Groeten uit Israël – Herinneringen aan zomer van 2011

 

Door Dov Eilon |

Duur of niet, er winkelen altijd mensen op de markt van Jeruzalem. Hebben we een andere keus? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is zomer, en over het weer valt in deze tijd meestal niet veel opwindends te zeggen. Het is altijd warm, sommige dagen warmer dan andere, soms is het echt heet en dan weer gewoon warm. De airco moet nu hard werken, totdat het een beetje te fris wordt. Dan zetten we hem even uit. Het is een eindeloos doorgaand aan en uit. Ik kijk met spanning uit naar de komende elektriciteits­rekening.

Er wordt in Israël de laatste tijd veel gesproken over hoe duur het leven in Israël is. Een aanleiding daarvoor is onder andere het feit dat het nu de tiende verjaardag is van de massa-demonstraties sinds de zomer van 2011, toen meer dan een miljoen mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de hoge kosten van levens­onderhoud. Nu vraagt men zich af of die demonstraties überhaupt iets hebben opgeleverd. Want ook vandaag de dag is het leven in Israël allesbehalve goedkoop.

Het begon allemaal met de prijsstijging van kwark, die hier in Israël erg populair is. Dat was de aanleiding voor de grootste volksprotesten die ooit in Israël hebben plaatsgevonden. De protesten verenigden alle klassen van de bevolking, omdat iedereen leed en nog steeds lijdt onder de hoge kosten van levens­onderhoud in dit land. Ik ging ook naar de demon­straties met mijn vrouw en onze kinderen, hoewel ik eigenlijk niet het type ben om zoiets te doen. Tot dan toe had ik nog nooit tegen iets gedemonstreerd. Maar op dit punt voelde ik me direct geraakt. Ik was altijd al ontstemd over de grote prijs­verschillen in vergelijking met Duitsland. Aangezien ik mijn ouders in Duitsland minstens twee keer per jaar bezocht, kon ik altijd een goede prijs­vergelijking maken. Ik heb nooit kunnen begrijpen waarom de melk hier zes keer zoveel moet kosten, of waarom een vruchten­yoghurt in Duitsland 29 cent kost, maar in Israël meer dan een euro. Dit zijn slechts twee voorbeelden.

Een van de massale protesten tegen de hoge kosten van levensonderhoud in de zomer van 2011. Ik was er ook bij. (Foto: Uri Lenz/Flash90)

Wij waren er destijds zeker van dat deze indruk­wek­kende massa­protesten effect zouden hebben. En wat de kwark betreft, was dat inderdaad ook zo. De prijs is nu nog steeds lager dan destijds in 2011. Maar al het andere? Al andere dingen zijn duur. Een jong stel heeft vandaag geen mogelijkheid om een appartement te kopen. En de prijzen van levens­middelen zijn hoog gebleven. Je kunt sommige dingen hier en daar wat goedkoper vinden.

De regering heeft voor sommige producten, waaronder vlees en kaas, belasting­vrije invoer uit het buitenland toegestaan; deze producten moeten dan door de importeur worden aange­boden tegen een maximale prijs, die door de Staat wordt vastgesteld. En inderdaad, je kunt vlees en sommige kazen vandaag de dag goedkoper kopen dan destijds. Maar over het algemeen denk ik dat de kosten van levens­onderhoud in Israël nog steeds veel te hoog zijn.

Het is wel grappig dat je vandaag naar het buitenland kunt vliegen voor de prijs van een kilo kaas. Er is hier iets niet op orde. Maar ik wil nu niet langer klagen. Ook al is het leven hier duurder, ik ben gelukkig in dit land. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik bijna 33 jaar geleden naar Israël ben gekomen. Ik woon hier graag, ook zonder vruchten­yoghurt.

De demonstraties destijds in 2011 waren echt indruk­wek­kend, ook al hebben die er niet toe geleid dat de onze problemen werden opgelost. In Jeruzalem vonden deze protesten vooral plaats in de Balfourstraat, waar de tegenstanders van Bibi vorig jaar altijd demonstreerden. Maar aan die laatste demonstraties namen veel minder mensen deel. Ik denk dat de dure kwark destijds belang­rijker was dan ‘alles-behalve-Bibi’ nu.

En nu naar het weer, ook al is er niet veel nieuws.

Zomerse dag in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een lichte daling van temperatuur. Het zal echter nog steeds zomers warm blijven. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens met twee en een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,625 meter beneden de zeespiegel, dat is 82,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de hele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov