Groeten uit Israël – Een weekeinde zonder Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Heeft u eraan gedacht om de klokken een uur terug te zetten? Ik heb dat gisteravond al gedaan en ik heb ook een gewone analoge wekker ingesteld, want ik wilde niet alleen afhankelijk zijn van de automatische tijd-aanpassing van mijn mobiele telefoon. Het zou in Europa niet zo erg zijn als u de klok nog niet zou hebben teruggezet, want u hoeft vandaag niet naar uw werk, althans de meesten van u niet. Maar hier zou je een uur te vroeg op je werk zijn, en dat hoeft nou ook weer niet. Mijn mobiele telefoon heeft zichzelf echter keurig ingesteld op de wintertijd.

Al meer dan vijf weken zijn bijna alle winkels gesloten vanwege de beperkingen in verband met Corona, en dit is langzaamaan voelbaar in mijn garderobe. Voordat de lockdown begon was het me niet gelukt om nieuwe sokken en andere belangrijke kleding in te slaan. Ik mag blij zijn dat sommige supermarkten ook sokken en soortgelijke artikelen verkopen in hun huishoud-afdeling. En daarbij komt nog, dat als ik ‘s morgens in de spiegel kijk, ik me elke keer weer afvraag waarom ik niet snel vóór de feestdagen, toen de lockdown werd ingesteld, naar de kapper ben gegaan. Maar goed, daar moet ik maar mee leven. Het is ook niet echt een probleem als ik het vergelijk met alle mensen die te lijden hebben onder deze corona-beperkingen.

Onze regering is nu wat meer terughoudend om verdere versoe­pelingen toe te staan. Ze willen nu niet dezelfde fouten maken die een half jaar geleden gemaakt werden. Maar aan de andere kant, als er niet snel iets gedaan wordt, zal deze situatie steeds ernstiger verslechteren. Er moeten beslissingen genomen worden. Het is echt een groot dilemma.

Wanneer kunnen de winkels weer open? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

We hebben ons dit weekeinde niet met Corona bezig gehouden. De reden daarvoor was het bezoek van onze oudste zoon bij ons thuis. We hadden elkaar vijf weken lang niet gezien. Dit was het eerste weekeinde dat we ons vrij in het land mochten bewegen. We waren erg blij om onze zoon eindelijk weer bij ons thuis te zien, na bijna anderhalve maand. Helaas moest onze jongste zoon het weekeinde op de basis doorbrengen, maar vandaag komt hij een hele week naar huis, omdat ze op zijn legerbasis in groepen werken vanwege Corona. Het is jammer dat zijn diensttijd niet altijd zo is georganiseerd.

Op de televisie zijn er naast Corona en de komende verkiezingen in de VS nu ook berichten over de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Soedan. Ook nu zijn de mensen er enthousiast over, en ze vragen zich af welk land het volgende zal zijn dat de betrekkingen met Israël wil normaliseren. Ik vraag me af wat er nu zal gebeuren met de vele Soedanezen, van wie er velen illegaal in ons land verblijven. Worden ze terug gestuurd naar Soedan, nu dit land ons vriendschappelijk gezind is? Aan dat onderwerp zullen we op deze website zeker nog aandacht besteden.

En nu naar het weer.

Gisterochtend hing er een dikke mist boven Modi’in en er vielen zelfs wat regen­druppels uit de lucht. (Foto: Dov Eilon).

Het weer voor vandaag in Israël
Tekenen van de herfst? In het zuiden en langs de kust kunnen er enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Daarbij is er gevaar voor blikseminslag in de wadi’s in het zuiden en oosten van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde twee centimeter gedaald en staat nu aangegeven op 209,935 meter onder de zeespiegel. Dat is 113,5 centimeter onder de bovengrens!

Vandaag ben ik op onze redactie in Jeruzalem en wens ik u namens al mijn collega’s een prachtige zondag toe. Geniet van het weekeinde, dat voor u nog niet voorbij is. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov