Groeten uit Israël – Geld om te gaan winkelen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vanmorgen vroeg heb ik het ook ontvangen. Alle media hadden het er vorige week over, de zogenaamde ‘uitkering voor iedere burger’. Mijn jongste zoon had donderdag al een sms ontvangen met de mededeling dat het bedrag van 750 shekel op zijn rekening is bijgeschreven. En nu is het geld ook op mijn rekening verschenen, onze dochter zou het vandaag ook krijgen en daarna mijn vrouw, die haar rekeningnummer op de website van de Nationale Verzekeringsmaatschappij moest bijwerken, iets wat we echt niet konden begrijpen. Zij was het immers, die de kinderbijslag in de afgelopen jaren op haar rekening had laten storten, van diezelfde Nationale Verzekeringsmaatschappij, die nu zei dat ze de rekening van mijn vrouw niet kenden. Het is wel grappig. Ze krijgt het geld waarschijnlijk in de komende dagen.

Voorlopig zijn we dus allemaal tevreden. Wie houdt er niet van om een bepaald bedrag op zijn rekening te vinden, dat ik in één van mijn artikelen ‘zwijggeld‘ had genoemd. Want tot het uitkeren van deze geldinjectie aan het volk werd besloten na wekenlange demonstraties tegen de regering en vooral tegen onze premier Netanyahu.

Veel mensen staan op de rand van de financiële ondergang. Bijna een miljoen mensen zitten momenteel zonder werk. Dit kan niet genoeg worden benadrukt. Ik zag deze ‘subsidie voor elke burger’ dan ook als een spontane actie van de overheid om ons voorlopig wat rustig te houden. Het geld moet ons de mogelijkheid geven om te gaan winkelen en zo ook de lokale economie te stimuleren. Kortom, we worden geacht met dit geld te gaan ‘shoppen’.

De Malcha Shopping Mall in Jeruzalem. Nu worden we geacht geld te gaan uitgeven. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Maar begrijpt u me alstublieft niet verkeerd. De hele situatie in ons land is niet gemakkelijk en voor iedereen eigenlijk ook volkomen nieuw. Er heeft zich hier nog nooit een vergelijkbare situatie voorgedaan. Plotseling was er geen werk meer. Tijdens de ‘eerste Corona-golf’ waren de meeste winkels twee maanden lang gesloten. Het is gemakkelijk om de overheid de schuld van de hele situatie te geven. Maar wat verwachten we eigenlijk? Dat men iedereen precies gaat uitbetalen wat ze vóór de crisis hebben verdiend?

Helaas hebben we nog meer problemen, de veiligheids­situatie in het noorden en in het zuiden is gespannen. Geen enkel land in Europa heeft met zulke dingen te maken, het is daarom gewoonweg niet goed om Israël te vergelijken met andere landen, voor wat betreft de wijze waarop deze landen met de Corona-crisis omgaan.

Maar ondanks mijn begrip voor deze lastige situatie, neem ik toch de vrijheid om onze regering en politici te bekritiseren. Ze concentreren zich immers niet voor honderd procent op de aanpak van de Corona-crisis, en zijn nog steeds betrokken bij politieke geschillen, die zich te vaak op het persoonlijke vlak begeven. Ze beschuldigen elkaar en gebruiken soms onaan­gename woorden, zelfs voor de camera, en brengen daarmee het land in gevaar, met het resultaat dat we mogelijk voor een vierde keer een nieuwe Knesset moeten gaan kiezen.

Er is nog steeds Corona
We hebben nu geen tijd voor dit soort politieke meningsverschillen. Het aantal ernstig zieke corona­patiënten is de afgelopen dagen heel sterk gestegen, evenals het aantal mensen dat nu op de intensive care ligt. Sommige ziekenhuizen zullen binnenkort niet meer genoeg apparatuur beschikbaar hebben om alle patiënten in leven te kunnen houden, zoals gisteren in het nieuws op Channel 13 werd gemeld.

Terwijl veel Israëli’s het mondkapje op zijn best op hun kin dragen, nemen anderen deze plicht bijzonder serieus, zoals hier in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Vanaf morgen is het maximum aantal passagiers in de auto weer ingeperkt. Een chauffeur mag dan hooguit nog twee passagiers meenemen. Dit werd gisteren heel onopvallend in de media gepubliceerd. Vervolgens verscheen er een bericht, dat op Luchthaven Ben Goerion over zes dagen de vluchten weer zullen worden hervat. Het is er nu nog steeds leeg en er zijn geen signalen van enige voorbereiding. Maar wij Israëli’s zijn meestal erg voortvarend, zoals we hebben gezien met de versoepeling van de corona­maat­regelen na de ‘eerste golf’. Dus als hier weer vliegtuigen met toeristen moeten landen, zullen we dat op de een of andere manier wel voor elkaar krijgen, toch?

En met deze ietwat kritische gedachten komen we nu bij het belangrijkste onderwerp:

Het weer voor vandaag in Israël
Deels bewolkt en een beetje koel voor de tijd van het jaar. In het noorden vielen gisteren zelfs enkele regendruppels. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,44 m beneden de zeespiegel, 64 cm onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag toe. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in,

Dov