Groeten uit Israël – Gestrand in het Heilige Land

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Samuel Pantaleoni |

Toen ik eind november in Israël aankwam, kon ik niet eens van deze situatie dromen. Als vrijwilliger in een hostel in het zuiden van het land kon ik elke dag genieten van prachtig weer en een zekere afzondering van de rest van het land. Omdat ik volgend jaar wil gaan studeren, wilde ik wat meer ervaring opdoen in het buitenland en ik wilde daar niet alleen maar rondhangen. Daarom was vrijwilligerswerk het juiste voor mij, ook omdat mijn werkgevers mij veel vrijheid gaven met betrekking tot mijn vrije tijd en reizen.

Halverwege maart begon de onverwachte reis naar Jeruzalem. En pas toen werd ik me bewust van de ernstige situatie, want de maatregelen in Eilat waren wat relaxter en zijn later ingevoerd. Toen we in Jeruzalem aankwamen, overwogen we eerst of het zinvoller was om naar huis te vliegen. Maar nu kan ik gerust zeggen dat het de juiste beslissing was om hier in Israël te blijven.

Vandaag worden mijn vriendin en ik, net als iedereen, getroffen door de avondklok en de gespannen situatie, ook al zien we de dingen een beetje anders. Ik denk dat men, vooral in deze crisis, zijn blik meer op God moet richten en op geestelijke groei.
Op dit moment wordt ons mensen duidelijk voor ogen gehouden wat wij als vanzelfsprekend beschouwen. Je zou kunnen zeggen dat we in een roes van materialistische en wereldse opvattingen hebben geleefd, ook wij christenen. Ik merk ook elke dag meer hoe de kleine dingen, die we als vanzelfsprekend beschouwden, ontbreken. Of het nu een korte wandeling is, naar het sportveld gaan, dat op meer dan 100 meter afstand ligt, of gewoon met vrienden door de stad lopen. Ik denk dat ik er nooit echt aan zal wennen om Jeruzalem zo levenloos en leeg te zien.

Maar ook geen kerken of huisgroepen bezoeken, in plaats daarvan naar online kerkdiensten kijken en veel telefoneren. Het doet vreemd aan, hoewel ik dankbaar ben dat we deze mogelijkheden tegenwoordig wel hebben.

Ik hoop dat we deze ‘kleine en onbeduidende’ dingen zullen waarderen, zoals naar een café gaan met vrienden, zonder angst praten met mensen op straat, of een boek pakken en in het park lezen. Ik zou willen dat we ons juist deze tijd herinneren, wanneer we deze wereldwijde crisis samen hebben overwonnen. Wat de toekomst brengt, weten we niet, en het is niet aan ons om dat te weten, we moeten alleen op God vertrouwen.

Het lege Sacherpark in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een verdere stijging van de temperatuur. In het zuiden kunnen er tegen de avond af en toe regenbuien vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee en een halve centimeter gestegen en ligt nu 209 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 20 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu wensen we u een prettige Tweede Paasdag en een goede gezondheid toe.

Shalom uit Jeruzalem!

Samuel