Groeten uit Israël – Eindelijk weer de natuur in!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

We mogen zeker niet klagen over het weer de laatste tijd, tot gisteravond. Behalve dan misschien de twee weken waarin het regende, koud was en het aanvoelde als winter, hebben we alleen maar mooi weer gehad. Helaas moesten we binnen blijven, en hebben we niet zoveel van deze warme winter kunnen genieten als we eigenlijk hadden gewild.

Wij zijn een erg avontuurlijk gezin en maken uitstapjes op elk moment dat het kan, vooral op de Shabbatot, שבתות (meervoud van Shabbat). Afgelopen Shabbat was het eindelijk weer zo ver. We mochten onze nederzetting verlaten en gingen op weg naar het gebied van Bet Shemesh.

Op de heenweg stonden we verschillende keren in de file. Het leek erop of iedereen in het land had besloten de weg op te gaan!! Begrijpelijk… De thermometer gaf 20 graden aan en omdat de zon scheen voelde het aan als 25 graden. Het was gewoon fantastisch! En na die laatste lange lockdown wilde iedereen echt naar buiten, denk ik.

De Elah vallei, een plaats met een rijke geschiedenis. (Foto: Ayala Shalmayev).

We hadden met drie andere gezinnen afgesproken elkaar te ontmoeten in Emek Ha’Elah (עמק האלה). Deze plaats is erg beroemd en van historisch belang, omdat hier onder andere het verhaal van David en Goliath heeft plaatsgevonden. Je kijkt naar de heuvels en naar de Elah-vallei en je kunt je voorstellen hoe het Israëlitische volk en de Filistijnen hier tegenover elkaar stonden. Wij dwaalden rustig rond in dit prachtige gebied, totdat wij bij een vesting kwamen die destijds aan koning David toebehoorde.

Ruïnes van de vesting van Koning David. (Foto: Ayala Shalmayev).

Erg indrukwekkend. Je kijkt naar de ruïnes en zou willen dat de stenen konden spreken en je over die tijd zouden vertellen. We liepen door weelderig groen gras, dat bezaaid was met rode anemonen (zie beginfoto hierboven) en andere prachtige bloemen.

Ook de amandelbomen bloeiden in al hun glorie. (Foto: Ayala Shalmayev).

Waar we vooral ook van genoten was dat we nauwelijks andere mensen tegenkwamen. Het was zó stil, deze dag was gewoon als balsem voor onze zielen.

We hebben trouwens ook een stukje gewandeld over de beroemde ‘Shvil Yisrael’ (שביל ישראל), een wandelroute die door dit gebied loopt en gemarkeerd is met speciale kleuren. (Foto Ayala Shalmayev).

Na lange tijd waren we eindelijk even weg uit ons dorp, even weg van de dagelijkse routine in dit uitgestrekte, groene, bloeiende landschap. Natuurlijk namen we ook een lange pauze tijdens onze wandeling, we aten broodjes, groenten en fruit die we hadden meegenomen. Een waterkoker voor Turkse koffie na afloop mocht natuurlijk niet ontbreken. En zo spraken we erover hoezeer we verlangen naar kampeer-vakanties, waar we meerdere dagen gewoon in de natuur kunnen door­brengen. We hebben een vakantie voor begin april gepland, en we hopen dat de regelgeving rond Corona geen spaak in ons wiel zal steken (en we hopen dat kamperen zonder inentingen zal worden toegestaan!) Dus, als God het wil, trekken we binnenkort met z’n allen de woestijn in om daar een paar dagen te kamperen en te genieten van het buitenleven.

Rode anemonen. (Foto: Ayala Shalmayev).

Maar nu eerst naar de storm die gisteravond is opgestoken en naar verwachting tot vrijdag zal aanhouden.

Het weer voor vandaag in Israël: Onweer en sneeuw
De winter is aangebroken. Regen- en onweersbuien komen voor in het noorden en aan de kust. Het sneeuwt sinds gisteravond op de Golanhoogten. Tegen de middag zal de neerslag zich uitbreiden naar het centrum van het land en tegen de avond kan het sneeuwen in Jeruzalem en in de bergen in het centrum van het land. De stad bereidt zich voor op de eerste sneeuw van betekenis in zes jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 6 graden, Tel Aviv 12 graden, Haifa 10 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 13 graden, aan de Dode Zee 17 graden, Be’er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op en ligt op 209,56 meter beneden de zeespiegel, 76 centimeter onder de bovengrens!

In Kibboets Marom Golan op de Golan Hoogvlakte werden vanmorgen vroeg de eerste sneeuwpoppen gebouwd. (Foto: Michael Giladi/Flash90).

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala