Groeten uit Israël – Grote Feestdagen in kleine kring

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

De Joodse gebruiken worden door de lockdown zwaar op de proef gesteld, vooral waar het gaat om de gemeenschappelijke gebeden. Ook de grote familiereünies, die deel uitmaken van alle feestdagen, zijn vervallen.
Toch lieten velen hun goede humeur niet bederven, en ze vierden Soekot alleen met het gezin, maar dan wel zó luidruchtig, dat de hele buurt mee kon doen aan de viering.

Soekot is een tijd van vreugde, want er staat geschreven:
‘Maar vanaf de vijftiende dag van de zevende maand, wanneer u de opbrengst van het land ingezameld hebt, moet u het feest van de Heere zeven dagen lang vieren. Op de eerste dag is het rustdag en op de achtste dag is het rustdag. Op de eerste dag moet u voor uzelf vruchten van sierlijke bomen, takken van palm­bomen, takken van loof­bomen en van beek­wilgen nemen, en u moet zich zeven dagen lang voor het aangezicht van de Heere, uw God, verblijden. Dat feest voor de Heere moet u per jaar zeven dagen lang vieren. Het is een eeuwige verordening, al uw generaties door. In de zevende maand moet u het vieren. Zeven dagen moet u in de loofhutten wonen. Alle ingezetenen van Israël moeten in loofhutten wonen, zodat de generaties na u weten dat Ik de Israëlieten bin loofhutten liet wonen/b, toen Ik hen uit het land Egypte geleid heb. Ik ben de Heere, uw God.’ (Leviticus 23:39-43 HSV)

Zoals we weten, erkennen wij, orthodoxe Joden, elk woord in de Torah als het Woord van God. Het staat daar niet zomaar, als advies of aanbeveling, maar het staat er als een absolute opdracht. Dus als het vers zegt dat je blij moet zijn, dan ben je ook blij! Aangezien we ons nog steeds in de tijd van het Loof­hutten­feest bevinden, is vreugde het gebod voor elk uur. Ik heb zo mijn problemen met vrolijk zijn op commando, maar ik probeer het wel. Wijn helpt, gasten helpen ook onder normale omstan­digheden, maar luide dans­muziek kan ook de stemming verbeteren.

Mijn buren vinden dat ook, want zodra we onze kinderen laten slapen, zetten ze de muziek in hun loofhutten aan. Het lijkt erop dat ze me proberen te vertellen: ‘Stuur je kinderen niet naar bed, laat ze gewoon gelukkig zijn!’ Maar ik wil mijn kinderen wel naar bed brengen, ik wacht er al de hele dag op om eindelijk wat rust te hebben. Gelukkig vallen mijn drie dochters wel in slaap, wat ik bij dit volume niet zou kunnen.

‘…en je zult je zeven dagen lang verheugen in de Heer, uw God.’ – Soekot in Beth Shemesh (Foto: Ya’akov Lederman/Flash90)

Omdat het vers ook zegt dat we in deze dagen in loofhutten moeten wonen, leven we dus ook zeven dagen in de loofhut. Het is toegestaan om alleen te eten in de loofhut, je moet er ook slapen, als het niet te oncomfortabel is. Elk jaar heb ik het probleem dat ik graag in de loofhut op mijn balkon zou willen slapen, maar het omgevings­geluid is gewoon te veel voor mij. De muziek van de buren is erg luid en gaat door tot laat in de nacht.

Ook is de Joods-orthodoxe feestmuziek van vandaag helemaal niet mijn smaak. In Bijbelse tijden was er mooie, geïnspireerde live muziek, maar vandaag de dag lijkt het meer op disco-pop songs die uit de luidsprekers schallen. Soms zingen de buren tijdens hun maaltijden in de loofhut met elkaar, wat gelukkig niet zo storend is, ook al is het niet altijd rustig en gaat het lang door. Op een keer, toen ik probeerde te slapen in mijn loofhut, moest ik luisteren naar de kinderen van de buren die zongen met een microfoon, die was aangesloten op een luidspreker die op zijn maximale volume stond. Het was verschrikkelijk! Rond één uur ‘s nachts gaf ik het eindelijk op en ging ik de slaapkamer in om nog wat te slapen, voordat mijn kinderen, zoals gewoonlijk, om zes uur weer wakker zouden zijn.

Loofhut in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dit jaar heb ik niet eens geprobeerd om in de loofhut te slapen. In plaats daarvan slaap ik met een enigszins schuldig geweten en met oordopjes in mijn comfor­tabele bed in de slaapkamer. Daardoor ben ik ‘s morgens goed uitgeslapen en kan ik het ochtend­gebed op de parkeerplaats voor mijn huis met de nodige vreugde uitspreken. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook vandaag blijft het in bijna alle delen van het land erg warm en droog. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 37 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een centimeter gedaald en ligt nu op 209,815 m beneden de zeespiegel, 101,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom en een vrolijke Feestdagen vanuit Bet Shemesh,

Michael