Groeten uit Israël – Goedemorgen uit Zwitserland

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Ook als je in quarantaine bent, gaan de dagen voorbij. Soms sneller, soms langzamer. Alles hangt af van het weer. Op twee dagen na, hebben we prachtig weer gehad. De zon scheen en Bambi’s huppelden over de groene weide voor onze ramen. Nog maar twee dagen. Zaterdagochtend zijn we weer vrij. Maar eerlijk gezegd hebben we geen reden tot klagen gehad.

Anat en ik hadden het deze dagen erg druk en werkten bijna de klok rond. Met online-verbindingen en WLAN zijn we tegenwoordig met alles verbonden en is alles mogelijk. Anat had haar zoom- en coachings­bijeen­komsten met haar vrouwen in Israël. Daarnaast vond ze ook de tijd om te werken voor het tijdschrift en aan het boek dat ze aan het schrijven is. We hebben ook voorbereidend werk gedaan voor de ‘Israel Happening’ in Baar, de bijbelse thema’s herzien en het culinaire menu in onze keuken uitgeprobeerd. Heerlijk!

Op de groene weide huppelt een ree voor ons raam (Video: Aviel Schneider)

Ik heb aan mijn gebruikelijke vergaderingen deelgenomen met behulp van ‘Zoom’ en heb gewerkt aan diverse artikelen en nieuwe ideeën. Oren, die in het zuiden van Israël woont, belde mij, hij zorgt voor onze wijngaard en de olijfbomen in de woestijn. Samen hebben we het irrigatie­programma herover­wogen. De bodem en het zand in dit gebied bevatten vaak te veel zout. Vervolgens heb ik via ‘Zoom’ met andere collega’s gesproken, waarmee ik verschillende onder­werpen voorbereid, die te maken hebben met politiek, de Bijbel en alles wat daar tussenin ligt. We hebben op die manier een artikel over de ‘Politieke gelijkenis tussen Anti-Bibi en Anti-Salomo’ geschreven.

Daar tussendoor had ik contact met een Libanese christen, die ooit soldaat was in het Zuid-Libanese leger en nu in Israël woont. In het jaar 2000, na de terugtrekking van de Israëlische troepen, zijn Pierre en zijn familie op het laatste moment naar Israël gevlucht en wonen sindsdien in het noorden. Ik wilde meer te weten komen over de Maronitische kardinaal Bechara Boutros Rai in Libanon en daar hebben we met elkaar over gesproken. Rai is een kardinaal die Hezbollah-leider Hassan Nasrallah moedig uitdaagt.

Het was interessant dat we allebei bijna tegelijkertijd in Zuid-Libanon hebben gediend, hij in het Zuid-Libanese leger en ik in het Israëlische leger. We moesten lachen, want we hadden beiden dezelfde herinneringen uit die tijd. Na de enorme explosie in de haven van Beiroet nam ik meteen contact op met Pierre om te horen, hoe het met zijn grote familie in Beiroet ging. ‘Allen zijn bewaard gebleven, Godzijdank’, stuurde Pierre me gisteravond in het kort. ‘Goedenacht.’

De ‘Helimission’ (Foto: Aviel Schneider)

Dit en nog veel meer hield ons bezig tijdens de quarantaine. We konden dit allemaal doen in een heel bijzonder appartement, dat de familie Tanner en ‘Helimission‘ in Zwitserland ons ter beschikking stelden. Hun buren, familie Stefan en Diana Beyer, die met ons de woestijn­wandeling maakten in de Negev, hebben ons in contact gebracht met de familie Tanner, die via ‘Helimission’ mensen in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden helpt, op sociaal, medisch en geestelijk gebeid. Voor hun gastvrijheid en liefde willen wij hen hartelijk danken!

Anat en ik wensen u, beste lezers, een prettige dag. We kijken nu al uit naar ‘de Happening’ , waar we een aantal van u zullen ontmoeten. In het hotel zijn nog slechts vijf familiekamers met elk vier bedden beschikbaar.

Boek nu een korte vakantie met familie of vrienden (bijna net als) in Israël!

Shalom uit Zwitserland!

Aviel


Het weer voor vandaag in Israël
Licht bewolkt tot zonnig en weer iets warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,42 m beneden de zeespiegel, 62 centimeter onder de bovengrens!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.