Groeten uit Israël: Eindelijk is het donderdag

 

Door Dov Eilon |

Mitzpe Ramon, de Ramonkrater in de Negev. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is weer donderdag. Sinds wij kinderen hebben die in het leger dienen, is donderdag de belangrijkste en populairste dag geworden, het wordt door mijn jongste zoon omschreven als DE dag. De hele week wachten we op deze dag, de dag waarop de week in het leger weer voorbij is en het tijd is om naar huis te gaan.

Wij zullen ons nog bijna een heel jaar zo voelen over de donderdag, waarna wij als ouders, en onze kinderen ook na hun schoolperiode, de legerdienst achter de rug zullen hebben.
Dan is het op naar de volgende fase, die – zoals ik het bij onze dochter zie – ook allesbehalve saai is. En ik ben er zeker van dat er ook een dag komt dat men met liefde terugdenkt aan de legertijd.

Bij onze oudste zoon is dat al gebeurd. Maar hij is al in een heel andere levensfase. Het is slechts enkele weken voor de bruiloft en de verhuizing naar zijn eigen flat, dan wordt een nieuw ‘huis in Israël’ gebouwd, zoals wij hier in het Hebreeuws zeggen, een ‘Bet beYisrael’.

De datum van het huwelijk, die steeds dichterbij komt, heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Ja, de opwinding neemt toe. Meer en meer worden we ons bewust van de betekenis van deze gebeurtenis. Er wordt een andere levensfase bereikt.

Toen we nu hoorden dat vanaf 1 november toeristen eindelijk weer naar Israël kunnen komen, was ik eerst dolge­lukkig, want mijn zus woont met haar twee kinderen in Engeland en ik was erg bezorgd of zij wel naar de bruiloft zou kunnen komen. Na de aanvankelijke vreugde over de aange­kondigde openstelling van Israël voor toeristen, kwam de ontnuchtering. Mijn nichtje is 15 jaar, een jaar te jong om in Engeland een vaccinatie te krijgen. Dat betekent dat zij juist niet naar Israël kan komen, hoe absurd dat ook klinkt.

We weten nog steeds niet hoe we met Corona moeten leven, de vrees voor een nieuwe verspreiding en een nieuwe golf lijkt te groot. Ik denk dat een test voor de vlucht toch voldoende moet zijn. Je wordt immers ook na de landing opnieuw getest. Dus ik begrijp het probleem niet echt. Hoe dan ook, ik weet zeker dat ik mijn zus en haar kinderen hier zal zien in de zomer, wanneer mijn nichtje 16 zal zijn. Ik zal dan de bruiloft uitzenden via zoom.

Coronatest op het vliegveld Ben Goerion. Is het niet genoeg om gezond te zijn? (Foto: Flash90)

Maar terug naar donderdag. Vandaag wordt onze jongste zoon met een door het leger gehuurde bus naar huis gereden wegens een staking van de bus­chauf­feurs van de vier grote bus­maat­schap­pijen van Israël. Dit is eigenlijk een meevaller voor onze zoon, want nu zal hij veel vroeger dan gewoonlijk thuis zijn en kan het weekeinde beginnen. Hier thuis is alles klaar voor het weekeinde, de bood­schappen zijn gedaan en de schnitzels liggen klaar in de koelkast.

En dan beginnen we in de nacht tussen Shabbat en zondag met de wintertijd, wat ons allemaal een extra uur slaap oplevert, ook niet slecht, toch? Het weer is echter allesbehalve winters.

Zomers weer in de winter. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en nog steeds een beetje warmer. In het noorden kunnen een paar regen­druppels vallen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op – 210,465 meter onder de zeespiegel. Het ligt 1,665 meter onder de bovengrens.

Namens de hele redactie van Israel Today wens ik u een heerlijke donderdag en een prettig weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov