Groeten uit Israël – Een vlieg-avontuur

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Nathalia Sonnek |

Ruim een maand geleden vlogen Samuel en ik weer terug naar Duitsland en Zwitserland, na meer dan een half jaar in Israël te hebben vertoefd.

We zijn erg dankbaar voor onze tijd in Israël en alles wat we hebben meegemaakt. In Eilat, in het zuiden van Israël, werkten we als vrijwilliger in een christelijk hostel en daarna konden we stage lopen bij Israel Heute. Voordat de Corona uitbrak hebben we veel gereisd en veel vrienden gemaakt.

Nathalia en Samuel Pantaleoni op het balkon van de redactie in Jeruzalem.

Onderweg naar het vliegveld Ben Goerion gingen veel herinneringen aan deze bijzondere tijd door mijn hoofd. Maar ik had ook gemengde gevoelens. Want hoe mooi het ook was, we moeten nu afscheid nemen. We zijn opgelucht dat we na alle vlieg-chaos nog een vlucht konden boeken die niet gecancelled werd.

Nadat we de stad Jeruzalem hadden verlaten, die we de afgelopen twee maanden ook als spookstad hebben beleefd, gingen we naar het vliegveld. Eerst werd onze temperatuur gemeten en moesten we onze paspoorten en vliegtickets laten zien voordat we het gebouw binnen konden gaan.

In de grote aankomsthal in Terminal 3 zijn alle stemmen verstomd. Hier is het leeg en we zijn er eerst helemaal alleen. Zo kenden we deze hal niet, het is voor ons onvoorstelbaar (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar hierdoor verlopen het inchecken en de bagage­controles supersnel en staan we enkele uren voor ons vertrek al klaar bij onze gate.

We observeren voortdurend hoe een politieagente langs de gates loopt en de passagiers erop wijst, dat ze een mondkapje moeten dragen. Het is grappig hoe verbaasd mensen zich voordoen, als ze er voor de derde keer op aangesproken worden.

Als we eindelijk het vliegtuig in stappen, merken we dat de plaatsen voor minder dan de helft bezet zijn.

Maar we zijn blij dat we weer naar huis gaan. Alle passagiers gaan zitten en we zijn klaar om op te stijgen. Dat dachten we tenminste. Maar één vrouwelijke passagier voelt zich ineens niet goed en wil met haar partner het vliegtuig verlaten. Vanwege de formaliteiten zeggen ze, moeten we eerst 20, dan 30 minuten wachten en op een gegeven moment weet de stewardess het zelf ook niet meer. Na anderhalf uur verlaat het orthodoxe stel het vliegtuig en stijgen we eindelijk op. Onze eerste stop is in Wenen.

Op mijn aansluitende vlucht naar Hamburg bemerkte ik de verschillen tussen Israëli’s en de Europeanen. Terwijl de meeste passagiers tijdens de eerste vlucht hun mondkapje hadden afgezet, droegen de passagiers van de tweede vlucht hun mondkapje heel braaf gedurende de gehele vlucht.

Na negen maanden in het buitenland realiseer ik me dat ik weer in Europa ben aangekomen.

Het weer voor vandaag in Israël:
Half bewolkt tot helder met een lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend met twee centimeter gedaald en ligt nu op 209,16 m beneden de zeespiegel, 36 centimeter onder de bovengrens!

Vanuit mijn woning wens ik u, beste lezers, en de gehele redactie van Israel Today in Jeruzalem een prettige zondag en een gelukkige nieuwe week toe.

Shalom uit Hamburg,

Nathalia