Groeten uit Israël – Eindelijk Chanoekah-vakantie

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Ah, de weekeinden gaan veel te snel hier in Israël. Deze keer hadden we bezoek van vrienden uit Haifa die vrijdag en zaterdag bij ons waren met hun drie jonge kinderen. Dat doen we vaak, dat we bezoekers uitnodigen voor het hele weekeinde. Op Shabbat was de temperatuur ruim 20 graden en maakten we een mooi uitstapje in de natuur.

En nu we het toch over het weer hebben:

Het weer voor vandaag in Israël
De winter komt er aan. Gedeeltelijk bewolkt. Harde wind in het zuiden en tegen de middag kunnen er verspreide buien met onweer voorkomen in het zuiden en oosten, waardoor de wadi’s plotseling kunnen overstromen. Ook in het noorden en het westen wordt regen verwacht. Gedurende de nacht zal de regen afnemen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,975 meter beneden de zeespiegel, dat is 117,5 centimeter onder de bovengrens.

Gisteren werd de vierde kaars van de Chanoekah kandelaar aangestoken. Dit was in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Deze week hebben de kinderen Chanoekah-vakantie en we genieten met volle teugen! Eindelijk een leerpauze. Onze twee oudste kinderen, die in de 7e en 8e klas zitten, studeren al meer dan acht maanden voornamelijk vanuit huis! Dit afstands­onderwijs is voor zowel kinderen als ouders een uitdaging. Vorige week mochten ze dan eindelijk weer naar school in Modi’in. Hoewel de lessen daar zich beperken tot elk slechts 3 uur gedurende twee dagen per week, zijn we erg dankbaar voor deze welkome afwisseling! We hopen dat er binnenkort meer schooldagen worden toegevoegd.

Onze zoon Yoav zal over minder dan drie maanden zijn Bar Mitzwa (בר מצוה) vieren. Twee jaar geleden vierden we de Bat Mitzwa (בת מצוה) van onze oudste dochter. Een Bar Mitzwa is echter anders dan een Bat Mitzwa. Ten eerste, de meisjes vieren de Bat Mitzwa als ze 12 jaar oud zijn, de jongens als ze 13 zijn geworden. Voor de jongens hoort bij deze viering het lezen van de Parasha, een weekgedeelte uit de Torah. Als een jongen 13 jaar wordt en dus volgens het Joden­dom de leeftijd van volwassen­heid bereikt, mag hij voor het eerst een Torah-lezing in de synagoge voordragen. Het is zo dat de jongen het Torah-gedeelte leest dat past bij de week waarin hij is geboren (volgens de Joodse kalender uiteraard).

We hebben Yoav nu ingeschreven voor de Bar Mitzwa-voorbereidings­cursus. Hij zal de komende twee en een halve maand wekelijks met nog 14 tot 15 studenten 2 tot 3 uur in deze klas samenkomen. Daar worden ze voorbereid op de Bar Mitzwa, waarbij ze leren over het Joden­dom, de betekenis van het Tora-week­gedeelte en over de Bar Mitzwa in het algemeen. Natuurlijk hoort daar ook het aanleg­gen van tefilin bij (תפילין), (lederen riemen met de doosjes die Torah-passages op perkament bevatten en aan de arm en op het voorhoofd worden bevestigd).

Een Bar Mitzwa in Corona-tijd. Hopelijk kunnen we straks een normale Bar Mitzvah vieren? (Foto: Gershon Elinson/Flash90).

Begin maart is het dan zover; we zullen als gezin naar de synagoge gaan (afhankelijk van de Corona-regelgeving misschien alleen in kleine kring). De Torahrol zal dan uit de kast worden gehaald en Yoav zal het Torah-gedeelte, dat hij in de klas heeft geleerd, voorlezen aan de gemeente. Ik word al nerveus als ik aan dat moment denk, terwijl ik dit nu schrijf. Aan het einde van deze week zal hij de rabbijn en de andere studenten voor het eerst ontmoeten. Ik ben best gespannen!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dag en een gelukkig Chanoekah toe!

Shalom uit Jeruzalem,

Ayala