Groeten uit Israel – Herinneringen aan normale tijden

 

Door Dov Eilon |

Wachtrij voor een vaccinatie-locatie in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Als ik een paar jaar jonger zou zijn en nog kinderen in de school­gaande leeftijd zou hebben, zou ik vandaag waarschijnlijk erg gestrest en gespannen zijn. De laatste dagen voor het begin van het nieuwe schooljaar, na een eeuwig­durende zomer­vakantie, waren altijd al vol stress, en dat zelfs zonder Corona. Ik stelde het kopen van de nieuwe school­boeken meestal uit tot het laatste moment, ook al wist ik dat alles daardoor nog stress­voller zou worden. Ik kan me nog herinneren dat ik in een lange rij moeders en vaders voor de boek­winkel stond, om te proberen op tijd alle school­boeken te verkrijgen die ik nodig had.

Afgezien van de schoolboeken waren er natuurlijk nog andere ‘hinder­nissen’ te nemen om het schooljaar goed te beginnen. Naast allerlei school­spulletjes, zonder welke je, volgens dochter­lief, niet aan het nieuwe schooljaar kan beginnen, moesten wij zorgen voor nieuwe T-shirts en sweatshirts met het passende logo van de school. Dat hebben we ook groten­deels geregeld op de laatste dag van de vakantie. Kortom, het was pure stress.

Maar dat is nu al een paar jaar voorbij, onze kinderen zijn groot geworden, en wij ouders zijn oud geworden. Maar wat zegt het spreekwoord? Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen. Daar zit misschien wel een kern van waarheid in. Na de school­opleiding gingen onze kinderen, de een na de ander, in het leger, onze zonen haalden hun rijbewijs, wat nog meer zorgen baarde, maar al met al ben ik al heel blij dat we niets meer met school te maken hebben. Vooral sinds ons dagelijks leven wordt beheerst door een virus.

Nee, dit is geen rij op de markt, maar voor een winkel voor schoolboeken, 5 jaar geleden in Jeruzalem. (Foto: Dov Eilon)

Het is niet gemakkelijk om een student te zijn in dit Corona tijdperk. In geen enkel land waren de kinderen zo vaak thuis dan in Israël, als gevolg van de Corona-maatregelen. Bijna een heel jaar lang zaten de kinderen thuis en studeer­den met meer of minder succes via Zoom. Ik herinner me een TV-reportage waarin werd verteld dat veel middelbare scholieren de school verlieten, omdat ze er geen heil meer in zagen om thuis te studeren, en dat zonder enig contact met de schoolklas. Veel scholieren voelden zich verloren.

Gedurende de hele zomervakantie heeft onze nieuwe regering gediscus­sieerd over de vraag, of het schooljaar zoals gepland op 1 september zou moeten beginnen, of dat het beter zou zijn te wachten tot na de feestdagen, omdat er in september vanwege de feestdagen heel weinig school­dagen over zijn. Na veel heen en weer gepraat werd besloten het schooljaar morgen te beginnen, om de leerlingen wat meer aan de normaliteit van het naar school gaan te laten wennen.

Maar dat is niet zo normaal als je bedenkt wat er allemaal moet gebeuren om goed onderwijs te kunnen geven. Alles gaat met behulp van de zogenoemde ‘groene pas’. In klassen waar meer dan 70% van de leerlingen gevaccineerd zijn, vinden de lessen normaal plaats; in de andere gevallen wordt het onderwijs door middel van Zoom gegeven. Kinderen onder de 12 moeten steeds opnieuw getest worden om naar school te mogen. Voor dit doel worden nu zelftests verspreid.

Zelftests voor alle schoolkinderen onder de 12 jaar. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Dus ik moet toegeven dat ik meer dan blij ben, dat ik me niet meer met al die dingen bezig hoef te houden. Ik ben dankbaar dat onze kinderen een heel normale schooltijd hebben gehad. Dus het schooljaar zal morgen gaan beginnen zoals gepland. Ik wens alle ouders en kinderen veel succes en een hopelijk wat normaler nieuw schooljaar.

Intussen is de derde vaccinatie­campagne in volle gang, zoals te zien op de foto bovenaan dit artikel. Ja, hier in Israël hebben de meeste mensen gekozen voor vacci­natie, velen doen dat om zonder quaran­taines naar het buiten­land te kunnen vliegen. We leven niet in een normale tijd, maar toch proberen we zo normaal mogelijk te blijven leven. We moeten geduld hebben tot we geleerd hebben met dit virus en zijn varianten te leven.

En nu een niet minder belangrijk onderwerp, het weer. Wanneer zal deze hitte eindelijk voorbij zijn?

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Het zal dus opnieuw warm zijn op de laatste dag van augustus. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds gisteren weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 210,06 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,26 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Het ga u goed!

Shalom vanuit Modi’in,

Dov