Groeten uit Israël – Een wapenstilstand? En daarna?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Er is weer een week voorbij. Volgens de rapporten lijkt het erop dat de operatie ‘Bewakers van de Muren’ ook ten einde loopt. Er wordt gesproken over een wapenstilstand, die morgenmiddag al in werking zou kunnen treden.

En dan? Wat zal er dan gebeuren? Wat zullen de voorwaarden van deze wapenstilstand zijn? Of kan ik het beter een ‘vuur-pauze’ noemen? In ons land is niemand er gerust op. Niemand weet hoe deze ‘ronde’ tussen Israël en Hamas zal eindigen.

Hier in Modi’in hebben we al zes dagen geen sirenes meer gehoord. Wat we wel horen zijn de dreunen van de raketafweer in de omgeving. Het is heel merk­waardig, want terwijl wij in de huiskamer voor onze TV blijven zitten, rennen er, op ongeveer 20 minuten rijden bij ons vandaan, mensen naar de veilige ruimtes om zich te beschermen tegen de raketten. Ook kwam onze zoon de afgelopen dagen minstens vijf keer zijn buren in het trappenhuis tegen, omdat er in de oude huizen geen veilige ruimte is. Het is niet echt veilig om daar te wonen. Het verbaast me dat ik me ondanks dat niet veel zorgen heb gemaakt. Zou het kunnen dat we er gewoon aan gewend zijn geraakt en een zeker risico gewoon accepteren?

In de stad Ashdod in het zuiden van ons land, viel een deel van een raket in een park, in het centrum van de stad, een direct risico. (Foto: Flash90)

En terwijl het hier in Modi’in veel rustiger is, gaat het afvuren van raketten op het zuiden van het land zonder pauze door. Ik probeer me vaak voor te stellen hoe de mensen in Europa op zo’n situatie zouden reageren. Stel u voor dat er ook maar één raket inslaat in een woongebouw bij jullie, hoe zouden die bewoners zich dan gedragen? Ik denk dat ze daarna geen oog meer dicht zouden doen en in een constante staat van paniek zouden zijn. Maar dit is pure fantasie, en dat is waarschijnlijk de reden waarom het voor Duitse politici en hun collega’s in het buitenland zo gemakkelijk is, om te eisen dat wij de operatie stopzetten. Want aan de onder­hande­lings­tafel kunnen de problemen worden opgelost. Dat is misschien niet verkeerd, maar wij wonen niet in Europa, wij wonen in het Midden-Oosten en er heerst hier een heel andere mentaliteit. Niemand die hier niet woont, kan deze mentaliteit begrijpen.

Ik zou ook wensen dat we hier nu eindelijk allemaal samen in vrede zouden kunnen leven. Toen ik bijna 33 jaar geleden naar Israël kwam, begreep ik niet waarom de inwoners hier niet in staat zijn zonder voortdurende conflicten en ruzies te leven. Helaas, in al die jaren is het me duidelijk geworden waarom. Hamas is nu eenmaal geen redelijke organisatie waarmee je aan tafel kunt gaan zitten. U kent vast het gezegde ‘vrede sluit je alleen met vijanden’. Dat klinkt logisch. Maar kun je hetzelfde doen met een terroris­tische organisatie die zich nog steeds ten doel heeft gesteld alle Joden in de zee te drijven? Leest u het artikel van mijn collega David Lazarus over Hamas maar eens.

In Jeruzalem heeft gisteren een groep mensen gedemonstreerd voor het beëindigen van het geweld aan beide zijden, was het maar zo eenvoudig…. (Foto: Yonatan Sindel/Flash 90)

Begrijp me niet verkeerd, ik ben tegen geweld en ik huil over elk onschuldig slachtoffer van deze oorlog. En ik wil niets liever dan vrede in deze regio. Maar ik denk niet dat dat snel zal gebeuren, zelfs niet als er een wapenstilstand wordt over­een­gekomen. Wij hebben nog veel werk voor de boeg, want ook in ons land zijn de verhou­dingen tussen Arabieren en Joden verstoord.

Vandaag wordt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, in Israël verwacht. Ik ben er niet zeker van dat hij de situatie kan helpen kalmeren, maar hij heeft in elk geval een duidelijke verklaring afgelegd, toen hij de raket-aanvallen van de terro­risten op ons land veroordeelde en hen de schuld gaf van dit geschil.

Zoals u op de begin-foto uit Tel Aviv kunt zien, gaat het leven door, ondanks de dreiging van raket­beschie­tingen vanuit Gaza. Ik hoop dat er spoedig weer vrede zal zijn, en dan praten we alleen nog maar over het mooie weer dat we momenteel hebben.

We willen gewoon van het mooie weer genieten. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend helder met temperaturen die blijven stijgen, vooral in het binnenland en in de bergen, De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 209,24 meter beneden de zeespiegel, dat is 44 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu alvast een goed en vredig weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov