Groeten uit Israël – Er waait een nieuwe wind

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Gisteren nacht kwam er een wilde gedachte bij me op. Israël verzoent zich met de Islam en met de Arabische landen, terwijl de Europese landen steeds wantrouwiger worden ten opzichte van de Islam. Zou het mogelijk zo zijn, dat Israël in de toekomst hier en daar een goed woordje voor zijn nieuwe Arabische vrienden moet doen? Joden van Noord-Afrikaanse afkomst of uit andere Arabische landen ten oosten van Israël zijn die mening toegedaan.

Op veel gebieden van het leven, zoals mentaliteit, cultuur, taal, afstand en religie, zijn we nauwer verbonden met de Arabieren dan met de zogenaamde christelijke wereld in Europa. Dat is tenminste wat veel van mijn vrienden met oosterse wortels zeggen. Naar hun mening was het christendom bedreigender ten opzichte van de Joden dan de islam. Ze noemen de christelijke kruisvaarders, inquisiteurs en, niet in de laatste plaats, de uitroeiing van zes miljoen Joden in het christelijke Westen tijdens de shoa.

Sinds haar terugkeer in het Beloofde Land heeft Israël in mindere mate theologisch problemen, maar veel meer politieke conflicten met de Islam op te lossen. De christelijke wereld en de Kerk hadden daarentegen zowel theologische als geestelijke problemen met de Joden, die vaak politiek werd geïnterpreteerd in de context van de wereldpolitiek. Om die reden is het ook begrijpelijk dat het anti­semitisme op Europese bodem niet verdwijnt, maar de laatste jaren juist toeneemt.

Vreemdelingen vormen in Europa een gevoelig onderwerp, waarover de Europese landen het niet met elkaar eens zijn. Juist vanwege haar geweld­dadige verleden ten opzichte van andere volken, wil Europa in deze tijd een liberaal beleid voeren, maar dit wordt vaak misbruikt door radicale moslims.

Vrijheid van meningsuiting
In Frankrijk volgt Emmanuel Macron momenteel een riskante koers richting de Islam. De onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty heeft Frankrijk geschokt. Zero-tolerance tegenover het radicale islamitische gedachte­goed. Verenigingen worden verboden, en moskeeën worden gesloten. Macron heeft duidelijk gemaakt dat de vrijheid van menings­uiting in Frankrijk óók de Mohammed-cartoons omvat.

Er is een enorme woede uitgebroken in de islamitische wereld. Super­markten in Qatar en Koeweit verwijderen Franse kaas uit hun schappen en in de Gaza­strook steken demonstranten foto’s van president Macron in brand. In Iran stond Macron als de duivel afgebeeld op de voorpagina van een krant. De Turkse president Erdoğan beschuldigt Europa van haat tegen de Islam. Duitsland debatteert over de vraag of kritiek op denkbeelden van de Islam racistisch is. Frankrijk verdedigt momenteel de vrijheid van de westerse ideeën en de westerse samenleving.

In Israël wacht men ongeduldig op de nieuwe vluchten naar de Perzische Golf. (Foto: WAM/TPS)

En in onze regio worden de Arabische grenzen opengesteld voor Israëli’s. Joden en Arabieren komen nader tot elkaar. Natuurlijk, nog lang niet alles is opgelost in het Midden-Oosten, maar er waait wel een nieuwe wind. In Israël wachten de mensen ongeduldig op de nieuwe vluchten naar de Perzische Golf.

Hoe zal Israël reageren op botsingen tussen Europese en Arabische regeringen over radicale moslims? Op dit moment zal Israël respect moeten tonen voor de Arabische wereld, of met andere woorden, voorzichtig moeten zijn met haar woorden. Drie Arabische landen plus Egypte en Jordanië maken nu al deel uit van de Israëlische coalitie. Saoedi-Arabië, Oman, Marokko en andere landen staan op het punt zich aan te sluiten.

Hoe moeilijk dit kan worden, blijkt wel uit de oorlog tussen Azer­beidzjan en Armenië. Israël onderhoudt diplomatieke betrekkingen met beide landen. Maar nu heeft Israël Armenië tegen zich in het harnas gejaagd, door wapens te verkopen aan Azer­beidzjan. Bovendien heeft Israël de genocide, ofwel de volken­moord op de Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog nog niet erkend, om de Turken niet te ergeren.

Ik vraag me af, of er voor Israël een moment zal komen, dat het land zal moeten kiezen tussen de Arabische coalitie in het Midden-Oosten en de Europese regeringen. Als het zover komt, zal dat niet gemakkelijk zijn. In de politiek is echter alles mogelijk, zoals de oprichting van de Staat Israël, de hereniging van Jeruzalem, zoals het eerste vredesverdrag met Egypte, de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, en de drie nieuwe Arabische coalitiepartners in het Midden-Oosten.

Dit zijn maar gewoon enkele gedachten, die misschien niet logisch zijn, maar ik praat erover met mijn vrienden en ook met u deze morgen…..

En nu naar het weer.

Zomer in de herfst, gisteren in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en nog steeds te warm voor de tijd van het jaar, vooral in de bergen en in het binnenland. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea wordt vandaag aangegeven op 209,96 m beneden de zeespiegel, 116 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu alvast een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel