Groeten uit Israël – Hallo Jeruzalem!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Vanmorgen ben ik weer naar het kantoor in Jeruzalem gereden. Omdat ik wegcontroles verwachtte, ben ik stipt om 6:40 uur vertrokken. Ik was nogal verbaasd dat ik al na 37 minuten naast het kantoor parkeerde! Er was geen enkele controle, ik denk dat ik er net op tijd doorheen ben gekomen. Ik heb een schriftelijke verklaring voor noodzakelijk werk op zak, die ik aan de politie kan laten zien als ze me aanhouden.

Volgens de huidige instructies mag ik naar mijn werk in Jeruzalem rijden, omdat we in de journalistiek werken en een persbureau zijn. Het is echter aan te raden om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Daarom kan ik nu, gedurende de twee dagen dat ik in Jeruzalem ben, aan het bureau van mijn collega Dov zitten, die vanuit Modi’in thuis werkt.

Maar toen ik vorige week met de auto naar het kantoor in Jeruzalem ging, had ik op de heen- en terugweg veel last van wegcontroles. Dit leidde tot hele lange en onaan­gename verkeers­opstoppingen. Ik heb die dag totaal 3 uur in de auto gezeten! De politie vroeg me gewoon waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe ging, en mijn korte antwoord ‘van werk naar huis’ was genoeg, en ik kon door­rijden. Nu is zo’n antwoord helaas niet meer voldoende, je moet een schriftelijke verklaring kunnen laten zien.

Ik ben erg dankbaar dat we nu in een dorp wonen. Hier in Na’ale merk je nauwelijks iets van de lockdown. We mogen naar buiten tot 1000 meter vanaf ons huis gaan en binnen de 1000 meter wonen onze beste vrienden, en is er een enorm grote speeltuin. Daarom bewegen onze kinderen zich bijna net zo vrij als voor de lockdown.

We mogen ook met de hond gaan wandelen, en nu we weer aangename temperaturen hebben, maken we ‘s avonds vaak lange wandelingen over het veiligheidspad vanuit onze nederzetting. Daar genieten we erg van. Het thuis-onderwijs is nog steeds erg zwaar, maar vrijdag­avond begint Soekot en dan hebben de kinderen Godzijdank de hele volgende week vakantie. We kijken erg uit naar deze vakantie, ook al komt er helaas niets terecht van onze kampeer­plannen in het noorden met familie en vrienden. Maar we kunnen nu ook weer in de tuin kamperen, zoals tijdens de eerste lockdown in het voorjaar.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en wat minder warm. In het noorden kunnen, in de vroege ochtend, een paar regendruppels vallen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en wordt nu aangegeven op 209,75 m beneden de zeespiegel, 95 centimeter onder de bovengrens!

En nu groet ik u hartelijk vanuit ons kantoor in Jeruzalem! We hopen u spoedig weer in ons kantoor te kunnen verwelkomen! Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prettige donderdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Ayala