Groeten uit Israël – Fijne feestdagen!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

Voor de feestdagen voel ik altijd een vreugde in mij, alleen al vanwege het feit dat de feestdagen dichterbij komen. Dit is altijd een spannende tijd voor mij. Ik houd van de sfeer op straat, op kantoor en thuis, dat gevoel van feestelijkheid en goed humeur. Iedereen heeft die ‘voor de feestdagen’-stemming. Een feestdag symboliseert het saam­horig­heids­gevoel, wanneer het hele gezin elkaar ontmoet en bij elkaar is.

Elke keer is iemand anders de gastheer, maar iedereen helpt mee en iedereen brengt iets mee, zodat de feestdag geen last wordt. Samenzijn als familie maakt me altijd erg gelukkig. Want op normale dagen of op de Shabbat zien we de hele familie niet vaak meer. De Hoge Feestdagen zijn dus een goede gelegenheid om deze leemtes te vullen. De feeststemming strekt zich uit over meerdere dagen, de dagen ervoor, de dagen van voorbereiding, het winkelen en al het voorbereidende werk voor de feestdagen.

Vragen zoals: ‘Naar wie gaan we dit jaar toe?’ Of, ‘wie zullen we deze keer uitnodigen?’ maken deel uit van de discussies in bijna elk huis. Het menu is een bijzonder belangrijk onderwerp en speelt een grote rol in de viering van de feesten. Ook al zijn we er aan gewend en zijn de feestdagen een onderdeel van ons leven, toch voelt het voor elke viering steeds weer alsof het de eerste keer is. En dat is nu precies waar ik zo van houd, deze opwinding die elke keer weer opkomt.

De belangrijkste feestdagen in het Jodendom zijn de Hoge Feesten in de maand Tishri, Rosh Hashanah (het Nieuwe Jaar), Yom Kippoer (de Grote Verzoendag) en Soekkot (het Loofhuttenfeest), die meestal in september en oktober plaatsvinden. En dan Pesach in de maand Nissan, meestal in april.

Dit jaar ging alles anders en alles was onwennig. Het lijkt erop en het voelt aan alsof de wereld, die ons zo vertrouwd en bekend is, en waaraan we ons hele leven lang gewend waren, zich voor onze ogen steeds meer verandert. En deze nieuwe wereld, waarin we al meer dan een half jaar leven, is koud en vervreemdend. Er is geen gevoel van samenhorigheid. Integendeel, deze nieuwe wereld moedigt eenzaamheid aan, omdat elke andere persoon een bedreiging en een gevaar vormt en ons met het virus kan besmetten. Daarom is het beter om afstand van elkaar te houden. En dat is zó onnatuurlijk en zó triest en zó vermoeiend.

De feestdagen brengen de families tot elkaar (Illustratiefoto: Nati Shohat/Flash90)

Ik heb het gevoel dat we stukje bij beetje eenzamer worden en minder familiair. De feestdagen, die symbool staan voor ons samenzijn, verdwijnen. Ze zijn vervangen door een pandemie, die de wereld heeft getroffen en ons van elkaar scheidt. Corona verhindert het ons om samen te komen en gelukkig te zijn. Vooral de ouderen onder ons worden helemaal alleen gelaten. En dat breekt mijn hart.

Zo is het nu met mijn moeder, die is opgegroeid in een gezin met 13 andere zussen. En vervolgens groeide dit gezin, er werden kinderen en kleinkinderen geboren. Tijdens de feestdagen kwam de hele familie bij elkaar om gezamenlijk te vieren. En nu is ze alleen. Dat vereisen de instructies in de strijd tegen deze pandemie.

De lockdown en de angst verhinderen het haar, om bij haar kinderen en kleinkinderen, haar broers en zussen te zijn. Nadat ze helemaal alleen Pesach had gevierd, heb ik mezelf voorgenomen dat ik dit nooit meer zou laten gebeuren. Maar nu staan we vlak voor een volgende lockdown, en zijn de beperkingen nog strenger dan in april. Deze keer zal de lockdown 3 weken gaan duren.

Mijn moeder zei me uitdrukkelijk: ‘Zo lang kan ik niet bij jullie blijven!’ Mensen van die leeftijd hebben hun eigen plekje nodig. Ergens anders hebben ze het moeilijk. En daarom lijkt het erop dat ze de feestdagen in de maand Tishri alleen zal moeten doorbrengen. En er zijn nog zoveel anderen zoals zij.

Dit jaar is alles anders. Winkelen voor de feestdagen op de Machane Jehoeda Markt in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Deze prachtige feesten kennen we al sinds het begin der tijden, vanaf het moment van de roeping van de kinderen van Israëls tot ze, rondzwervend in de woestijn, tot een volk werden. Deze feestdagen zullen dit jaar verdrietig zijn.

Daarom hebben we dit jaar, net als veel andere gezinnen, een ongewone beslissing genomen. We hebben besloten dat we deze feestdag één dag voor het begin van de lockdown gezamenlijk gaan vieren. Niet precies op de dag van het feest, maar wel gezamenlijk als familie. In deze dagen begrijp ik meer dan ooit, hoe belangrijk onze familie voor mij is. Hoe noodzakelijk familie is voor de mensheid, voor ons bestaan, voor ons voortbestaan. En omdat we echt de vreugde willen ervaren, want dat is ons met betrekking tot de feesten opgedragen, hebben we dit bij elkaar zijn als familie nodig. En op die manier kunnen we dan ook de instructies van de Schrift opvolgen:

‘Verblijdt u op uw feest, u, uw zoon en uw dochter, uw slaaf en uw slavin, en de Leviet, de vreemdeling, de wees en de weduwe die binnen uw poorten zijn.’ (Deuteronomium 16:14 HSV).

En je bent vrolijk op de feestdag, en helemaal niet alleen. En je was gewoon gelukkig!

Shanah Tovah! Gelukkig Nieuwjaar! (Foto: Hadas Parush/Flash 90)

Namens alle medewerkers van Israel Today wens ik jullie, beste lezers, een gelukkig Nieuw Jaar!

Shalom uit Bar Giora,

Anat


Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en weer wat warmer. Heet en droog landinwaarts, benauwd aan de kust. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,64 m beneden de zeespiegel, 84 centimeter onder de bovengrens!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.