Groeten uit Israël – Eindelijk gevaccineerd

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u niet alleen welkom in een nieuwe week, maar ook in het nieuwe jaar 2021! Hopelijk wordt het een beter jaar, of wellicht een gewoon en normaal jaar.

De afgelopen week heb ik mijn vakantiedagen gebruikt om mijn batterij op te laden. Deze vakantie bracht ik natuurlijk thuis door, want hij viel midden in een lockdown, net als de vorige keer. Maar dat stoorde me helemaal niet, ik houd van ons huis.

Kort voor de lockdown hadden we onze zoon in Tel Aviv bezocht, omdat de bezoeken in het weekeinde helaas niet door konden gaan. Dus hebben we een leuke dag in Tel Aviv doorgebracht. Het was ons duidelijk dat het een tijdje zou kunnen duren voordat we er weer naartoe zouden kunnen gaan. Want zoals het er nu naar uit ziet wordt deze lockdown niet alleen verlengd, maar ook aangescherpt. Er zijn helaas nog steeds mensen die Corona niet serieus genoeg nemen, of denken dat de Corona-periode voorbij is met het begin van de inentingen.

Na een mooie wandeling door de Dizengoffstraat, hebben we met onze zoon onze verjaardagen alvast vooraf gevierd, iets wat ik normaal gesproken nooit doe, maar we wilden de verjaardagstaart graag met de familie aansnijden. Vervolgens hebben we elkaar met onze verjaardag gefeliciteerd. Ja, mijn vrouw en ik vieren onze verjaardagen altijd samen omdat haar verjaardag op de dag voor mijn verjaardag valt, een leuke bijkomstigheid.

Op het Dizengoffplein in Tel Aviv is het altijd druk. (Foto: Dov Eilon).

En precies op de dag van mijn verjaardag kreeg ik een heel speciaal cadeau. Ik ontving de afspraak voor mijn eerste inenting tegen Corona. Deze afspraak kwam vrij plotseling. Ik had de dagen ervoor steeds weer geprobeerd om via de app van ons ziekenfonds een afspraak te maken. Maar omdat de oudere mensen eerst aan de beurt waren, kon ik nog geen afspraak maken. Echter, op de avond voor mijn verjaardag was er plotseling een mogelijkheid om mijn eerste inenting te gaan halen. Er was op die dag nog maar één plekje beschikbaar, en die heb ik met enige gespannenheid geaccepteerd.

De eerste injectie (Foto: Dov Eilon)

Een half uur later kreeg ik de injectie al, het ging allemaal heel snel. Ik moet ons ziekenfonds veel lof toezwaaien, want de inentings­campagne is erg goed georganiseerd. Ik kreeg automatisch de afspraak door voor de tweede vaccinatie over drie weken.

Ja, daar was ik erg blij mee. Omdat ik tot de zogenaamde risicogroep behoor, ben ik nu ingedeeld bij de eerste tien procent van mijn leeftijdsgroep (40-59 jaar) die al ingeënt werden.

Ik behoor niet tot de critici die op het internet voort­durend waar­schuwen voor de vaccinaties . En ik ben niet alleen, want elke dag worden er in ons land zo’n 150.000 mensen gevaccineerd. In elf dagen hebben meer dan 1,3 miljoen Israëli’s zich laten inenten, dat is bijna 15 procent van de totale bevolking.
Wist u, dat Israël over meer doses van het in Duitsland ontwikkelde Pfizer-BioNTech vaccin beschikt dan Duitsland zelf?

Afgelopen vrijdag werd de miljoenste Israëli ingeënt, Jabarin Muhammad, 66, uit Umm Al-Fahm. (Foto: Haim Zach/GPO).

En nu het lenteachtige weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en iets hogere temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,925 meter beneden de zeespiegel. Dat is 112,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de hele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige zondag toe en nogmaals een Gelukkig Nieuw jaar 2021. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov