Groeten uit Israël – Goedkoop winkelen tegen een hoge prijs

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Zoals ik u al eerder vertelde, gaan we af en toe naar Arabische dorpen om inkopen te doen. Natuurlijk doen veel meer mensen uit onze nederzetting dat ook. In een lampenwinkel in de buurt van onze nederzetting hebben we de eerste lampen voor ons nieuwe huis gekocht. We kunnen dezelfde lampen ook in Israëlische winkels krijgen, maar die zijn daar twee of drie keer zo duur. (één van de redenen hiervoor is dat de Israëlische winkels hoge belastingen moeten betalen, die niet van toepassing zijn op de Arabische winkels).

Een goede vriend van ons reed ongeveer 2 weken geleden naar dezelfde lampenwinkel toe, waar wij een paar dagen eerder een aantal lampen hadden gekocht. Het was een spontane actie, want hij had voor zichzelf inkopen gedaan en reed op de terugweg even langs deze lampenwinkel, om snel een paar bestelde lampen op te halen voor een andere vriend van hem. Het was erg warm, en daarom liet hij de motor lopen en de airco aan, want hij hoefde alleen maar even snel de lampen in te laden. Hij dacht aan alle zuivelproducten en de ijsjes die hij in de hete auto had liggen, daarom liet hij de motor lopen en de airco even aan staan.

Wat er daarna gebeurde is iets wat je echt niemand toewenst. Twee Arabieren reden de parkeerplaats op, één van hen zag dat de auto van onze vriend aan stond, hij stapte in, deed de deur op slot en reed weg. De winkeleigenaar reageerde zo snel als de bliksem, probeerde de autoruit in te slaan en het hek voor hem snel dicht te doen.

Onze vriend probeerde de auto tot stilstand te brengen door te schreeuwen en op de auto te slaan, maar alle pogingen waren tevergeefs, de auto reed weg. Het ergste in het verhaal is echter dat zijn kleine jongen, die 6 jaar oud is, nog in de auto zat! Later vertelde onze vriend dat hij luidkeels geschreeuwd had dat zijn jongen nog in de auto zat! Maar zelfs dat weerhield de dief er niet van om gewoon weg te rijden. Godzijdank liet hij de jongen na 500 meter aan de kant van de weg uitstappen, en dat is echt een wonder. We kunnen en willen ons niet indenken wat er allemaal had kunnen gebeuren. De jongen kwam met de schrik vrij en onze vriend hield er heel wat verwondingen en schaafwonden aan over.

Arabische winkels zijn goedkoper, maar sluit wel je auto af. (Foto: Ayala Shalmayev)

Dit is helaas geen zeldzaamheid, Israëlische auto’s worden steeds vaker gestolen in Arabische dorpen. Meestal onder dezelfde omstandigheden. De motor wordt vanwege de hitte aangelaten, je gaat even snel een winkel in en voordat je kunt reageren is je auto voorgoed weg. In het geval van onze vriend kon de dief worden gepakt, maar de auto-onderdelen waren al verkocht en dus verdwenen. Het was een gloednieuwe auto, die hij een paar weken eerder van zijn werk kreeg. Hij was zo blij dat hij eindelijk een 7-zitter had met zoveel ruimte.

Hij heeft ons met deze auto ook geholpen met de verhuizing. Ik heb echt medelijden met hem en zijn familie, hij is zo’n behulpzaam persoon en ook in dit geval wilde hij gewoon even een vriend helpen. Hij heeft het echt niet verdiend. En desondanks moeten we gewoon ‘Dank U wel’ zeggen, want het verhaal had ook heel anders kunnen aflopen.
En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Hoewel we ons volgens de kalender al in de herfst bevinden, zal het vandaag in bijna alle delen van het land erg warm en droog worden. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 34 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,805 m beneden de zeespiegel. Dat is 100,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige donderdag toe. En doe je auto altijd op slot. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala