Groeten uit Israël – Een uitstapje naar het noorden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

We vonden het heel fijn dat we, in tegenstelling tot vorig jaar tijdens Pesach, weer vrij waren om overal heen te kunnen gaan! Na het vieren van de Pesach-avond, Leil HaSeder (ליל הסדר), met familie en verwanten bij ons thuis, besloten we op de tweede avond van het Pesachfeest, dat was afgelopen vrijdag, naar Akko te gaan, naar de familie van mijn man.

Alleen al de 1,5 uur durende autorit erheen was prachtig. We kunnen nog steeds genieten van het groene landschap met alle bloemen, maar dat zal snel voorbij zijn als de zomer nadert, en de regen ons voor een paar maanden vaarwel zegt.

Wij waren dus vrijdag en tijdens de shabbat in Akko en hebben daar erg genoten van onze tijd met de familie, van onze goede familie­banden en van al het lekkere eten. Zondag­morgen trokken we erop uit om nog enkele mooie plekjes in het bloeiende Galilea te bezoeken.
Eerst reden we naar de Me’arat Keshet (מערת קשת). Vrij vertaald betekent dit de ‘Regenboog-grot’. Het was ooit een grot, maar omdat een groot deel daarvan instortte bleef er alleen een stenen boog over.

De Regenboog grot. (Foto: Ayala Shalmayev)

Zoals u op de foto kunt zien, waren er een paar dappere berg­beklimmers die daarvan­daan ‘abseilden’. Helaas kun je op de foto niet goed zien hoe steil het naar beneden gaat. Vanaf deze plek hadden we ook een prachtig uitzicht en konden we ook de zee nog zien.

Rechts achteraan op de foto ligt de grens met Libanon. (Foto: Ayala Shalmayev)

We moesten met de kinderen over deze regen­boog­grot wandelen om onze weg te kunnen vervolgen, wat me eerlijk gezegd een beetje stress bezorgde gezien de steile helling onder ons.

Later ontmoetten we een kudde geiten. (Foto: Ayala Shalmayev)

Daarna zijn we met de auto een stukje verder gereden naar een plek vanwaar je de imposante ‘Vesting Montfort‘ kunt bewonderen (מבצר מונפורט).

De Vesting Montfort. (Foto: Ayala Shalmayev)

De Vesting Montfort is een voormalig kruis­vaarders­fort, gelegen in de bergen van Galilea, op enkele kilometers ten zuiden van de Libanese grens. Het fort werd rond 1100-1150 gebouwd door de kruisvaarders. Helaas ontbrak ons de tijd om naar de Vesting Montfort toe te gaan en de ruïnes te bewon­deren. We moesten ons lang­zaam­aan weer een weg naar huis banen, omdat we maandag allemaal weer vroeg op moesten voor de school en ons werk.

Het was een Pesach-vakantie vol belevenissen, en het was goed voor lichaam en geest om weer op stap te zijn in ons mooie land!

En nu naar het heerlijke zomerweer, waarvan we deze dagen mogen genieten.

Gisterenmorgen stuurde mijn moeder me foto’s van het besneeuwde landschap in Zwitserland. Ik kon het me echt niet voorstellen, aangezien het om 7 uur ‘s morgens in ons land al 21 graden is. Er waait een warme wind en uiteindelijk wees de thermometer zelfs 35 graden aan! Vandaag zal het echter weer een beetje minder warm worden.

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig. Aan de kust zullen de temperaturen wat dalen, in het binnenland en in de bergen blijft het vandaag warm en droog. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,105 meter beneden de zeespiegel, dat is slechts 30,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala