Groeten uit Israël – Eindelijk weer toeristen!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De politieke gebeurtenissen zijn er de oorzaak van, dat ik u vandaag alleen maar vertel over een heel bijzondere gebeurtenis die zondag in ons redactiekantoor in Jeruzalem heeft plaatsgevonden. Ik ben speciaal hiervoor naar Jeruzalem gegaan, omdat het duidelijk was dat ik deze gebeurtenis niet mocht missen.

Het afgelopen jaar heb ik u meermalen verteld hoezeer ik de toeristen in ons land mis. In maart 2020 werd het luchtruim boven Israël volledig gesloten voor toeristen. Sindsdien zijn wij Israëli’s alleen onder elkaar geweest. Aangezien het voor ons ook onmogelijk was om naar andere landen te vliegen, kregen we de kans om ons eigen land met nieuwe ogen te bekijken. We konden nu toeristen in ons eigen land zijn. Dit was ook een interessante ervaring voor een tijdje. Vele Israëli’s leerden hun vaderland opnieuw kennen.

Maar toch, we misten iets. De klanken van andere talen als je door de straten loopt, de rondleidingen met groepen die je kon tegenkomen in de voetgangerszones, en de ontmoetingen met groepen aan onze redactie. Dat is wat we het meest hebben gemist. En dat is precies waarom ik afgelopen zondag naar Jeruzalem ben gegaan.

We hebben voor het eerst, in meer dan een jaar tijd, een groep toeristen verwelkomd! Dit was voorlopig de enige groep uit Duitsland die toestemming had gekregen van het Israëlische Ministerie van Toerisme, om binnen te komen in het kader van een proefproject. Ik heb hier al over geschreven in een eerder artikel.

Om 11 uur was het eindelijk zover. De twee liften op de 5e verdieping gingen open, en de groep van negen mensen plus de reisleider Werner Hartstock, van de Saksische Vrienden van Israël, was aangekomen. Zij werden vergezeld door de reisgids Eitan, die eindelijk zijn beroep weer kon uitoefenen.

De eerste die groep die sinds meer dan een jaar ons redactiekantoor bezoekt.

Na de ontvangst en een kop koffie zijn we in de bibliotheek gaan zitten om wat met elkaar te praten. Nadat ik enkele vragen over de huidige situatie hier in Israël had beantwoord, voegde ook onze hoofdredacteur, Aviel Schneider, zich bij ons om de groep welkom te heten en hen te vertellen over de bijzon­der­heden van de politieke situatie in Israël. Hij legde uit dat, anders dan in de westerse landen, religie in Israël, en in het gehele Midden-Oosten, in alle dingen verweven is. Vooral hier in Israël worden vaak parallellen getrokken met gebeur­tenissen die we kennen uit de Bijbel. Wij allen hadden zo een leuke tijd samen.

Aviel Schneider in gesprek met de reisgroep uit Duitsland.

Toen was het tijd om afscheid te nemen. Want in de namiddag moest de groep weer op het vliegveld zijn voor hun vlucht naar huis. Nu kijken we uit naar de volgende groepen en toeristen die ons misschien binnenkort zullen kunnen bezoeken. Vanaf 1 juli is het voor gevaccineerde toeristen waarschijnlijk weer toegestaan om naar Israël te komen. Dat is een begin. We zien uit naar vele bezoeken van u.

Het weer is goed, en de zomer is gearriveerd. En hoe het weer vandaag zal zijn, kunt hier te weten komen:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,46 meter beneden de zeespiegel, dat is 66 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag. U weet dat de dinsdag in ons land als een bijzonder goede dag wordt beschouwd, doe er dus uw voordeel mee.

Shalom uit Modi’in,

Dov