Groeten uit Israël – Er is niets meer ‘normaal’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Er is weer een nieuwe dag aangebroken. Bijna elke ochtend begin ik, samen met u, de nieuwe dag met het actuele nieuws uit Israël. Het afgelopen jaar werd ons dagelijks leven beheerst door het coronavirus, of misschien beter gezegd, door de niet altijd even begrij­pelijke beslissingen van de regering, in haar pogingen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Al deze maatregelen zijn meer of minder succes­vol geweest, je kunt daarover twisten. Ook in het land waar u woont verloopt het mogelijk niet anders, stuurt u ons daarover eens een bericht als u dat wilt, via onze contact-pagina.

Maar één ding is zeker: Corona is nog steeds wereldwijd aanwezig, het aantal nieuwe besmettingen ligt vele malen hoger dan een jaar geleden, toen het allemaal net begon. En hoe zit het met ons? Wij, de Israëli’s, zijn niet veel beter af. Hebben alle genomen maatregelen wel enig effect gehad? Eigenlijk is niets normaal.

Maar goed, nu we tegen Corona kunnen worden ingeënt, lijkt het einde van deze crisis naderbij te komen. Maar zo voelt het niet. Zo voelt het helemaal niet. De winkels zijn allemaal weer geopend en we kunnen eindelijk weer aan een van onze meest favoriete hobby’s beginnen, het winkelen, de Israëli’s zijn er dol op.

Eindelijk kunnen we weer gaan winkelen, zoals hier in het Mamilla-winkelcentrum in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het lijkt erop dat alles weer in orde is, ja toch? Maar dat is het zeker nog niet. We moeten nog steeds de strikte Corona-instructies navolgen, met het mondkapje en de 1,5 meter afstand. Er staan lange rijen mensen voor de erg populaire winkels. Ikzelf zou er geen zin in hebben om een half uur in de rij te gaan staan, alleen maar om een nieuwe broek te kunnen kopen. Maar er zijn ook kleinere winkels waar niet zulke lange rijen staan. Misschien is het toch nog niet zo slecht, wat denkt u ervan?

Markten nodigen nu ook het winkelend publiek uit, zoals hier op de Carmelmarkt in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Hoe zat het ook weer met de 1,5 meter afstand? Op de een of andere manier is het allemaal erg ingewikkeld. Er worden paartjes van een bankje op het Dizengoffplein weggejaagd, maar verderop lijkt het geen probleem te zijn om zich tussen een menigte op een markt te mengen. Ik ben echt een beetje in de war, beste lezers.

Elke dag horen we over de eindeloze beraadslagingen van onze regering ten aanzien van de volgende stappen die moeten worden genomen. Vanaf zondag mogen restaurants weer gasten gaan ontvangen. Buiten mag iedereen overal zitten, weliswaar met inachtname van de Corona-regels uiteraard. Maar binnen mogen alleen gasten zitten die ofwel hersteld zijn van Corona ofwel ingeënt zijn. Daarvoor hebben we de zogenaamde ‘Groene Pas’. Wel, ik ben benieuwd of dit zal werken.

En dan nog iets, en dat is misschien wel de meest schaamteloze beslissing van onze regering tot nu toe. Dit schrijf ik nu, ook al kan ik de redenen misschien wel tot op zekere hoogte begrijpen. Ik ben er zelf ook door in de war geraakt. Waar gaat het over? Hierover:

Elektronische handboeien
Een elektronische polsband in plaats van verblijven in een Corona hotel, gisteren op de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Deze jongeren lijken erg tevreden. Maar toch, voor mij heeft het een erg bittere bijsmaak. Tot nu toe heeft slechts een zeer beperkt aantal Israëli’s toestemming gekregen om naar Israël terug te keren, omdat de luchthaven nog steeds gesloten was. De voorwaarden waaronder mensen al of niet naar huis mocht komen, is zeer omstreden. Op dit moment mogen nu eindelijk alle Israëli’s weer terug naar huis vliegen. Maar volgens de richtlijnen moeten zij dan twee weken in een Corona-hotel verblijven, wat ook een zeer omstreden maatregel is. Velen hebben het Corona hotel vergeleken met een kleine gevangenis. Maar nu is er een oplossing: de elektronische armband! In het begin werd deze armband nog met zijn echte naam genoemd: de elektronische handboeien! Nu wordt hij officiëel in de pers aangeprezen als de ‘vrijheidsarmband’.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik er van moet denken. De achtergrond van dit idee is het feit dat veel mensen zich niet aan de quarantaine in eigen land hebben gehouden, ze hebben de maatregel niet serieus genomen. En aangezien Corona-hotels ook niet een ideale maatregel zijn, is nu het idee van de elektronische armband gelanceerd, en gisteren is er een proef met 100 vrijwilligers gestart. Maar het is natuurlijk niet echt vrijwillig, want het alternatief zou twee weken verblijf in een Corona-hotel zijn geweest. Dat is waarschijnlijk waarom het leuke jonge koppel op de foto er zo gelukkig uitziet. Ze kunnen nu tenminste naar huis gaan. Natuurlijk mag de armband niet worden afgedaan, je moet ermee douchen, slapen en wat al niet meer. Dan, na de verplichte quarantaine-periode, verschijnt er een bericht op de mobiele telefoon die daarbij hoort, en een medewerker van het bedrijf dat de armbanden beheert, haalt hem dan op. Dat is toch een geweldige service, of niet?

‘Vrijwilligers’ uit Frankfurt kregen gisteren elektronische handboeien om, maar nee, het zijn polsbandjes. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik hoop dat ik u niet al te zeer geschokt heb vandaag. Maar wie weet is het nog niet zo’n slecht idee. Wat denkt u ervan? Hoe wordt het hele Corona-gedoe bij u gehand­haafd? Zoals ik al schreef, hebt u de mogelijk­heid om het ons te laten weten. We horen graag van u.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt. Vooral in het noorden kunnen er verspreide regenbuien voorkomen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,285 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 48,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne dinsdag. Blijf gezond en maak er het beste van in deze nog steeds niet gemakkelijke tijd.

Shalom uit Modi’in,

Dov