Groeten uit Israël – Er heerst een bestuurlijke chaos

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

En weer begint een nieuwe week. Wederom een week van onzekerheid over dat wat ons dagelijks leven hier betreft. Het gaat nu alleen nog maar over Corona. De aantallen nieuwe besmettingen nemen toe, en vrijdag werd in ons land een nieuw record gevestigd met 1929 nieuwe Corona-besmettingen. De hele afgelopen week werd over nieuwe maatregelen gedebatteerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Het laatste idee was om in het weekeinde een avondklok in te stellen. Dan zouden ook de restaurants weer gesloten moeten worden en zouden zij alleen nog maar maaltijden mogen bezorgen. Een ramp voor de restaurant­eigenaren. Ook de fitnessclubs en -studio’s moeten nu weer sluiten.

Natuurlijk moeten al deze geplande maatregelen eerst goed besproken worden. Dat deed ons besluiten om donderdag met de familie naar Tel Aviv te rijden om onze zoon te bezoeken, omdat het niet zeker was of hij in het weekeinde naar huis kan komen. In Tel Aviv maakten we ook een wandeling over het Dizengoff-plein en naar het strand. Want wie weet of en wanneer we dat in de komende weekeinden weer kunnen doen.

Zonsondergang op het strand van Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

Het was fijn om weer eens door de straten van Tel Aviv te kunnen wandelen, maar ook een beetje triest. Wanneer kunnen we deze Corona nachtmerrie achter ons laten? De media meldden ondertussen, dat de avondklok voor de weekeinden pas volgende week ingaat. Dus niets stond het bezoek van onze zoon op vrijdag meer in de weg. Nadat we samen op het Dizengoffplein hadden gezeten, namen we afscheid van hem. ‘Tot morgen dan,’ zei ik.

Eigenlijk veel te veel mensen op het Dizengoffplein (Foto: Dov Eilon).

Donderdagavond laat werd besloten dat alle winkels, restaurants, musea, dierentuinen en andere attracties moeten sluiten van vrijdag 17 uur tot zondagochtend vroeg. Daarmee wilde men voorkomen dat de mensen naar buiten zouden gaan en zich dicht bij elkaar zouden ophouden. Maar dat leverde direct reacties op van de restaurant-eigenaren, die natuurlijk veel verse etenswaren voor het weekeinde in voorraad hadden genomen. Ze gingen de straat op en dreigden de beperkingen niet op te volgen, ze kwamen in opstand.

Restaurant-eigenaren protesteren tegen de geplande hernieuwde sluiting van hun restaurants (Foto: Avshalom-Sassoni/Flash90).

En aangezien onze regering bekend staat om haar standvastigheid, werd de voorgenomen sluiting van de restaurants ongedaan gemaakt. Ze mogen nu open blijven tot dinsdag. Wat een chaos!

Eerst wordt er een besluit genomen, en pas daarna gaat men erover nadenken. Dit is geen goede manier om een crisis te beheersen. Niemand weet nu wat hem te doen staat. Er is niemand die de leiding heeft, omdat we de controle al lang geleden zijn kwijtgeraakt. Steeds meer mensen gaan de straat op om te protesteren. Sommige zelfstandigen hebben al sinds vijf maanden geen inkomen meer. Binnen de ministeries is er verschil van mening over de te nemen maatregelen, besluiten die zoals gebruikelijk heen en weer geslingerd worden. Ik kan deze hele situatie niet anders beschrijven als: ‘chaotisch’.

En tenslotte nog één ding: vanmorgen nam ik de tram hier in Jeruzalem. In elke tramwagon zit een beveiliger, die controleert of iedereen een mondkapje draagt. Vreemd genoeg moest ik de beveiliger in mijn wagon erop wijzen dat hij zijn eigen kapje over zijn neus moest doen. En hij deed dan ook direct. Nou ja….

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot half bewolkt met temperaturen die blijven stijgen. In het binnenland en in de bergen zal het naar verwachting bijzonder heet worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog eens drie centimeter gedaald en ligt nu op 209,28 beneden de zeespiegel, 48 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie wens ik u een prettige zondag toe, terwijl wij hier de laatste hand leggen aan het Duitse augustus/september-nummer van Israel Today, zodat het deze week naar de drukker kan worden gestuurd. Maak het goed en blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov