Groeten uit Israël – Enig optimisme over regering

 

Door Dov Eilon |

Afbeelding: het Anabe Park hier bij ons in Modi’in, dat uitnodigt voor een bezoek nu het nog niet te warm is. Ik hoop dat ook u ons mooie landje snel weer kunt bezoeken. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Sinds drie dagen hebben we een nieuwe regering en een nieuwe premier. En wat blijkt, de hemel is nog niet op ons hoofd gevallen, het leven van alledag gaat door. De enigszins bittere nasmaak die ik voelde tijdens de vorming van deze nieuwe ‘regering van verandering’ heb ik inmiddels van me afgeschud. En weet u? Ik ervaar zelfs een lichte bries van optimisme. Want juist omdat de samen­stelling van deze nieuwe regering de indruk wekt, dat zij geen lang leven beschoren zal zijn, hebben degenen die bij de regering betrokken zijn een extra motivatie om ons allen te laten zien, dat dit expe­riment van een regerings­coalitie van acht facties, waarvan sommige met totaal tegen­gestelde opvattingen, juist om die reden moet slagen.

Deze overeenkomst tussen de verschillende partijen laat gewoon geen mislukking toe. Onze nieuwe premier Naftali Bennett, bijvoorbeeld, zou geen deel kunnen uitmaken van de volgende regering als deze coalitie mislukt. Hij heeft zich dusdanig gecommit­teerd aan deze regering van verandering, dat een omme­keer voor hem onmogelijk is geworden.

En ik moet eerlijk zeggen dat tot nu toe alles in orde lijkt te zijn. Vooral wat het veilig­heids­beleid betreft, ben ik onder de indruk. Terwijl tot nu toe de zoge­noemde vuur­ballonnen, die vanuit Gaza naar ons toe waaiden en die onze bossen en velden in brand staken, voor het grootste deel gewoon werden aanvaard, lijkt deze nieuwe regering de vuur­ballonnen gelijk te behandelen als de raketten. Gister­avond heeft de Israëlische lucht­macht bijvoor­beeld gereageerd met twee aanvallen op doelen van Hamas in de Gaza­strook, nadat aan Israëlische zijde door deze ballonnen ongeveer 30 vuur­haarden waren ontstaan. Ik ben benieuwd of Hamas deze beleids­wijziging zal begrijpen.

Er is geen weg terug. Onze nieuwe premier, Naftali Bennett. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Zoals u ziet, ik ben optimistisch. Ik denk dat het ook te maken heeft met het feit dat we eindelijk volledig afscheid hebben genomen van de mond­kapjes. Nu kunnen we ook in de winkel­centra weer vrij ademen en de gezichten van de mensen weer zien. En ik moest dit nieuwe gevoel van totale vrijheid gisteren gewoon even uitpro­beren. Dus ging ik met mijn dochter naar ons winkel­centrum, hier in Modi’in. Het was een geweldig gevoel. Hier is een korte impressie:

Het winkelcentrum van Modi’in. (Video: Dov Eilon)

Toen ik gisteren boodschappen deed in de supermarkt, zag ik voor het eerst weer het hele gezicht van de caissière, een vreemd maar geweldig gevoel. Het is vreemd dat hetgeen eigenlijk volkomen normaal is, ons nu nog als bijzonder voorkomt. Maar we zullen er snel aan wennen. Op TV hebben ze al laten zien wat je kunt maken van de mond­kapjes die nu niet meer nodig zijn. Ik vond dat erg amusant. En met dat optimisme gaan we naar het weer.

Een supermarkt in Tel Aviv. We moeten terug naar normaal. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met temperaturen die vergelijkbaar zijn met gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gedaald en staat nu op 209,49 meter beneden de zeespiegel, dat is 69 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een heerlijke woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov