Groeten uit Israël – Een uitstapje in de natuur

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ongeveer 150.000 Israëli’s hebben het zonnige weer tijdens de afgelopen Shabbat benut om een uitstapje te maken naar een van de vele nationale parken en natuurreservaten in ons land. En aangezien wij nu een van deze nationale parken praktisch voor onze deur hebben, wilden wij ons bij deze groep van 150.000 mensen aansluiten.

Dus na een uitgebreid ontbijt met shakshoeka en nog veel meer lekkers, gingen we met het hele gezin naar buiten. Ja, eindelijk was op deze Shabbat ons hele gezin weer verenigd, samen met de aanhang (vriend, vriendin en honden), een mooie gelegenheid voor een gezamenlijk uitstapje in de natuur.

We liepen gewoon naar de overkant van de weg, daarna nog een paar meter naar links en daar stonden we in het toekomstige Nationale Park van de zuidelijke heuvels van Modi’in.

Zoals ik een paar dagen geleden al schreef, zal dit prachtige stuk natuur worden uitgeroepen tot nationaal park, wat betekent dat er hier nooit meer gebouwd zal worden. Toch waren er al heel gedetailleerde en uitgebreide bouwplannen voor een nieuwe woonwijk op deze plaats. Deze wijk zal nu verder ten noorden van onze stad worden gebouwd. Maar het zal nog een hele tijd duren voor het zover is.

Een van de ingangen naar het nationale park ‘de zuidelijke heuvels’. (Foto: Dov Eilon)

We merkten al snel dat we niet de enigen waren die hier een wandeling maakten. Ik vroeg me af waarom het bijna 9 jaar heeft moeten duren voor we eindelijk een wandeling gingen maken in deze groene oase, in het midden van Israël. Dat gebeurt nu eenmaal als je zoiets vlak voor je deur hebt liggen.

We waren niet de enigen. (Foto: Dov Eilon)

Vanuit onze achtertuin heb ik uitzicht op deze heuvels. Maar nu pas realiseerde ik me de volle schoonheid van deze plek. Ik was geboeid. Er waren zelfs een paar Israëlische ‘toeristen’, die me vroegen welke richting de moeite waard was. Trots om een inwoner van deze plaats te zijn, legde ik aan hen uit waar een van de aangeduide wandelpaden naar toe leidde.

Mijn dochter was op zoek naar rode anemonen die in deze tijd van het jaar altijd bloeien. Je kon ze niet missen.

De rode anemonen bloeien niet alleen in het zuiden. (Foto: Dov Eilon)

Toen we langzaamaan het einde van ons wandelpad naderden, werd het drukker en hoorden we meer lawaai. Opgewonden geschreeuw van kinderen vermengde zich met het loeien van de koeien, die vrij rondlopen en op de heuvels graasden. Ik zie ze vaak vanuit mijn achtertuin. Maar om ze vlak naast ons te zien is toch een leuke attractie.

De aantrekkingskracht van de ‘zuidelijke heuvels van Modi’in’. (Video: Dov Eilon)

Nu moesten er eerst een paar selfies genomen worden, daarna nog een foto met de rode anemonen, en toen was het tijd om naar huis te gaan. Het leek voor mij wel alsof we naar het noorden waren geweest, naar de Golan Hoogvlakte. Maar in plaats van 2 uur rijden met de auto, waren we na 10 minuten lopen weer thuis. Het was tijd voor de lunch.

Direct tegenover ons, de ‘zuidelijke heuvels’ met Modi’in op de achtergrond. (Foto: Dov Eilon)

Het was zeker niet ons laatste uitstapje naar de natuur aan de overkant van onze straat, en ook zeker niet als het zulk mooi en zonnig weer is. Het zal de komende dagen nog veel warmer worden. Hier is de weersverwachting:

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van temperatuur in de bergen. In de ochtend kunnen er in het noorden enkele buien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,26 meter beneden de zeespiegel, 46 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, mede namens mijn collega’s van Israel Today, een fijne maandag. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov