Groeten uit Israël – Herinneringen aan een andere tijd

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u welkom op een nieuwe gewone dag in Israël. Het interessante is dat juist deze normaliteit voor ons nog niet zo normaal is. We zijn nog steeds aan het wennen aan het normale dagelijkse leven. Tenminste, zo denk ik erover. Het is verbazing­wekkend dat we binnen een jaar gewend zijn geraakt aan een hele nieuwe realiteit. Pas na de zomer van vorig jaar konden wij in ons gezin de nieuwe Corona-realiteit aanvaarden, het werd op dat moment ons nieuwe dagelijkse leven.

Ik kocht regelmatig nieuwe mondkapjes in verschil­lende kleuren, die hun vaste plaats kregen in ons appartement, en er zelfs nu nog liggen.
Eén keer vergat ik mijn mondkapje op te doen, toen ik uit de auto stapte. Na een korte tijd voelde ik me op de een of andere manier onge­makkelijk, niet compleet, maar liep toch door naar de geld­automaat. Pas toen ik terugliep naar mijn auto, schrok ik, toen ik besefte dat ik zonder mond­kapje rondliep.
Ik keek snel om me heen om te zien of er niet ergens een politie­agent stond te wachten om een bekeuring uit te delen. Toen ik snel mijn mond­kapje weer opzette, voelde ik een gevoel van opluchting, ongelooflijk eigenlijk.

Een beeld uit het verleden: tijdens een lockdown leek Jeruzalem op een spookstad. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Op een dag maakte ik met mijn vrouw en onze dochter een wandeling door onze buurt, iets wat we sinds het begin van de lockdowns regelmatig deden. Toen we ons kleine winkel­centrum bereikten, zagen we dat de ijssalon, ondanks het verbod, toch klanten bediende. Onze dochter stond te popelen om een ijsje te halen. Restaurants en cafés mochten echter niet in direct contact staan met de klanten. Dus had ik mijn bestelling per telefoon moeten plaatsen en deze dan ergens anders moeten gaan afhalen.

Ik herinner mij ook een incident waarbij een groep soldaten een boete van 500 shekel kreeg, omdat zij het waagden hun eerder bestelde pizza zelf af te halen. Helaas werden ze daarbij betrapt door een politieagent. Dat klinkt echt griezelig nu, vind u niet?

Maar nu terug naar het ijs. Mijn vrouw is in veel opzichten moediger dan ik, en zij ging doelbewust naar de ijssalon om ijs voor ons te bestellen. Wat zal ik zeggen, ik had het gevoel dat ik op de uitkijk stond, voortdurend in alle richtingen kijkend om mijn vrouw te kunnen waarschuwen als er een agent aan zou komen. Maar de missie slaagde en het ijs smaakte daarna dubbel zo goed. We waren in een goede bui, maar het was een bizarre situatie.

Eieren waren toen schaars.

Ik zou nog meer bijzondere verhalen kunnen vertellen, waarover ik misschien al eerder heb geschreven, zoals de truc om meer dan één kartonnetje eieren te bemachtigen, dat in die tijd in een winkel was toegestaan. Die truc werd uitgevoerd door middel van teamwork. Alle gezinsleden gingen apart naar de winkel. Het gevoel om thuis te komen met drie doosjes eieren was toen geweldig. Wat een vreemde wereld.

Gelukkig zijn die dagen voorbij. En aangezien we snel gewend zijn aan nieuwe situaties, weet ik zeker dat we ook weer snel gewend zullen zijn aan het normale leven. Maar ik zie nog steeds veel mensen buiten met mondkapjes, misschien hebben ze gewoon wat meer tijd nodig om terug te keren naar het normale leven.

Maar er zijn ook dingen die het Corona-jaar ons heeft gebracht, waar ik eigenlijk naar terugverlang. Maar het zal me niet helpen, files horen nu eenmaal bij het normale dagelijkse leven. En ze zijn al in volle omvang teruggekeerd op onze wegen. De benzine is ook duurder geworden dan 6 shekel per liter, na de eerste lockdown was de prijs paradijselijk laag. Maar wat gebleven is, is dat we ook nu nog veel dingen aan huis laten bezorgen, in plaats van naar de winkel te gaan. De thuisbezorging werkt nu veel beter dan vóór de Corona. Maar dat geldt niet voor de supermarkt, daar ga ik liever zelf naartoe. Je moet daar nog steeds een mondkapje dragen, dat wel. Maar ik ben er zeker van dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat ook daar de mondkapjes tot het verleden behoren. Zo ziet u, ik ben optimistisch, hebben we een andere keus?

De nieuwe manier van leven zonder mondkapjes, Jeruzalem deze week. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En zo hoop ik ook dat u ons binnenkort ook weer kunt bezoeken in ons redactie­kantoor in Jeruzalem. Maar om dat mogelijk te maken, moet het het coronavirus ook bij u onder controle worden gebracht. Het heeft gewoon nog wat meer tijd nodig, maar ik ben er zeker van dat we binnenkort weer toeristen zullen zien in de straten van Israël. We verwachten dat de eerste groepen al eind mei naar Israël zullen komen. Ik ben benieuwd.

En met dit optimisme kunnen we nu ook eens kijken wat voor weer het wordt.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een verdere daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be’er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is opnieuw een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,10 m beneden de zeespiegel, dat is 30 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne woensdag. Blijf gezond en het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov