Groeten uit Israël – Een vindingrijk volk

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Bij het ontstaan van de Joodse Staat, 72 jaar geleden, was er veel vindingrijkheid nodig om met niets zoveel mogelijk op te bouwen. En het is gelukt, zelfs in zeer korte tijd.

Maar ook vandaag de dag zijn we nog steeds zeer vindingrijk, dus er zijn talloze start-ups en uitvindingen in Israël. Ook de religieuzen zijn ware helden in het uitvinden. Veel dingen zijn verboden, er zijn veel beperkingen, dus men probeert binnen deze regels er het beste van te maken.

Op dit moment zijn we in de ‘Omer’-tijd, men telt 49 dagen van Pesach tot het Wekenfeest ofShavoe’ot. Na ongeveer 2/3 van deze tijd is Lag BaOmer (de 33e Omer) bereikt. Van Pesach tot Lag BaOmer is geen muziek te horen en worden er geen bruiloften gevierd. Geen muziek? Dat is wat ze de jongeren vertellen… Maar, waarom ben je immers inventief, dus elk liedje wordt speciaal voor deze periode weer vocaal gezongen.

Internet verboden omdat het bederft? Geen probleem, dus er is kosher internet, met een filter dat alle onkuisheid en dergelijke blokkeert.

Melk en vlees scheiden? Waarom bestaat er sojamelk en ‘Hatzehoeba’ (‘de gele’, zoals de vervanger van de gele kaas wordt genoemd), die niet melkachtig is. (Dat was er een keer op een bruiloft, we konden het nauwelijks geloven, vlees en ‘Hatzehoeba’ bovendien, iets synthetisch, ik wil niet eens weten waar het van gemaakt is…).

Geen elektriciteit inschakelen op de Shabbat? Een Shabbat tijdschakelaar! Die regelt de elektriciteit helemaal zelf.

Een vastendag? Vitaminebom pillen voor de vastentijd… Vermoedelijk helpt het, ik heb het nog niet geprobeerd.

En je zou zo voor altijd door kunnen gaan. In Israël hoor je in theorie nooit ‘Er is niets wat je er aan kunt doen’… Er is altijd een oplossing. En zo hopen we te overleven en de tijd, dat het coronavirus ons dagelijks leven domineert en ons dwingt om in onze huizen te blijven, zinvol te benutten. Onze collega Michael Selutin gaf daar vrijdag een voorbeeld van. In plaats van in de synagoge wordt nu op de balkons gebeden.
Laten we hopen dat we binnenkort weer met onze ‘normale’ problemen te maken hebben.

Dagelijks leven met Corona op de Machane Jehoeda markt. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt en iets warmer dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, bij de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens een halve centimeter gestegen en ligt nu 208,94 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 14 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu, namens de gehele redactie van Israel Heute, wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,

Hanna