Groeten uit Israël – Geen goede morgen

 

Door Dov Eilon |

Afbeelding: Door een raket verwoeste woning in de stad Yehud. (Foto: Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het kostte me enige tijd om een besluit te nemen of ik u vandaag, in verband met de gespannen en moeilijke situatie hier bij ons, met een ‘goede morgen’ zou gaan begroeten. Maar zoals u ziet, ik wens u toch een goede morgen.

We brachten een deel van de nacht door in onze beveiligde kamer. (Foto: Dov Eilon)

Vandaag begin ik veel later dan gewoonlijk met mijn werkzaamheden. Dat komt omdat we vannacht nauwelijks hebben geslapen. Het was precies 3 uur vannacht, toen de sirenes ons wakker maakten. Volkomen automatisch stonden we op, ging ik naar de kamer van onze dochter om haar uit bed te halen en gingen we naar de bomvrije ruimte van ons appar­tement. Deze beveiligde kamer is de slaapkamer van onze zoons. Door de week wordt de kamer niet gebruikt, omdat onze jongste zoon in het leger zit en onze oudste zoon niet meer thuis woont. Hij woont nu in Tel Aviv en had een nog slechtere nacht dan wij.

Zo klonk de sirene toen we in de beveiligde kamer waren. (Video Dov Eilon)

Deze video is opgenomen tijdens het eerste alarm dat hier in Modi’in af ging, we waren door Hamas uitgekozen als eerste doel, de sirenes begonnen om 20.45 uur te loeien, als inleiding op de grote show die precies op de aangekondige tijd, om 21.00 uur begon, met massale raketaanvallen op Tel Aviv en het omliggende gebied. Geen stad in het centrum werd overgeslagen.

Hamas is erin geslaagd om ons te overrompelen. In één keer werden al onze zwakheden en tekort­komingen blootgelegd. In Tel Aviv zijn in de oudere woningen geen bomvrije ruimtes ingebouwd. Telkens als het alarm afging, moesten onze zoon met zijn vriendin en hun twee honden, samen met de buren, in het trappenhuis afwachten tot het weer rustig werd. En daarna, om 3 uur, ging het alarm weer af. In Modi’in was er gelukkig maar één keer alarm, in Tel Aviv loeiden de sirenes vier keer achter elkaar .

Helaas zijn er ook slachtoffers te betreuren. In Ashkelon werden twee vrouwen gedood, en bij de eerste aanval op het midden van het land kwam ook een vrouw om het leven door een raket, in de stad Lod kwamen ’s nachts een Arabisch-Israëlische vader en zijn dochter om.

Meer daarover in onze berichtgeving op onze site en ook in onze Duitstalige Telegram groep.

Zo zien de raketwaarschuwingen op TV er uit, ze worden geplaatst door het Thuisfront van het Israëlische leger. (Foto: Dov Eilon)

Bijna niemand heeft de afgelopen nacht goed geslapen. En net als tijdens Corona waren de straten vanochtend weer leeg, en er waren geen files, omdat veel ouders vandaag geen andere keuze hebben dan thuis te blijven bij hun kinderen, aangezien de lessen op school vandaag natuurlijk zijn afgelast.

Wie had kunnen denken dat wij na de vreugde over het einde van de Corona-crisis nu alweer midden in onze oude problematiek zouden zijn aangeland. De vraag is nu hoe we het deze keer zullen aanpakken, en hoe deze ronde zal eindigen. Elke actie lokt een reactie van de andere kant uit. Ik hoop dat we snel weer rustige nachten hebben. Maar dat zou nog wel even kunnen duren.

We slaan het weerbericht vandaag over, het is rond deze tijd toch altijd warm, de zon schijnt, het zou een prachtige dag kunnen worden. Maar helaas regent het raketten, we moeten eerst de huidige crisis met Hamas aanpakken.

Vanavond zijn trouwens alle Engelstalige en Duitstalige lezers uitgenodigd bij onze hoofd­redacteur Aviel Schneider. Via Zoom zal hij u proberen uit te leggen in welke netelige situatie wij ons bevinden. Om daaraan deel te nemen:
► Engelstalig: klik HIER om 17 uur Nederlandse tijd,

► Duitstalig: klik HIER om 20 uur Nederlandse tijd,
dan wordt u doorgestuurd naar Zoom. Registratie is niet nodig. We zouden het fijn vinden u vanavond te mogen verwelkomen.

Ik wens u en onszelf een goede en vredige dag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov