Groeten uit Israël – Eindelijk nieuwjaar!

 

Door Dov Eilon |

Shanah Tovah! Gelukkig Nieuwjaar! (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vanavond is het zo ver, een nieuw jaar begint. Ik bedoel natuurlijk het nieuwe Joodse Jaar, want we nemen afscheid van 5781 en hopen op een goed en vooral een ‘normaal’ jaar 5782.

Voordat we hier thuis met ons hele gezin het nieuwe jaar kunnen verwelkomen, is er, zoals altijd, veel werk te doen. De afgelopen dagen hebben wij de naderende feestdagen dus al in ons hele lichaam gevoeld. Omdat er na een heel jaar ‘kantoor aan huis’ een heleboel op te ruimen viel, is de keuken nu mijn kantoor geworden, want we moeten plaats maken voor de feest­tafel voor de viering met het gezin. En onze dochter had ons hele huis omge­toverd tot een mode- en design­studio, aangezien haar eerste studiejaar bijna volledig vanuit huis via Zoom verliep.

Nu voel ik het einde van het oude jaar in mijn hele lichaam, maar het was het waard. De woning is bijna klaar om de gasten te kunnen ontvangen, de bood­schappen zijn gedaan en het feestmaal is gekookt. Nu begrijp ik ook waarom we altijd twee feest­dagen hebben voor het Nieuw­jaars­feest. We hebben deze twee dagen echt nodig om bij te komen van alle voor­be­rei­dingen.

Maar alle gekheid op een stokje. De voor­be­rei­dingen voor de feestdagen zijn altijd heel intens, maar het is de moeite waard. Wij kennen hier een gezegde dat je globaal zo kunt vertalen, dat men na hard werken op de avond voor de shabbat, pas echt van de shabbat genieten kan
מי שטורח בערבת אוכל בשבת
mi she toreach be’erev shabbat, ochel beshabbat
Hij die zich inspant op de avond voor de shabbat, eet op de shabbat.

Ik ben het hier absoluut mee eens, ook al gedraag ik mij vaak liever zoals het volgende gezegde weergeeft: ‘Wat je vandaag kunt doen, stel je altijd uit tot morgen’. Maar ik heb mijn vrouw, die er wel voor zorgt dat ik niet de kans krijg mijn snor te drukken vlak voor het einde van de voor­be­rei­dingen voor de Feest­dagen. En daarin heeft ze natuurlijk volkomen gelijk.

En nu is, zoals ik al zei, alles bijna klaar om het nieuwe jaar te verwel­komen. Ik hoop dat het een beter jaar wordt, het kan eigenlijk alleen maar beter worden. Onze wens is een dat we een normaal jaar mogen krijgen, zoals we dat hadden vóór Corona. Meer vragen we niet.

Voordat ik de laatste voorbereidingen ga treffen, nu eerst naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt weer wat warmer richting het nieuwe jaar, het is nog zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,11 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,31 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een fijne maandag en een goed en gezegend Nieuw Joods Jaar 5782! We zijn donderdag weer bij u terug. Het ga u goed.

Shalom en Shanah Tovah vanuit Modi’in,

Dov