Groeten uit Israël – God dienen met vreugde

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

‘Hij die erin geslaagd is om de vriend van een vriend te zijn en hij die een mooie vrouw heeft gevonden, mengt zich in zijn gejubel!’
Deze regels uit Schillers gedicht ‘An die Freude’ zijn mij zeer dierbaar. Vooral ook omdat hij in zijn omvangrijke werk nooit de vreugde over kinderen benoemt, is het hebben van een vriend en een mooie vrouw kennelijk voldoende om gelukkig te kunnen zijn. Kinderen kunnen je misschien zelfs minder gelukkig maken, in elk geval zijn ze erg vermoeiend. Maar aan de andere kant moeten we een gedicht van Schiller niet analyseren als een passage uit de Bijbel, hij was immers slechts een mens.

In de Bijbel wordt de vreugde ook hoog gewaardeerd, zozeer zelfs dat we in het Torah-gedeelte van deze week, ‘Ki Tavo’ (wanneer u binnengaat), een lange lijst van vervloekingen lezen die eindigen met de verzen:

‘Al deze vervloekingen zullen over u komen, u achter­volgen en u treffen, totdat u weggevaagd wordt, omdat u de stem van de Heere, uw God, niet gehoorzaam geweest bent, door Zijn geboden en Zijn verordeningen, die Hij u geboden heeft, in acht te nemen. Ze zullen voor u en uw nageslacht tot een teken en een wonder zijn, tot in eeuwigheid. Omdat u de Heere, uw God, niet gediend zult hebben met blijdschap en hartelijke vreugde, vanwege de overvloed van alles’.(Deuteronomium 28:45-47)

Terwijl Schiller redenen opsomt waarom men vreugdevol zou moeten zijn, bedreigt God de Israëlieten met zware straffen als ze hem niet met een vreugdevol hart dienen. Dus vreugde is erg belangrijk. Maar hoe kom je aan vreugde? Ik heb hier ooit een geweldige tip voor gekregen van mijn rabbijn: ‘Wees speels’.

Als volwassene heeft men de neiging om dit vermogen te vergeten, terwijl het voor kinderen heel natuurlijk is. Speels zijn is als Braziliaans voetbal, of een kronkelig handschrift, of een ‘high five’ met je vrienden. Het is geen essentie (Duitsland wint met voetballen ook zonder deze eigenschap), maar het is wel een leuke eigen­schap. Het geeft plezier aan jezelf en aan alle mensen om je heen. Een collega die iemand op kantoor op zijn linker schouder slaat terwijl hij rechts van hem staat, is een beetje vreemd, maar de betrokkenen zullen nauwelijks een glimlach kunnen onderdrukken. Je kunt jezelf dus door wat speelser te zijn in een vrolijkere gemoedstoestand brengen, maar ook de mensen in je omgeving.

Video: Zelfs in de Knesset gaat het er vaak wat vrolijker aan toe…

Als je kinderen hebt, is dat allemaal wat gemakkelijker, je doet gewoon mee met de kinderen en je moet geen serieuze volwassene zijn. Bijvoorbeeld, mijn kinderen hebben een spelletje bedacht dat ze ‘Shtoejes’ noemen, wat in het Jiddisch ‘onzin’ of ‘gekkigheid’ betekent. Het doel van dit spelletje is dat ze proberen te verhinderen dat ik hun pyjama’s aantrek. Het begon toen Sarah nog klein was en ik haar tegenstribbelend in haar pyjama stopte. Nu is ze al zes jaar oud en het wordt steeds vermoeiender. Racheli (4) en Naomi (3) hebben ondertussen in de gaten dat ik er een spelletje van maak met Sarah en ze hebben er ook veel plezier in.

Als het tijd is om naar bed te gaan, springen de drie meisjes op ons bed en schreeuwen ‘Shtoejes! Shtoejes! Shtoejes!’ Dan moet ik ze vangen en omkleden, waarbij zij elkaar helpen tegen het pyjama-monster en luidkeels schreeuwen. Na ongeveer een kwartier sta ik flink transpirerend naast mijn omgeklede kinderen en ook zij zijn uitgeput van al het kietelen en springen. Nu kan ik ze zonder protest in bed leggen, waar ze meestal meteen in slaap vallen. De kinderen vinden dit spel erg leuk, en hoewel het met de dag vermoeiender wordt, vind ik het ook vaak leuk. De speelsheid van mijn kinderen, die ze via ‘shtoejes’ uitdrukken, heeft de moeilijke taak om de kinderen naar bed te krijgen tot een bron van vreugde gemaakt.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Het blijft heel erg heet, vooral in het binnenland, en benauwd aan de kust. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 40 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 44 graden, aan de Dode Zee 45 graden, Be’er Sheva 43 graden, Eilat aan de Rode Zee 46 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,54 m beneden de zeespiegel, 74 centimeter onder de bovengrens!

Shabbat shalom! (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat toe.

Shabbat Shalom vanuit Bet Shemesh,

Michael