Groeten uit Israël – Een uitstapje naar Tel Aviv – Jaffa

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Afgelopen vrijdagochtend hadden we met ons gezin een afspraak in Tel Aviv. We hebben de vrije dag van mijn man gebruikt om in Tel Aviv en Jaffa een leuke dag door te brengen. Oh, wat hadden we de zee gemist. Triest maar waar – we zijn de hele zomer en de herfst niet één keer in de zee gaan zwemmen. In de zomer hadden we het te druk met onze verhuizing en in de herfst was er de 2e lockdown. In de zeven jaar dat we nu in Israël wonen, is dit nog nooit eerder gebeurd. Naar mijn mening is de herfst de mooiste tijd om aan zee te zijn, omdat de watertemperatuur dan nog steeds zo lekker warm is.

Uitzicht op Tel Aviv vanuit de haven in Jaffa. (Foto: Ayala Shalmayev).

We gaan altijd naar dezelfde parkeerplaats, waar een hele dag parkeren slechts 20 shekel kost. De parkeer­plaats ligt aan de zee, heel dicht bij Jaffa. Dus we parkeerden en wandelden richting Jaffa, natuurlijk langs de prachtige strandboulevard. We waren op weg naar de beroemdste bakkerij in Jaffa (Aboulafia אבולעפיה), die slechts een paar meter van de beroemde klokkentoren ligt.


De klokkentoren van Jaffa. (Foto: Ayala Shalmayev).

De klokkentoren is gebouwd in 1901. Het is een van de honderd klokkentorens die in het Ottomaanse Rijk zijn gebouwd en een van de zeven die in het land Israël zijn gebouwd. Op de bankjes naast de klokkentoren hebben we genoten van de fijne bakkerijproducten. Het weer was perfect – het werd steeds warmer, dus de kinderen trokken al snel hun sweatshirts uit.

We hebben nog wat in Jaffa rondgelopen en genoten van het uitzicht op Tel Aviv, liepen daarna naar de haven en op een gegeven moment besloten we naar de Carmelmarkt te gaan. Tot onze verbazing was het erg druk in de markt.

De Karmelmarkt in Tel Aviv. (Foto: Ayala Shalmayev).

Intussen waren we allemaal behoorlijk moe geworden en besloten we terug naar huis te gaan. Eenmaal thuis ben ik gaan koken en challa’s (חלות, challot, gevlochten brood) gaan bakken terwijl de kinderen onder de douche sprongen. Daarna zijn we gezamenlijk aan tafel gegaan en hebben het begin van de Shabbat met de Kiddoesh (קידוש, zegenbede) gevierd.

Ik hoop dat ik met behulp van deze foto’s uw reislust een beetje heb kunnen bevredigen!

En nu naar het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt. In het noorden en het midden van het land kunnen af en toe regenbuien voorkomen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,95 m beneden de zeespiegel, 115 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today een prachtige dag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala