Groeten uit Israël – Hallo Jeruzalem, ik ben er weer!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren was het eindelijk zover! Na het schrijven en publiceren van mijn ‘Groeten uit Israël‘ artikel gisteren, pakte ik mijn laptop en ging naar het busstation, vanwaar ik vervolgens naar Jeruzalem reed, voor de eerste keer sinds het einde van de derde lockdown. Het was de eerste keer sinds afgelopen zomer dat ik met de bus reisde in plaats van met de auto.

Aangezien ik nu, na de twee vaccinaties, als immuun voor Corona word beschouwd, vond ik dat ik het me nu wel kon veroorloven om weer met de bus te reizen, zonder het risico te lopen op besmetting. Zelfs nu mogen de bussen nog maar halfvol zijn, hetgeen betekent dat je altijd alleen op een zitplaats in de bus zit, en niet naast elkaar.

De bus was betrekkelijk leeg, omdat op dit moment veel ouders nog thuis moeten blijven, aangezien de scholen nog gesloten zijn. Je kunt de kinderen niet alleen laten. Gelukkig heb ik dit probleem niet meer, als vader van volwassen kinderen. Sommige van mijn dierbare collega’s kunnen daar een ander verhaal over vertellen, zoals u kon lezen in het laatste artikel van Ayala. Als ouders van volwassen kinderen hebben wij andere problemen, wat sommigen van u zeker zullen kunnen bevestigen.

Plotseling stond er een nieuw hoog flatgebouw voor me. (Foto: Dov Eilon).

De busrit naar Jeruzalem verliep vlot en zonder de gebruikelijke verkeers­opstoppingen op de toegangs­wegen van de stad. Ik was best gespannen om mijn Jeruzalem weer terug te zien na meer dan anderhalve maand. Op de weg naar het kantoor was ik totaal verrast, toen ik een nieuwe wolkenkrabber zag staan, die nog in aanbouw was. Ik had sinds afgelopen zomer de bus niet meer genomen, dus ik was sindsdien niet meer in de buurt van het centrale busstation geweest.

Terwijl ik mijn weg naar de redactie vervolgde, leek het mij een aardig idee om van de gelegenheid gebruik te maken om mijn wandeling door de straten van Jeruzalem met u, beste lezers, te delen. Het resultaat is de volgende video:

Zoals u kunt zien, is de stad anders dan wij Jeruzalem gewoonlijk kennen. De meeste winkels zijn nog gesloten, sommige hebben voor de ingang de verkoop van hun waren georganiseerd, omdat op dit moment alleen ‘take away’ is toegestaan. Helaas zag ik ook veel gesloten winkels, slachtoffers van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, die helaas echter niet veel uithaalden.

Alleen ‘take away’ is toegestaan. In plaats van de winkel te bezoeken, wacht je nu bij de ingang. (Foto: Dov Eilon).

Ik geef toe dat ik het een vreemde gewaarwording vond om door de stad te lopen. Ondanks de vreugde om eindelijk terug te zijn in Jeruzalem, was het ook op een of andere manier triest. De laatste keer dat ik me zo voelde was ten tijde van de tweede Intifada tussen de jaren 2001 en 2005, toen de stad bijna uitgestorven was door de voortdurende terroristische aanslagen, en toen veel winkels, maar vooral cafés en restaurants, die altijd het doelwit van de aanslagen waren, de deuren sloten.

Maar laten we optimistisch blijven. Uiteindelijk zullen we ook deze crisis overwinnen, zullen er weer toeristen op straat te zien zijn, en zal het land zich langzaam herstellen.

Op de terugweg naar de bus liep ik, zoals gewoonlijk, langs de falafel-tent van ‘Shalom‘, die al sinds 1947 bestaat. Maar toen bedacht ik me, liep ik terug en bestelde een pita met falafel bij de verkoper. Dit is iets wat drie dagen geleden nog verboden was. De verkoper en ik waren allebei een beetje blij, ik kon het gewoon voelen.

Nu kon ik verder lopen naar de bus. (Foto: Dov Eilon)

Trouwens, het weer was gisteren gewoon fantastisch, met bijna zomerse temperaturen. En dat zal de komende dagen ook zo blijven.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,60 meter beneden de zeespiegel. We zijn nog maar 80 centimeter verwijderd van de bovengrens!

Ik hoop dat u hebt genoten van deze kleine wandeling door Jeruzalem. Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een fijne dinsdag, tot ziens!

Shalom uit Modi’in,

Dov