproblemen zoals in Tel Aviv, wat deze stad nog aantrekkelijker maakt.

De strandpromenade in Bat Yam. We waren er niet alleen. (Foto: Dov Eilon)

We waren natuurlijk niet alleen op het strand. Officieel mag je buiten alleen samenkomen in groepen van maximaal 10 personen, maar het is duidelijk dat deze corona-beperking nauwelijks haalbaar is. Niemand denkt eraan. Iedereen genoot gewoon van de herwonnen vrijheid. Een nogal vreemde maatregel dus.

Er waren veel kinderen daar. Ik bedacht me, wat een geluk, dat wij geen jonge kinderen hebben die nu nog op school of op de kleuterschool zitten. Hun ouders hebben het niet gemakkelijk, er is al bijna een jaar geen normaal onderwijs meer geweest. Israël is niet alleen wereld­kampioen op het gebied van inenten, maar ook kampioen wat betreft het aantal dagen dat scholen gesloten waren. Vandaag zou het onderwijs weer voorzichtig hervat worden, en in een beperkt aantal steden en gemeenten, alleen in de zogenaamde gele en groene gebieden, d.w.z. waar relatief weinig coronagevallen geconstateerd zijn, dat betreft ongeveer 25% van de Israëlische steden. En dan starten nu nog alleen maar de lagere klassen. Velen zeggen dat het afgelopen jaar een verloren jaar is geweest voor Israëls kinderen.

Israëli’s genieten van hun herwonnen vrijheid. Ze mogen eindelijk weer naar het strand. (Foto: Dov Eilon).

En hoe zal het nu verder gaan? De meeste winkels en winkelcentra zijn nog gesloten. Men wil het deze keer rustig aan doen en niet dezelfde fouten maken die aan het eind van de twee vorige lockdowns werden gemaakt. Maar voor vandaag hebben sommige eigenaren van winkelcentra aangekondigd dat zij niet langer zullen wachten, maar hun centra zullen openstellen. Zij hebben hiervoor zelf een aantal voorschriften bedacht. Zij willen bijvoorbeeld bij de ingang nagaan wie reeds tegen Corona is ingeënt. Voor wie ouder is dan 60 jaar, zijn twee vaccinaties vereist, voor de jongeren ten minste de eerste vaccinatie. Kinderen onder de 16 jaar worden niet toegelaten, aangezien er voor hen geen vaccinatie bestaat. Deze voorschriften zijn dus niet afkomstig van onze regering (hoewel er in de regering wel over wordt gesproken), en de aangekondigde opening van de winkelcentra houdt natuurlijk wel een overtreding van de geldige Corona-beperkingen in. Daarom heeft de politie ook gedreigd met boetes en aanzeggingen tot sluiting van de winkels aan degenen die de wet overtreden. Het is nog wat te vroeg om onze vrijheid al te gaan vieren.

En na al deze problemen nu iets leuks. We hebben hier de laatste dagen bijzonder mooie zonsondergangen. En deze video maakte ik van de zonsondergang op het strand van Bat Yam:

Een mooie dag kwam ten einde. Ik kan alleen maar hopen dat wij allen spoedig weer volledig vrij zullen zijn, en het niet meer als iets bijzonders zullen ervaren om naar het strand te kunnen gaan. Het lenteachtige weer zal naar verwachting het hele weekeinde aanhouden.

Het weer voor vandaag in Israël
Na wat mist in de vroege ochtend, zal het vandaag een zonnige dag worden. In het binnenland en in de bergen zal het iets koeler zijn, maar de temperaturen zullen nog steeds boven het gemiddelde liggen voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,585 meter beneden de zeespiegel, slechts 78,5 centimeter onder de bovengrens!

Zonsondergang op het strand van Bat Yam. (Foto: Dov Eilon).

En nu wens ik u, namens al mijn collega’s van Israel Today, een heerlijke donderdag en een gezegende Shabbat toe. Maak optimaal gebruik van deze tijd en blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov