Groeten uit Israël – Gevaccineerde Israëli’s zijn welkom

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Eind maart vieren we het Joodse Pesachfeest. Volgens onze regerings­leider Benjamin Netanyahu zullen we dan opnieuw met onze grootouders aan tafel mogen zitten en de uittocht van de kinderen van Israël uit de slavernij vieren. Wat een vreugde! Dat is tenminste wat hij ons jongstleden januari beloofde. Maar toen verschenen er, verrassend genoeg, verschillende mutaties van het virus, en nu is er niets meer zeker. Daar gaat onze vreugde…

We hadden al bedacht dat we desnoods een Seder­avond via Zoom zouden kunnen organiseren, waar u lezers allemaal aan zou kunnen deelnemen, net als vorig jaar.

Tot dusver hebben vier miljoen Israëli’s zich vrijwillig laten inenten tegen het coronavirus. Met vijf miljoen Israëli’s, zo werd ons beloofd, zouden alle beperkingen worden opgeheven en zou het land weer open gaan. Het klopt dat er in februari niet zo’n grote toeloop is geweest voor de vaccinaties als in het begin. Maar onze regeringsleider is druk bezig het aantal van 5 miljoen te halen, om op tijd voor de verkiezingen uit de Corona-crisis te kunnen zijn. Bovendien is de lente rond Pesach de periode waarin de Israëli’s van hun vakanties in het buitenland willen genieten. Elk jaar vliegen honderd­duizenden Israëli’s naar andere landen tijdens dit feest. En honderd­duizenden anderen trokken tijdens die periode naar het Sinaï-schiereiland.

Israëli’s vliegen graag naar het buitenland – wanneer kan het weer? (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Maar alles is op dit moment nog gesloten. Politici spreken over het openstellen van het luchtruim boven Israël in maart, vlak voor de verkiezingen en Pesach. Uiteraard zullen alleen degenen met een vaccinatiekaart of een bewijs dat zij de ziekte, als gevolg van Corona, hebben overleefd en weer gezond zijn, worden toegelaten in het vliegtuig. Naar verluidt zijn er reeds overeen­komsten gesloten met Griekenland, Cyprus, Georgië en de Seychellen. Er zullen vakanties aangeboden worden zoals vroeger, zonder quarantaine.

Kunnen we binnenkort weer naar Cyprus vliegen? De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Cypriotische president Nicos Anastasiades na hun ontmoeting in Jeruzalem. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL)

Ook andere landen onderhandelen momenteel met de Israëlische regering en doen aantrekkelijke vakantie-aanbiedingen voor gevaccineerde Israëli’s in hun landen. Begrijpt u me alstublieft niet verkeerd en word niet boos op me omdat ik hierover schrijf. Het is gewoon zoals het is, en het heeft niets te maken met het feit of ik het wel of niet goedkeur. In de Bijbelse geschiedenis waren de Israëlieten gevangenen in Egypte, en nu voelt het volk van Israël zich gevangene in eigen land, het land van hun aartsvaders. Als vaccinatie de weg naar vrijheid biedt, waarom dan niet, zo denkt het grootste deel van het land.


Het weer voor vandaag in Israël: sneeuw in Jeruzalem?
Half tot zwaar bewolkt. In de loop van de dag meer wind en zal het gaan regenen. Daarbij kunnen ook onweers­buien ontstaan. In de komende nacht gaat het weer veranderen. Het zal veel kouder worden met storm en regen in het noorden en het midden van het land. In de vroege ochtend zal het gaan sneeuwen in de bergen in het noorden en het midden van het land. En er ligt voor Jeruzalem morgenavond sneeuw in het verschiet!
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,575 meter beneden de zeespiegel. Dat is 77,5 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een fijne dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel