Groeten uit Israël – Eindelijk weer vrij!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Wat een spannende start van de nieuwe week! We zijn weer vrij! Nadat we ons vier weken lang niet verder dan een kilometer vanaf ons huis mochten verplaatsen, kunnen we ons nu weer vrij door het land bewegen. Vol verwachting voor dit moment, hebben we gisteravond al onze volgende vrijheids-reizen gepland. Onze eerste reis brengt ons naar Tel Aviv, waar we eindelijk onze oudste zoon weer kunnen omarmen. En dan maken we misschien samen een wandeling over de strandboulevard en gaan we naar het strand. Wat hebben we uitgekeken naar deze vrijheid! Alleen al de gedachte dat we ons weer vrij in het land kunnen bewegen, waarheen we ook willen gaan, vervult ons met een onbeschrijflijk geluksgevoel.

Eindelijk kunnen we weer naar het strand! (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En niet alleen wij zijn dolgelukkig. Want het opheffen van de limiet van één kilometer betekent ook dat we eindelijk weer kunnen demonstreren tegen onze regering en vooral tegen onze minister-president. In de tijd van de lockdown moesten de demonstranten zich beperken tot kleine demonstraties in de buurt van hun huizen. Zelfs hier in Modi’in waren er kleine protesten op vele kruispunten. En omdat er binnen de beperkingen genoeg mensen de straat op konden, werden ook de kinderen meegenomen, die vervolgens trots allerlei borden omhoog mochten houden, ongeacht of ze begrepen wat er op stond. Het belangrijkste was dat ze niet thuis hoefden te zitten tijdens de lockdown. Gisteravond zag ik vanuit mijn tuin een hele colonne auto’s versierd met vlaggen op weg gaan naar de grote demonstratie, vóór de officiële residentie van Netanyahu in Jeruzalem. Ze toeterden luid, zodat we in hun vreugde konden delen.

We hebben het zo gemist – eindelijk mag je overal weer protesteren en met de politie bekvechten. Maar hoe zit het met de 2 meter onderlinge afstand? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Ik hoop dat u de cynische ondertoon in mijn woorden hebt opgemerkt. Niet dat ik niet blij ben dat de beperkingen na vier weken weer versoepeld zijn, maar ik heb het gevoel dat we ook deze keer misschien weer te snel willen. Er gaan nu geruchten dat men zich niet zal houden aan het oorspronkelijke plan van versoepeling van de beperkingen, omdat de druk van alle kanten gewoon te groot is. Onze politici slagen er niet in deze druk te weerstaan. En zo zullen veel versoe­pe­lingen meer politieke dan medische redenen hebben. Zo werd het aantal als rood aangemerkte steden (steden waar het besmettings-percentage bijzonder hoog is) naar beneden bijgesteld. Het plan om de lockdown in deze steden te handhaven of zelfs aan te scherpen lijkt ook in de ijskast te zijn gezet. Zelfs de kleuterscholen mogen daar nu geopend worden, zoals dat in het hele land al het geval is. Bijna alle ‘rode’ steden zijn orthodox-Joodse steden. En natuurlijk wil men deze stemmen niet verliezen bij de komende verkiezingen.

Op dit moment zou onze dochter ook moeten beginnen met haar studie, echter uitsluitend via Zoom, evenals alle universiteiten en hogescholen in het land. Maar zelfs dat lijkt vandaag niet te lukken, nadat de leraren, zoals gebruikelijk, de dag voor het begin van haar studie een staking hebben uitgeroepen. Maar ik denk dat het geen lange staking zal zijn en dat onze dochter zich binnen­kort een student zal kunnen noemen. In ieder geval wordt haar kamer nu voorbereid op haar studie en heeft de universiteit ook het werkmateriaal naar haar opgestuurd.

Onze jongste zoon moet vandaag weer in het leger, na 17 dagen thuis te zijn geweest, een lange vakantie. We hebben erg genoten van de tijd met hem. Ik breng hem straks naar het opstap­punt, waar hij wordt opgehaald door een legerbus. We hebben de tijd samen goed benut en waren eigenlijk veel meer buiten dan gewoon­lijk. Elke avond gingen we een wandeling van ongeveer 4 kilometer maken binnen de limiet van één kilometer. De vraag is of we deze traditie nu zullen voortzetten?

En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zal het weer wat warmer worden, de zomer wil gewoon niet vertrekken. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend met een centimeter gedaald en ligt nu op 209,88 m beneden de zeespiegel, 108 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag toe. Hier op de redactie wordt al druk aan de nieuwe uitgave van het Israel Today Magazine gewerkt. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in!

Dov