Groeten uit Israël – Een uitstapje naar Tzipori

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Judith Jeries |

Al zeven jaar ben ik van plan om de opgravingslocatie Tzipori, nu een nationaal park, in Galilea te bezoeken. Elke keer als ik er langskwam, meestal op weg naar Nazareth, keek ik vluchtig naar de wegwijzer en wenste ik vurig dat er zich een keer een gelegenheid voor een bezoek zou voordoen.

Hier in Israël bevinden zich zoveel historisch interessante plaatsen om te bezoeken dat het bijna onmogelijk is ze allemaal te bezoeken. En ik heb ook nog nooit iemand ontmoet die echt alle historische plaatsen heeft bezocht. Dus het wordt nooit saai in dit land. Niet voor niets zeggen alle bezoekers die vanuit het buitenland naar Israël komen, dat ze absoluut terug moeten komen omdat er nog zoveel meer plaatsen zijn om te ontdekken.

David Lazarus vermeldde in zijn artikel ‘Hoe Joods was Jezus?’, dat hij bijna een jaar geleden schreef, zeer interessante details over Sepphoris, zoals de plaats in het Grieks werd genoemd, de plaats die ik al jaren wilde bezoeken. Mijn besluit werd toen genomen: We gaan er een keer naar toe! Echter daarna brak de regenachtige winter aan en vervolgens kwam de Corona-crisis.

Inmiddels zijn de natuurparken in Israël weer geopend, maar met stringente beperkingen. Gebouwen en paviljoens zijn gesloten, maar de openlucht tentoonstellingen niet. Verder is het de afspraak dat je je vooraf moet registreren op de website van de Israëlische natuurpark-beheerder, en je moet een bepaalde tijd voor je bezoek kiezen, want het aantal toe te laten bezoekers is beperkt. Vervolgens moet je de toegangsprijs online betalen met een creditcard voor het aantal personen waar je mee komt, en wordt alles per sms bevestigd. Met de tickets en de bevestiging van de betaling op je mobiele telefoon wordt je dan op de afgesproken tijd toegelaten tot het natuurpark.

Tzipori is een relatief grote stad geweest. Men kan zich goed voorstellen waarom het ooit de hoofdstad van Galilea is geweest. (Alle foto’s: Judith Jeries).

We hadden drie uur de tijd. Er waren slechts een handjevol andere bezoekers tegelijkertijd met ons. Omdat alles daar heel ruim is, voelde het alsof we de opgravingsplek helemaal voor onszelf hadden.

We waanden ons als waren we terug in Jezus’ tijd! Het oude marmer is heel goed bewaard gebleven. Je hoort als het ware nog de oude Romeinse karrenwielen ratelen.

Volgens oude bronnen is Tzipori de stad waar de ouders van Maria, Joachim en Anna, de grootouders van Jezus, vandaan kwamen. Is Maria hier opgegroeid? Men weet het niet, maar de gedachte is best is interessant! De Bijbel vermeldt de stad niet, maar er was een drukke markt in Tzipori, in de tijd dat Jezus in Nazareth opgroeide, dus Jezus zou daar vaak met zijn vader geweest kunnen zijn. Het marktplein en enkele met marmer geplaveide straten zijn redelijk goed bewaard gebleven. Het is erg ontroerend om over deze straten te wandelen, die zeker 2000 jaar oud moeten zijn.

De kruisvaarderstoren was helaas gesloten, evenals het gebouw met het beroemdste mozaïek, de ‘Mona Lisa van Galilea’. (U kunt die zien in de video) Maar er waren nog veel meer dingen te ontdekken, zoals de vele opgegraven mozaïekvloeren, de mikwa’s, het Romeinse theater en het waterleiding-systeem met het daarbuiten gelegen enorme langgerekte regenwater-cistern, waar je ook, via een trap, gedeeltelijk in kunt lopen.

Het imposante Romeinse theater. (Foto: Judith Jeries)

Wij, medewerkers van Israel Today, hopen dat ook u, beste lezers, zich steeds weer door dit soort berichten laat inspireren. Er valt niet alleen veel te ontdekken, maar Israël met haar geschiedenis en haar vele historische plekken, wekt de Bijbel in zekere zin tot leven en brengt haar binnen handbereik. Wat kan er mooier zijn!

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Over het algemeen zonnig en iets warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 32 graden en Eilat bij de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is helaas nog eens twee en een halve centimeter gedaald en ligt nu op 208,98 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 18 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u vandaag een prettige en blijmoedige tweede Pinksterdag. Blijf gezond!

Shalom vanuit het schitterende Galilea in het noorden van Israël,

Judith