Groeten uit Israël – Harmonieuze presidentsbeëdiging

 

Door Dov Eilon |

Verhuiswagens voor de ambtswoning van de president. (Foto: Sraya Diamant/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Dagen zoals die van gisteren maken we misschien maar eens in de zeven jaar mee. Wanneer wij in ons dagelijks nieuws berichten opnemen over de Knesset, het parlement van Israël, zijn het meestal alles­behalve rustige berichten. Vooral de laatste dagen is de Knesset, samen met de verschillende Knesset-commissies, HET centrum geworden van gekibbel, gemene scheld­partijen en weder­zijdse beledigingen. Maar gisteren was een heel speciale dag. Plotseling was er een sfeer van eenheid en wederzijds respect. Want gisteren is onze nieuwe president, Isa’ac Herzog, beëdigd.

Ik heb gisteren bijna de hele ceremonie van de eedaf­legging van onze nieuwe president en het daarop volgende afscheid van de vorige president, Re’oeven Rivlin, op televisie gevolgd. Op de een of andere manier houd ik van zulke ceremonies en Israël is er erg goed in. Elke stap is tot in het kleinste detail gepland.

En wat de meeste indruk op me maakte, was de feestelijke stemming van eenheid, die anders zo ongebruikelijk is binnen de Knesset. Ja, ik geef toe dat ik emotioneel geraakt was door de foto’s gisteren.
Hier volgt een fragment van de eedaflegging van de nieuwe president Herzog in de Knesset:

Begrijpt u mijn enthousiasme? Hoe vaak krijgen we zulke beelden te zien van de Knesset? Ik heb me volledig laten meeslepen door deze goede sfeer en negeerde even het feit, dat niet alles goud is wat er blinkt. Het is bekend dat Re’oeven Rivlin niet populair was bij alle politici, vooral niet bij die van zijn eigen partij, de Likoed. Rivlin was een té politiek georiën­teerde president naar hun mening, met te vaak kritiek op de regering onder leiding van de Likoed. En dat Netanyahu en Rivlin niet de beste vrienden waren, was gisteren opnieuw goed te zien, als je goed oplette tijdens het applaus, na de toespraak van de voormalige president.

De gehele Knesset applaudisseert voor voormalig president Rivlin. Behalve Netanyahu, hij stond alleen op, maar hij klapte niet.

En als we goed kijken is er nog iemand, vier zetels rechts van Netanyahu, die niet applaudis­seerde voor Rivlin, voormalig Knesset-voorzitter (en mijn buurman) Yariv Levin.

Maar ik wil de goede stemming nu niet bederven. Ik geef toe dat ik het mij gisteren niet eens was opgevallen, ik was veel te opgewonden over de ceremonie en alles er om heen. Ik heb vooral genoten van het afscheid vanuit de ambtswoning van de president. Eerst wachtte de tiende president Rivlin in de ingang van de ambtswoning op zijn opvolger, de elfde president Herzog. En na een korte plechtigheid was het dan Herzog die in de ingang van de ambtswoning ging staan en zijn voorganger uitzwaaide. Ik vond dat op een bepaalde manier erg ontroerend.

Vaarwel. De ambtswoning van de president heeft nu een nieuwe bewoner. Het is interessant dat in dit geval de voorganger onmiddellijk vertrekt, dit in tegenstelling tot Netanyahu, die nu pas de ambtswoning aan de Balfour­straat heeft verlaten. De verhuis­diensten hadden het druk gisteren.

En nu terug naar de realiteit. De volgende zitting in de Knesset is gepland voor aanstaande maandag, dus de gemoe­deren kunnen daar weer verhit raken, zoals we gewend zijn. Maar het zou fijn zijn als de parlements­leden iets zouden willen opsteken van de vredige stemming gisteren.

Ik wens onze nieuwe president veel succes. Hij heeft beloofd de eenheid onder het volk te zullen bevorderen, zal hij daarin slagen? En nu naar het weer. Het blijft warm, zoals het een Israëlische zomer betaamt.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt nog wat warmer. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 209,65 meter beneden de zeespiegel, dat is 85 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov