Groeten uit Israël – Gisteren stond de wereld even stil

Het weer voor vandaag in Israël

Door Dov Eilon |

Directe contacten zijn bijzonder belangrijk. Zonder internet, en van mens tot mens. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik hoop dat u de avond gisteren goed bent doorge­komen, nadat de technische storing van Facebook en vooral WhatsApp, die maar liefst zes uur duurde, ons dwong om weer eens alleen met onszelf bezig te zijn. Plotseling konden we alleen nog maar praten met de mensen om ons heen. We werden aan ons lot overgelaten. Het was een vreemd gevoel in het begin.

Wat moet ik doen, nu het niet mogelijk is om meer te weten te komen hoe het mijn oude schoolvriendin in de VS vergaat met haar nieuwe kat, of door welk bos mijn jeugdvriend op dit moment op zijn nieuwe fiets rijdt. Hoe gaat het met mijn zus in Engeland? Waar maken ze nu weer ruzie over op de Facebook-pagina van mijn geboorteplaats Oldenburg? Wat vinden de lezers van Israel Today van onze artikelen? Hoe vaak ik mijn telefoon ook oppakte, het had geen zin, ik was alleen en geïsoleerd van de rest van de wereld, een digitale lockdown. Maar gelukkig werkte de rest van het internet nog wel, waar men vooral berichtte over de grote storing bij Facebook. Een dramatische avond.

Nou, niet echt dramatisch, natuurlijk overdreef ik nogal in mijn beschrijving hierboven, ook al zit er wel wat waarheid in elke overdrijving. Ik moet toegeven dat ik het in het begin van deze storing wel een beetje vreemd vond. Maar we voelden ons echt niet geïsoleerd. We zaten samen met onze dochter in de huiskamer en hadden eindelijk weer eens tijd om met elkaar te praten. We hebben zelfs een mooie wandeling in onze tuin gemaakt en onze dochter vertelde over de ‘goede oude tijd’, toen we het leven zonder internet en mobiele telefoons ook goed aankonden, en dat waren toen helemaal geen slechte tijden.

De wereld is te afhankelijk geworden van slechts één bedrijf. (Foto: Shutterstock)

De grote storing van gisteren heeft ons geleerd te zien, dat we veel te afhankelijk zijn geworden van slechts één bedrijf, Facebook. En dat is geen goede situatie. Het is nooit goed als er controle vanuit één bedrijf wordt uitgeoefend. Maar er zijn alternatieven. In plaats van WhatsApp gebruiken wij ook Telegram om in contact te blijven met onze zonen, en er zijn nog veel meer alternatieven.


In Israël lag alles plat, Instagram, WhatsApp en Facebook. Het enige kanaal dat hier nog functioneert is Telegram.

Ik moet u zeggen dat de situatie gisteravond goed voor ons was, we voelden een zekere kalmte die we als heel aangenaam hebben ervaren. We hoeven niet altijd te weten wat er in de wereld gebeurt, we hebben ook tijd nodig om ons met onszelf bezig te zijn, en met ons gezin. Dat is iets wat tegenwoordig verloren dreigt te gaan, door het voortdurend bezig zijn met onze mobiele telefoons. Ik kijk ook veel te vaak naar mijn mobiele telefoon, dat moet ik toegeven.

Maar nu is alles weer in orde, we zijn weer verbonden, de wereld ligt weer in onze handen. U, beste lezers, kunt ook onze Engelse en Duitse Facebook-pagina weer bezoeken. De band met onze lezers. Naast Facebook manen we ook gebruik van een Duitstalig en een Engelstalig Telegram-kanaal, waar u interessante berichten kunt lezen die niet altijd het ‘normale’ nieuws halen.


Gedeeltelijk bewolkt met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,34 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,54 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov